Contribute
Register

[Guide] HP Elite 8300 & 6300 Pro (all form factors) using Clover UEFI hotpatch

Joined
Dec 2, 2019
Messages
60
Motherboard
HP Elite 8300 SFF, HD2500 Graphics
CPU
i5-3470
Graphics
GT 710
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Open core stopped booting after setting csr active to 0. Hangs at the Apple logo
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,278
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Open core stopped booting after setting csr active to 0. Hangs at the Apple logo
Are you using all eight of the zeros ?
 
Joined
Jan 1, 2014
Messages
136
Motherboard
HP ProBook 450 G1-Clover
CPU
i3-4000M
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Initial EFI is up into the new OC repository: https://github.com/Sniki/HP6300-HP8300
For the moment of speaking, it's only for HD4000 users for macOS Big Sur and changing SMBIOS to anything else than MacPro6,1 will break USBPorts.kext.

Working into the files and i will be updating the USBPorts.kext with support for:
  • iMac13,1
  • iMac13,2
  • iMac13,3
  • Macmini6,1
  • Macmini6,2
  • iMacPro1,1
  • MacPro6,1
And also with support for the additional USB Hub that @LisaAlterEgo added (thanks !)

Link to the old Clover repo: https://github.com/Sniki/HP6300-HP8300-Clover
Hello @Sniki - I wanted to update to 0.6.6. No particular reason, but just wanted to try it out. Would you be able to help? When I boot now, it gives me OC picker and when I select the boot SSD, it shows a blank/black screen.
What I've done so far, based on your EFI:
  • Changed the Config.plist and removed the BootStrap. This is working well in my 2 8300s.
  • Converted sample.plist from 6.6 and applied config.plist
  • Added DeviceProperties -> PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x0) and PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)
  • Made sure all the KV pairs are updated accordingly with what is recommended in Dortina's guide
    • Copied OpenCore.efi BOOTx64.efi, OpenCanopy.efi, OpenRuntime.efi and OpenShell.efi.
    • Copied following kexts WhateverGreen, Lilu, VirtualSMC, SMCProcessor from 6.6
  • I've not updated any AMLs under ACPI and may be this could be the reason. Should I grab updated ones from 6.6?
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,278
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I wanted to update to 0.6.6. No particular reason, but just wanted to try it out. Would you be able to help? When I boot now, it gives me OC picker and when I select the boot SSD, it shows a blank/black screen.
What I've done so far, based on your EFI:
You can use the same .aml files as they don't need any updating. You do need to enable them in the new config.plist though. Try using the OC snapshot feature of the ProperTree app. Makes it very easy to implement.

Do you have all these enabled in the new config.plist ?

Screen Shot.jpg
 
Last edited:
Joined
Jan 1, 2014
Messages
136
Motherboard
HP ProBook 450 G1-Clover
CPU
i3-4000M
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Nov 2, 2018
Messages
278
Motherboard
HP 8300, MacMini6,1
CPU
i5-3570K, i5-3470, i5-3210, G5
Graphics
RX570, RX560, GT730K, HD4000
Mac
  1. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Hello @Sniki - I wanted to update to 0.6.6. No particular reason, but just wanted to try it out. Would you be able to help? When I boot now, it gives me OC picker and when I select the boot SSD, it shows a blank/black screen.
What I've done so far, based on your EFI:
  • Changed the Config.plist and removed the BootStrap. This is working well in my 2 8300s.
  • Converted sample.plist from 6.6 and applied config.plist
  • Added DeviceProperties -> PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x0) and PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)
  • Made sure all the KV pairs are updated accordingly with what is recommended in Dortina's guide
    • Copied OpenCore.efi BOOTx64.efi, OpenCanopy.efi, OpenRuntime.efi and OpenShell.efi.
    • Copied following kexts WhateverGreen, Lilu, VirtualSMC, SMCProcessor from 6.6
  • I've not updated any AMLs under ACPI and may be this could be the reason. Should I grab updated ones from 6.6?
When I first updated to OC 0.6.6, I used the new drivers, but I had the same mistake
as the sample.plist, in that it listed driver HfsPlus.efi, but I had changed over to the new
OpenHfsPlus.efi instead, and it caused it to hang before the boot picker was displayed.
It doesn't sound like your problem, but maybe others will miss this simple change needed
in the config.plist too.
 
Joined
Jan 1, 2014
Messages
136
Motherboard
HP ProBook 450 G1-Clover
CPU
i3-4000M
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Top