Contribute
Register
Joined
Jul 26, 2020
Messages
2
Motherboard
Sabertooth Z87
CPU
Intel I7 4770
Graphics
Nvdia GTX 760
Hey Hi, I can't make my Thunderbolt 3 work on my Dell XPS 15 9550 I7 6700HQ, 16gb RAM, 4k Display, SSD 512 Samsung, everything works except Thunderbolt.
 

Attachments

  • Captura de Pantalla 2020-12-04 a la(s) 17.10.54.png
    Captura de Pantalla 2020-12-04 a la(s) 17.10.54.png
    664.4 KB · Views: 31
  • Captura de Pantalla 2020-12-04 a la(s) 17.11.31.png
    Captura de Pantalla 2020-12-04 a la(s) 17.11.31.png
    1.4 MB · Views: 31
  • Captura de Pantalla 2020-12-04 a la(s) 17.11.38.png
    Captura de Pantalla 2020-12-04 a la(s) 17.11.38.png
    1.4 MB · Views: 32
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,751
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hey Hi, I can't make my Thunderbolt 3 work on my Dell XPS 15 9550 I7 6700HQ, 16gb RAM, 4k Display, SSD 512 Samsung, everything works except Thunderbolt.

I am not the person to rewrite the SSDT to make your card work but what I can tell you is your IOReg picture shows us that your TB is not configured correctly. Your tree shows TBL but if it was proper it would show this is what a proper tree would look like:

Screen Shot 2020-12-04 at 6.28.56 PM.png

You have TBL instead of DSB1
 
Joined
Jul 26, 2020
Messages
2
Motherboard
Sabertooth Z87
CPU
Intel I7 4770
Graphics
Nvdia GTX 760
Hey thanks for you soon reply, if someone have the Proper SSDT please share it, I need the computer to work with my Apollo, im a Musician.
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,751
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hey thanks for you soon reply, if someone have the Proper SSDT please share it, I need the computer to work with my Apollo, im a Musician.
I do not think there is a proper SSDT for the dell card that you have.
 
Joined
Dec 23, 2020
Messages
3
Motherboard
HP Elitedesk 800 G5 Desktop Mini
CPU
i5-9500
Graphics
UHD630+Radeon RX 5700 XT(egpu)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Excuse me, By my pc (hp elitedesk 800 g5 desktop mini), successfully installed Big Sur,I have a hp thunderbolt 3.0 port flex io, External graphics dock(Legion BoostStation eGFX box) is connected through this port with rx5700xt graphics card,The USB ports in the graphics dock is normal, Thunderbolt displays "are Drivers no loaded" in the system information, isn't work. How to enable it?
 

Attachments

  • 截屏2020-12-23 下午8.30.06.png
    截屏2020-12-23 下午8.30.06.png
    133.7 KB · Views: 28
  • 截屏2020-12-23 下午8.31.37.png
    截屏2020-12-23 下午8.31.37.png
    98.2 KB · Views: 25
  • 截屏2020-12-23 下午8.31.53.png
    截屏2020-12-23 下午8.31.53.png
    71.5 KB · Views: 26
  • 截屏2020-12-23 下午8.32.50.png
    截屏2020-12-23 下午8.32.50.png
    271.4 KB · Views: 30
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,751
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Excuse me, By my pc (hp elitedesk 800 g5 desktop mini), successfully installed Big Sur,I have a hp thunderbolt 3.0 port flex io, External graphics dock(Legion BoostStation eGFX box) is connected through this port with rx5700xt graphics card,The USB ports in the graphics dock is normal, Thunderbolt displays "are Drivers no loaded" in the system information, isn't work. How to enable it?
Thunderbolt bus requires modified thunderbolt firmware and flashed with an external hardware flasher . Second, you need a properly configured SSDT. Much of the discussion is about PCI-E GC Alpine or Titan Ridge Thunderbolt 3 Cards mixed with some Asus cards.
 
Last edited:
Joined
Dec 23, 2020
Messages
3
Motherboard
HP Elitedesk 800 G5 Desktop Mini
CPU
i5-9500
Graphics
UHD630+Radeon RX 5700 XT(egpu)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Thunderbolt bus requires modified thunderbolt firmware and flashed with an external hardware flasher . Second, you need a properly configured SSDT. Much of the discussion is about PCI-E GC Alpine or Titan Ridge Thunderbolt 3 Cards mixed with some Asus cards.
The SSDT has been configured with reference to various discussions, none of them work. Now it seems that the firmware must be modified.Although I don’t know how to solve it, I still appreciate your reply!
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,751
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
The SSDT has been configured with reference to various discussions, none of them work. Now it seems that the firmware must be modified.Although I don’t know how to solve it, I still appreciate your reply!
The IO registry does not seem to show that you have an SSDT. A SSDT will not give you a thunderbolt bus. Normally for an EGPU to work you need thunderbolt bus. The only way to get the thunderbolt bus is to modify the firmware. There are hardware readers that you can use to read extract the firmware you can also use a raspberry pi with SOC 8 clip. There are detailed instructions in the thunderbolt section of the z390 designare golden build on how to use the raspberry pi. @CaseySJ could likely modify the firmware for you but mileage varies. Not sure anyone has messed with the HP thunderbolt 3.
 
Joined
Jan 5, 2020
Messages
199
Motherboard
Gigabyte Z390 Gaming M
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 590
Mac
  1. MacBook Pro
I have a Z390 Gaming M motherboard and I have used both a flashed Titan Ridge Card and recently just got a Alpine Ridge card. I have an Apple TB Display that I have used with both. The really nice thing about Alpine Ridge is the display turns on at post instead of part way through the boot cycle with Titan Ridge.

I haven't flashed the Alpine ridge card yet. I don't really need the TB bus to work. I really just want it to keep the TB devices in the Apple display active after sleep.

This is what things look like before sleep in my IO reg config. On the left is after sleep and on the right is before sleep.

After sleep the Apple Display speakers, camera, USB hub no longer work. It also will no longer sleep again for more than about a minute once those devices drop as even though they are not there, they seem to keep waking up the computer. I see this in the sleep log file. "DarkWake from Normal Sleep [CDN] due to /: Using AC (Charge:0%) 20 secs".


Screen Shot 2020-12-22 at 5.24.12 AM.png



I worked with CaseySJ already in the Z390 Designare thread under golden builds. We tried an SSDT to active the TB bus, but this caused an issue where the display would no longer turn on.

I'm curious if anyone has any suggestions? I have tried a few SSDTs, but all have the same behavior where the TB devices in the display stop working after sleep. Would flashing the AR card resolve any of these issues? If so, with what firmware? Would using the 5-3 jumper help instead of using the THB-c cable? I did flash my TR card, so I am familiar with the process.

I'm using Mojave 10.14.6, Open core 0.6.4 and the Alpine Ridge 2.0 card.
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,751
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I have a Z390 Gaming M motherboard and I have used both a flashed Titan Ridge Card and recently just got a Alpine Ridge card. I have an Apple TB Display that I have used with both. The really nice thing about Alpine Ridge is the display turns on at post instead of part way through the boot cycle with Titan Ridge.

I haven't flashed the Alpine ridge card yet. I don't really need the TB bus to work. I really just want it to keep the TB devices in the Apple display active after sleep.

This is what things look like before sleep in my IO reg config. On the left is after sleep and on the right is before sleep.

After sleep the Apple Display speakers, camera, USB hub no longer work. It also will no longer sleep again for more than about a minute once those devices drop as even though they are not there, they seem to keep waking up the computer. I see this in the sleep log file. "DarkWake from Normal Sleep [CDN] due to /: Using AC (Charge:0%) 20 secs".


View attachment 502637


I worked with CaseySJ already in the Z390 Designare thread under golden builds. We tried an SSDT to active the TB bus, but this caused an issue where the display would no longer turn on.

I'm curious if anyone has any suggestions? I have tried a few SSDTs, but all have the same behavior where the TB devices in the display stop working after sleep. Would flashing the AR card resolve any of these issues? If so, with what firmware? Would using the 5-3 jumper help instead of using the THB-c cable? I did flash my TR card, so I am familiar with the process.

I'm using Mojave 10.14.6, Open core 0.6.4 and the Alpine Ridge 2.0 card.
The flashes for Alpine cause video pass threw to not function so you probably do not want to flash it. Try removing the cable and placing a jumper between pin 3 and 5. I know that when I use the cable it breaks my sleep.

P.S. Most reports say the thunderbolt display will work on warm boot the entire time on the Titan.
 
Top