Contribute
Register

P9X79 Deluxe Audio on Sierra

Joined
Jul 13, 2015
Messages
3
Motherboard
P9X79 DELUXE
CPU
i7 3930k
Graphics
EVGA GTX 980
For anyone trying to get onboard audio to work on an Asus P9X79 Deluxe (or pro, ls, whatever), here's what you have to do:

Prerequisites to understand:
  • Your board has a Realtek ALC898 chipset
  • You likely tried to install the MultiBeast provided enabler, and it failed.
  • No output devices show up in System Preferences.
  • You MUST clear out all other audio hacks (VoodooHDA, any installed enablers, etc.) before starting this guide. If you don't know how to do that, you can google for how to best uninstall Voodoo, but for the rest, go to Clover Configurator's kext section, and remove all rows that have "HDA" in their name.
  • Extra Verification: Download IORegistryExplorer (I think this is the right link: https://www.tonymacx86.com/threads/guide-how-to-make-a-copy-of-ioreg.58368/) and search for HDEF. If you don't find anything, search for @1B. If you DON"T have HDEF but you DO have @1B, this guide is for you.
Why it is failing:
  • Your system does not see the ACPI device as a proper audio system (excuse my lack of proper terms - I'm a software engineer not a hardware guru, as much as I wish I were)
  • So, even with the MultiBeast enablers correctly installed, they don't see a device to bind to (or something like that?)
How to fix it:
  1. Download this: https://github.com/toleda/audio_ALCInjection/blob/master/audio_codecdetect.command.zip. Unzip it and run it from a terminal (you may have to run chmod +x on the file first, then run it). So the safe command to run is chmod +x
    ./audio_codecdetect_v2.3.command &&
    ./audio_codecdetect_v2.3.command
    .
  2. That command should show something like "no devices found" or some other negative sounding error message. If it does, you are in the right situation.
  3. Download this: https://github.com/toleda/audio_ALCInjection/blob/master/ssdt_hdef/ssdt_hdef-1-no_ioreg:hdef.zip and follow the provided guide to install the SSDT into your clover EFI patched folder. NOTE: You may need Clover Configurator to mount your EFI partition and gain access to the /EFI/Clover/ACPI/patched folder. Make sure you rename the SSDT (take out the +).
  4. Reboot.
  5. Run the audio_codecdetect_v2.3.command script again - this time it should show the output listed below.
  6. Run MultiBeast and install the ALC898 codec from the Audio section.
  7. Reboot and enjoy full audio support! Including auto-switching from speaker port in the back to the front headphone jack when you plug something in :D
PROPER CODEC DETECT OUTPUT AT STEP 5:
Onboard audio codec
Realtek: 0x10ec0899
Name: Realtek ALC898
Audio ID: 1

Feel free to message me with questions.
This should save you the 5 hours of debugging I had to go through. Cheers.
 
Joined
Nov 15, 2011
Messages
19
Motherboard
Asus P9X79
CPU
i5 4820K OC4.3GHz
Graphics
RX 570
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
iOS
So easy!! Thanks a lot!
 
Top