Contribute
Register

macOS 10.13.6 Update

Joined
Apr 7, 2019
Messages
1
Motherboard
Z390a Asus prime
CPU
I7 9700k
Graphics
Gtx1070 gygabyte
Security update is blocked during install ... quiet a new way of doing things for me ...keep searching
 
Joined
Nov 26, 2016
Messages
5
Motherboard
Asus Z170M-PLUS
CPU
i7-6700k
Graphics
GTX 1060 / HD 530
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
17G6030 installed yesterday. Everything was almost fine.

Installed latest clover + kexts, reboot, switched back the primary display on iGPU in the bios, did unplug my gtx 1060, only let 1 display on the internal GPU, and launch the installation of the security update.
A few minutes later, I updated the drivers for the gtx, switched back the primary display on main GPU, and everything was ok after the next reboot.
 

CDT

Joined
Jun 21, 2017
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z170X-Ultra Gaming (F22 Bios Update)
CPU
i7 6700 Skylake
Graphics
ATI Radeon RX 580 8Gb
Ran the update and had to use the USB Boot Loader (Clover 4428) and then run the update from the boatload screen several times to get the update to Finnish. When I boot from the USB and then Load the OS from my HardDrive, it will boot into the desktop OK but with the default drivers. I can go to About This Mac and it shows the update has happened successfully (10.13.6), but I can ONLY get to boot to desk top IF I use the USB install boot loader... Thats using clover 4428. When I let it run through the BIOS screen, and it goes to the hard drive clover, thats running 4910... The I boot from the HD It hangs.... This is the END of when I include the VERBOSE mode (let me know if there is a way to scroll back up so I can get it all...). Thanks for any help.... I know the OS is on the HD and I can get to it using the USB boot loading, I;ve messed up the HD Clover or something... Grrr. Thanks.

EDIT: Oh, and when I get to the desktop, I can "Get Info" on the Hard Drive and it says the FORMAT is APFS.... When I boot through to the hard drive, the clover icons 4910 show APFS, but when I use the USB boot loader, it shows the icons as HFS..... At the Clover screen I have 5 icons - External Boot MacOS Install from Install MacOS HS (thats the USB I am guessing), Boot File Vault from PreBoot, Boot Mac OS Install Prebooter from Preboot, Boot MacOS from OS (thats my main HD), and Recovery..... Not sure if that matters....
 

Attachments

  • JPEG_20190414_181811_3946416270289091476.png
    JPEG_20190414_181811_3946416270289091476.png
    556.3 KB · Views: 122
Last edited:
Joined
Nov 26, 2016
Messages
5
Motherboard
Asus Z170M-PLUS
CPU
i7-6700k
Graphics
GTX 1060 / HD 530
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Ran the update and had to use the USB Boot Loader (Clover 4428) and then run the update from the boatload screen several times to get the update to Finnish. When I boot from the USB and then Load the OS from my HardDrive, it will boot into the desktop OK but with the default drivers. I can go to About This Mac and it shows the update has happened successfully (10.13.6), but I can ONLY get to boot to desk top IF I use the USB install boot loader... Thats using clover 4428. When I let it run through the BIOS screen, and it goes to the hard drive clover, thats running 4910... The I boot from the HD It hangs.... This is the END of when I include the VERBOSE mode (let me know if there is a way to scroll back up so I can get it all...). Thanks for any help.... I know the OS is on the HD and I can get to it using the USB boot loading, I;ve messed up the HD Clover or something... Grrr. Thanks.

We have somehow the same setup (Skylake, Pascal GPU & 170 chipset) and I had the same issue.

What I suggest is for you in the BIOS, disable the dGPU (by choosing iGPU as the primary display), unplug your 1050 Ti (from PCI-e slot), plug your display (keep only 1 plugged) directly on the motherboard, boot from HD's Clover (in verbose mode and with Nvidia related option disabled). If you succeed, just run the Nvidia web drivers update (either from the Nvidia control panel or from Nvidia.sh) and it should be OK. You can then enable again the dGPU in your bios, plug back the GTX, plug again your screens to the GTX and it should be good.
 

CDT

Joined
Jun 21, 2017
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z170X-Ultra Gaming (F22 Bios Update)
CPU
i7 6700 Skylake
Graphics
ATI Radeon RX 580 8Gb
We have somehow the same setup (Skylake, Pascal GPU & 170 chipset) and I had the same issue.

What I suggest is for you in the BIOS, disable the dGPU (by choosing iGPU as the primary display), unplug your 1050 Ti (from PCI-e slot), plug your display (keep only 1 plugged) directly on the motherboard, boot from HD's Clover (in verbose mode and with Nvidia related option disabled). If you succeed, just run the Nvidia web drivers update (either from the Nvidia control panel or from Nvidia.sh) and it should be OK. You can then enable again the dGPU in your bios, plug back the GTX, plug again your screens to the GTX and it should be good.

Dang, was hoping it would be a software fix, but I'll give that a shot... Thanks.
 

CDT

Joined
Jun 21, 2017
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z170X-Ultra Gaming (F22 Bios Update)
CPU
i7 6700 Skylake
Graphics
ATI Radeon RX 580 8Gb
We have somehow the same setup (Skylake, Pascal GPU & 170 chipset) and I had the same issue.

What I suggest is for you in the BIOS, disable the dGPU (by choosing iGPU as the primary display), unplug your 1050 Ti (from PCI-e slot), plug your display (keep only 1 plugged) directly on the motherboard, boot from HD's Clover (in verbose mode and with Nvidia related option disabled). If you succeed, just run the Nvidia web drivers update (either from the Nvidia control panel or from Nvidia.sh) and it should be OK. You can then enable again the dGPU in your bios, plug back the GTX, plug again your screens to the GTX and it should be good.

Ugh, that hasn't worked. Stuck at the same place when booting from HD without the 1050i installed. Took it all the way out, reset the bios as you suggested and same result. Sigh. Thx for the suggestion though.
Cam
 
Joined
Apr 9, 2011
Messages
39
Motherboard
MSI B85I Gaming
CPU
i7-4790K
Graphics
Vega 56
Hi, guys!
After the sec-update + Clover 4700>4924, I get an Clover reboot loop. (High Sierra 10.13.6 apfs.)
After Googling around, I thought it has something to do with osxaptiofix and/or aptiomemoryfix in efi/clover/..64/.
Taking files from EFI-backup to fix it, I rename+insert into EFI, but that doesn't help.

At the moment my only annoying workaround is starting from the High Sierra "recovery" icon showing in Clover ... wait ... let it load until about 70% (waiting around, it doesn't load into macOS, either ... then hard-reboot into Clover, select High Sierra icon, and then it starts successfully into High Sierra (apfs), just one time.

Another thing, audio:
Also, since Apple sec-update ... no sound (alc1150). I fixed it the last time (3-4months ago) with Googling around (config.plist, insert id 3 or 5 or so, trying around+2 kexts)and plug my stereo set into the "black" audio port instead of "normal"green audio port.

Maybe someone has a kick for me, where to try & error next time.

Greetings
nurbs

Edit: thanks for the quick tip.
ATM, I tried to rerun the sec-upd 2019-02 from App Store. This time it worked out. At first glance, it looks like it worked out.
 

Attachments

  • Screenshot_20190428-190312_Galerie.png
    Screenshot_20190428-190312_Galerie.png
    2.2 MB · Views: 148
Last edited:

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
8,459
Motherboard
Gigabyte Z590i Aorus Ultra - OC 0.8.0
CPU
i5-10600k
Graphics
Dell RX560
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Hi, guys!
After the sec-update + Clover 4700>4924, I get an Clover reboot loop. (High Sierra 10.13.6 apfs.)
After Googling around, I thought it has something to do with osxaptiofix and/or aptiomemoryfix in efi/clover/..64/.
Taking files from EFI-backup to fix it, I rename+insert into EFI, but that doesn't help.

At the moment my only annoying workaround is starting from the High Sierra "recovery" icon showing in Clover ... wait ... let it load until about 70% (waiting around, it doesn't load into macOS, either ... then hard-reboot into Clover, select High Sierra icon, and then it starts successfully into High Sierra (apfs), just one time.

Another thing, audio:
Also, since Apple sec-update ... no sound (alc1150). I fixed it the last time (3-4months ago) with Googling around (config.plist, insert id 3 or 5 or so, trying around+2 kexts)and plug my stereo set into the "black" audio port instead of "normal"green audio port.

Maybe someone has a kick for me, where to try & error next time.

Greetings
nurbs

Edit: thanks for the quick tip.
ATM, I tried to rerun the sec-upd 2019-02 from App Store. This time it worked out. At first glance, it looks like it worked out.

Hi there.

Unless you have a specific reason for updating Clover, I would perhaps try rolling-back to an earlier one and see if this improves things. This has worked for me.

If you use MultiBeast 10 for High Sierra, you will get an earlier version of Clover and audio drivers for ALC1150. :thumbup: (Remember to put your AudioID back to what it was before.)
 
Last edited by a moderator:
Joined
Aug 9, 2012
Messages
64
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Security Update 2019-003 High Sierra (17G7024) is released.

Beware that the NVIDIA drivers are not available yet for 17G024 ... I got the update done without any problems otherwise, but NVIDIA updater did not find a new driver. This is not as bad as Mojave issue, I think we will have an updated driver in a couple of days. I would wait a bit until the updates are available.
 
Top