Contribute
Register

[Guide] HP Elite 8300 & 6300 Pro (all form factors) using Clover UEFI hotpatch

Joined
Feb 1, 2011
Messages
99
Motherboard
8300 SFF iMac15,1
CPU
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
Graphics
Radeon RX 560 4 GB
Mobile Phone
  1. iOS
Has anyone been able to get AppleWatch unlock to work? I tried the widely available steps with no luck. Not sure whats going on.
 
Joined
Oct 22, 2011
Messages
135
Motherboard
HP Elite 8300 MT
CPU
i5-3470
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Plus
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I've put together a beginner's video guide for making the OpenCore USB installer with Big Sur. Catalina can be used as well but the video only shows Big Sur. Make your USB installer to have it ready to go when Sniki posts the full install guide. If you already have your hardware set and working you can skip the first two minutes and go to the Big Sur download part at 2:01. If you do proceed with the install, remember to take out the Catalina/Clover or OC SSD you have been using. Install to a clean 2.5" SSD or format that if you have data you no longer need on it.

View attachment 506636

as previously booting Clover on the same HP can cause conflicts with what it has left stored in NVRAM. This way you can try out Big Sur but still go back to Catalina Clover or OC if you'd like to. You older install will still continue to work just as it did before.






Buying a new SSD to try the install ? $22.99 at Amazon for a new Kingston 120GB.
Good deals on 240GB drives if you need more storage.

https://www.amazon.com/dp/B01N6JQS8C/?tag=tonymacx86com-20
I have created the USBPorts.text for my HP 8300 MT using Hackintool but have not tried it. I am using OC 0.6.4 with BS 11.2.1. I note that you there are no renames patches in your config.plist. Do I need those only during port discovery?
 
Joined
Sep 20, 2016
Messages
16
Motherboard
HP8300
CPU
I7-3770
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you @Sniki and @trs96 for the guides. I remember buying this HP 8300 for college after Ive seen your Hackintosh guides two years ago. Anyway, mine is on OC 0.6.3 Big Sur Beta 11.0.1 working perfectly like a real Mac Pro Trash can. Do you guys think this can still be upgraded with latest macOS in the coming years?

View attachment 494110
Do you use the iGPU only? can you please share your EFI files?
 
Joined
Sep 20, 2016
Messages
16
Motherboard
HP8300
CPU
I7-3770
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
hi, everyone
my computer is hp8300, and the CPU is I7 3770, and use the iGPU HD4000.
i try to install the big sur using opencore which @Sniki upload in the github, but is not work to me.
after the opencore option screen, choose the install big sur option, then it enter into an unreadable screen (see the screenshot). btw, i use the MacPro6,1 config.

can any one give me some help tips? @Sniki @trs96

install-error.jpg
 

Attachments

  • Config.plist
    25.4 KB · Views: 11
Joined
Oct 22, 2011
Messages
135
Motherboard
HP Elite 8300 MT
CPU
i5-3470
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Plus
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
When using OC and Big Sur you don't need any in your .plist.
@trs96 I used the attached map (for XHCI only), left in the renames, disabled USBInjectAll, set USB port limit to False, and the USB3.0 ports started to work. I have two hacks and a MacBook Pro and at times I see the same hack in iCloud twice. Today, I had to log out/in on from iCloud on each machine because of warnings. After I fixed those, my HP 8300 machine would not boot past the Apple logo. I had to put USBInjectAll.kext back in and deactivate USBMap.kext. I then recreated the map using USBMap.command script (nothing I can see changed) but it still hangs at the logo. Any ideas what is going on? I also attached my EFI folder (with USBMap.kext disabled, so I can boot up).
 

Attachments

  • USBMap.kext.zip
    1.1 KB · Views: 17
  • EFI-sans SMBIOS.zip
    57.7 MB · Views: 17

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
19,930
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I had to put USBInjectAll.kext back in and deactivate USBMap.kext. I then recreated the map using USBMap.command script
Why not use Sniki's USBPorts.kext instead ?
 

Attachments

  • USBPorts.kext.zip
    2.9 KB · Views: 12

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
19,930
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
my computer is hp8300, and the CPU is I7 3770, and use the iGPU HD4000.
i try to install the big sur using opencore which @Sniki upload in the github, but is not work to me.
after the opencore option screen, choose the install big sur option, then it enter into an unreadable screen
Is the RX560 fully removed from the PCIe slot ? If not, do that. You should use DP not VGA output. Also make sure the iGPU (integrated video)is enabled. Sniki's EFI is set up for HD4000 to work. There should be nothing you have to change. Make sure all your BIOS settings are correct.

Screen Shot 10.jpg
 
Joined
Oct 22, 2011
Messages
135
Motherboard
HP Elite 8300 MT
CPU
i5-3470
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Plus
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Why not use Sniki's USBPorts.kext instead ?
I should have said I tried it already. My SMBIOS is iMac15,1. I looked at what he has done and, unless I missed it I saw no differences. So I changed one SMBIOS to iMac15,1 and it hangs up too. I will try MacPro6,1 and his map as is.

Update: @trs96 I switched to iProMac1,1 and when I use Sniki's USBMap.kext the machine will not boot. It hangs on the Apple logo. Very frustrated. I got it working once, but I did not really change anything. Does something needs to be reset at each boot? I don't know much about this, just following directions and trying different things.
 
Last edited:
Joined
Sep 20, 2016
Messages
16
Motherboard
HP8300
CPU
I7-3770
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Is the RX560 fully removed from the PCIe slot ? If not, do that. You should use DP not VGA output. Also make sure the iGPU (integrated video)is enabled. Sniki's EFI is set up for HD4000 to work. There should be nothing you have to change. Make sure all your BIOS settings are correct.

View attachment 510412
Thanks for reply.
The Rx560 fully removed because it has some problem or maybe broken, so i try to use the HD4000 instead, and yes i use the DP output. I am sure the intergrated Video is enable in the BIOS.
BTW, i try to install the windows and everyting works well in windows.
is that the BIOS version concerned? My BIOS version is 02.99.
any other idea is welcome.
 
Top