Contribute
Register

The Dell OptiMac Big Sur/OpenCore Thread - For 7020/9020 Optiplex Desktops

Joined
Feb 8, 2012
Messages
26
Motherboard
Dell Optiplex 9020
CPU
i7 4790
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
My Big Sur installation was successful. However, I only have the option to enter it through the Preboot partition. There are 3 partitions on the disk that I installed, any reason for this to happen?
 
Joined
Jul 25, 2012
Messages
55
Motherboard
Dell Precision T3500
CPU
Xeon 3503
Graphics
RX 560
Mobile Phone
  1. Android
Hi. Has anyone got Rear Line Out audio to work on a 9020 MT?

I've got internal speakers, DP audio (on monitor speakers) and Front Headphone working but not Line Out.

I'm using OpenCore on Catalina (hope it's ok to post here).
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,984
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Hi. Has anyone got Rear Line Out audio to work on a 9020 MT?

I've got internal speakers, DP audio (on monitor speakers) and Front Headphone working but not Line Out.

I'm using OpenCore on Catalina.
What Audio Layout-ID are you using ? I've set it to 13 in the config.plist attached to the main guide. 13 should disable the internal speaker but enable the line out. I don't use the internal speaker at all and concluded that most people won't. I do use the front headphone jack and the back panel line out. Have not used the mic jack at all yet.

There are others that will also work that you can experiment with. With some you give up auto-selection of the jack when you plug into it. You then select it manually instead.

AppleALC Layout IDs 15, 16, 17 are alternates if 13 isn't right for what your needs are. You can experiment with them to find out.
 
Last edited:
Joined
Jul 25, 2012
Messages
55
Motherboard
Dell Precision T3500
CPU
Xeon 3503
Graphics
RX 560
Mobile Phone
  1. Android
@trs96 Thankyou, that worked.
 
Joined
Feb 8, 2012
Messages
26
Motherboard
Dell Optiplex 9020
CPU
i7 4790
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
What to do when the installation is within a Container like this and only boots Big Sur when "Preboot" is selected at the Opencore Bootloader? There are an update partition too and I really dont imagine how to proceed with it.
Thank you for the guide. All the hardware is perfectly working.

Screen Shot 2020-09-17 at 18.35.24.png
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,984
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
What to do when the installation is within a Container like this and only boots Big Sur when "Preboot" is selected at the Opencore Bootloader? There are an update partition too and I really dont imagine how to proceed with it.
Looks like something went wrong with your Big Sur installation. You should be seeing the Big Sur SSD as well as the
Big Sur SSD - Data partition. You can see the greyed out disk5s5 where it should be.

Screen Shot 5.jpg


It looks like this on my Catalina SSD:

Screen Shot 2020-09-17 at 6.08.33 PM.png

"Catalina" is not greyed out, it's where the read-only operating system resides. Your Disk Utility screenshot doesn't show that. It should have Big Sur SSD and Big Sur SSD - Data too, but it doesn't.

It looks like you have four separate SSDs connected to your Optiplex. Try a clean reinstall of Big Sur. This time disconnect all the other SSD drives when performing the install. That should make it much less complicated and give you a better result.
 
Last edited:
Joined
Feb 8, 2012
Messages
26
Motherboard
Dell Optiplex 9020
CPU
i7 4790
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you. I Will try.
 
Joined
Feb 8, 2012
Messages
26
Motherboard
Dell Optiplex 9020
CPU
i7 4790
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I did a fresh install without any drives attached and happens the same above with my partitions.
And only boots with a "Preboot" option.
Can anyone check my attached EFI?
 

Attachments

  • EFI-Opencore-18-9-2020.zip
    6.1 MB · Views: 142

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,984
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I did a fresh install without any drives attached and happens the same above with my partitions.
And only boots with a "Preboot" option.
Read these posts and give it a try.
 
Joined
Feb 8, 2012
Messages
26
Motherboard
Dell Optiplex 9020
CPU
i7 4790
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Read these posts and give it a try.
Thanks a lot. Theres a Big Sur option at my OpenCore menu now.
My Mojave partition works with it, but Catalina not. Will be other nice party with a beta bootloader.
Honestly, I prefer the Clover days... but OpenCore must be the future.

Edit: Theres a best option to boot Mavericks with opencore or it cant be done?
 
Last edited:
Top