Contribute
Register

The 4K Dell OptiMac - Core i7-4790 - AMD Radeon RX 570 - LG 4K 27" IPS Monitor

Joined
Apr 2, 2020
Messages
32
Motherboard
Dell 9020 SFF
CPU
i5-4690
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Success! I’d like to thank @trs96 and all the community: got an Optimac up and running with Catalina 10.15.4! No major problems, all essentials are working.

There just one issue so far: when it goes to sleep (by itself or if I choose it) on wake up it reboots. Not immediately, but after some seconds in which everything is "normal". Then suddenly it reboots. I searched for a solution before asking here, but (probably my fault) I didn't find a straight answer.

I'm posting here what I believe is an error log provided by Catalina upon rebooting:

panic(cpu 0 caller 0xffffff800bc16487): "AppleHDAHDMI_DPDriver::setPowerState(0xffffff802524f800 : 0xffffff7f8d5926f8, 0 -> 1) timed out after 10178 ms"@/AppleInternal/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/xnu/xnu-6153.101.6/iokit/Kernel/IOServicePM.cpp:5296
Backtrace (CPU 0), Frame : Return Address
0xffffff8111bb3b40 : 0xffffff800b5215cd
0xffffff8111bb3b90 : 0xffffff800b65a3c5
0xffffff8111bb3bd0 : 0xffffff800b64bf7e
0xffffff8111bb3c20 : 0xffffff800b4c7a40
0xffffff8111bb3c40 : 0xffffff800b520c97
0xffffff8111bb3d40 : 0xffffff800b521087
0xffffff8111bb3d90 : 0xffffff800bcc2c7c
0xffffff8111bb3e00 : 0xffffff800bc16487
0xffffff8111bb3e50 : 0xffffff800bc15d69
0xffffff8111bb3e60 : 0xffffff800bc2d2fe
0xffffff8111bb3ea0 : 0xffffff800bc14b18
0xffffff8111bb3ec0 : 0xffffff800b563545
0xffffff8111bb3f40 : 0xffffff800b563071
0xffffff8111bb3fa0 : 0xffffff800b4c713e

BSD process name corresponding to current thread: kernel_task
Boot args: dart=0

Mac OS version:
19E266

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.4.0: Wed Mar 4 22:28:40 PST 2020; root:xnu-6153.101.6~15/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: AB0AA7EE-3D03-3C21-91AD-5719D79D7AF6
Kernel slide: 0x000000000b200000
Kernel text base: 0xffffff800b400000
__HIB text base: 0xffffff800b300000
System model name: iMac14,1 (Mac-031B6874CF7F642A)
System shutdown begun: NO
Panic diags file available: YES (0x0)

System uptime in nanoseconds: 332779428394
last loaded kext at 5994280330: |IOAVB!F 840.3 (addr 0xffffff7f8d06c000, size 143360)
last unloaded kext at 184669403372: >!A!ILpssGspi 3.0.60 (addr 0xffffff7f8db9a000, size 45056)
loaded kexts:
com.insanelymac.!IMausiEthernet 2.5.0
as.vit9696.VirtualSMC 1.1.1
as.vit9696.!AALC 1.4.5
as.vit9696.WhateverGreen 1.3.7
as.vit9696.Lilu 1.4.2
com.rehabman.driver.USBInjectAll 0.7.1
>AudioAUUC 1.70
@fileutil 20.036.15
@filesystems.autofs 3.0
>X86PlatformShim 1.0.0
>AGPM 111.4.4
>!APlatformEnabler 2.7.0d0
>!AUpstreamUserClient 3.6.8
>!AMCCSControl 1.11
>!AHDA 283.15
@private.KextAudit 1.0
>!AGraphicsDevicePolicy 5.1.16
@AGDCPluginDisplayMetrics 5.1.16
>!A!IHD5000Graphics 14.0.5
>!AHV 1
|IOUserEthernet 1.0.1
|IO!BSerialManager 7.0.4f6
>pmtelemetry 1
@Dont_Steal_Mac_OS_X 7.0.0
>!A!IFramebufferAzul 14.0.5
>!A!ISlowAdaptiveClocking 4.0.0
>eficheck 1
>!ALPC 3.1
|SCSITaskUserClient 422.101.1
@filesystems.apfs 1412.101.1
>!AVirtIO 1.0
@filesystems.hfs.kext 522.100.5
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless 1.0.0d1
@BootCache 40
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib 1.0.0
>!AAHCIPort 341.0.2
>!ARTC 2.0
>!AACPIButtons 6.1
>!AHPET 1.8
>!ASMBIOS 2.1
>!AAPIC 1.7
$!AImage4 1
@nke.applicationfirewall 303
$TMSafetyNet 8
@!ASystemPolicy 2.0.0
|EndpointSecurity 1
|IOAVB!F 840.3
@plugin.IOgPTPPlugin 840.3
|IOEthernetAVB!C 1.1.0
@kext.triggers 1.0
>DspFuncLib 283.15
@kext.OSvKernDSPLib 529
>!ASMBus!C 1.0.18d1
|IOSMBus!F 1.1
>!A16X50Serial 3.2
>!AGraphicsControl 5.1.16
>!ASSE 1.0
|IO!B!F 7.0.4f6
|IO!BPacketLogger 7.0.4f6
|IONDRVSupport 575.1
>!ASMBusPCI 1.0.14d1
|IOAccelerator!F2 438.4.5
@!AGPUWrangler 5.1.16
@!AGraphicsDeviceControl 5.1.16
|IOSlowAdaptiveClocking!F 1.0.0
>!AHDA!C 283.15
|IOGraphics!F 575.1
|IOHDA!F 283.15
>X86PlatformPlugin 1.0.0
>IOPlatformPlugin!F 6.0.0d8
>usb.networking 5.0.0
>usb.!UHostCompositeDevice 1.2
|IOSCSIMultimediaCommandsDevice 422.101.1
|IOBD!S!F 1.8
|IODVD!S!F 1.8
|IOCD!S!F 1.8
|IOAudio!F 300.2
@vecLib.kext 1.2.0
|IOSerial!F 11
|IOSurface 269.11
@filesystems.hfs.encodings.kext 1
>usb.!UHostPacketFilter 1.0
|IOUSB!F 900.4.2
|IOAHCIBlock!S 316.100.5
|IOAHCISerialATAPI 268
>!AEFINVRAM 2.1
>usb.!UXHCIPCI 1.2
>usb.!UXHCI 1.2
|IOSkywalk!F 1
|IOAHCI!F 290.0.1
>!AEFIRuntime 2.1
|IOHID!F 2.0.0
$quarantine 4
$sandbox 300.0
@kext.!AMatch 1.0.0d1
>DiskImages 493.0.0
>!AFDEKeyStore 28.30
>!AEffaceable!S 1.0
>!AKeyStore 2
>!UTDM 489.101.1
|IOSCSIBlockCommandsDevice 422.101.1
>!ACredentialManager 1.0
>KernelRelayHost 1
>!ASEPManager 1.0.1
>IOSlaveProcessor 1
|IOUSBMass!SDriver 157.101.3
|IOSCSIArchitectureModel!F 422.101.1
|IO!S!F 2.1
|IOUSBHost!F 1.2
>!UHostMergeProperties 1.2
>usb.!UCommon 1.0
>!ABusPower!C 1.0
|CoreAnalytics!F 1
>!AMobileFileIntegrity 1.0.5
@kext.CoreTrust 1
|IOTimeSync!F 840.3
|IONetworking!F 3.4
|IOReport!F 47
>!AACPIPlatform 6.1
>!ASMC 3.1.9
>watchdog 1
|IOPCI!F 2.9
|IOACPI!F 1.4
@kec.pthread 1
@kec.corecrypto 1.0
@kec.Libm 1

I'm also reporting my hibernation status after I set it to 0 (is it somewhat useful?)

Last login: Wed Apr 8 20:28:24 on ttys000


optimac@iMac-di-OptiMac ~ % pmset -g


System-wide power settings:


Currently in use:


standby 0


Sleep On Power Button 1


womp 0


autorestart 0


hibernatefile /var/vm/sleepimage


powernap 0


gpuswitch 2


networkoversleep 0


disksleep 0


standbydelayhigh 86400


sleep 1


autopoweroffdelay 28800


hibernatemode 0


autopoweroff 0


ttyskeepawake 1


displaysleep 10


highstandbythreshold 50


standbydelaylow 86400


optimac@iMac-di-OptiMac ~ % ©©

Mine is a SFF Dell 9020, standard and plain, i-5 4690, 8 gb RAM, no video card, just a brand new SSD installed from which Catilina boots over SATA 0.

Is there a Good Samaritan who could point me in the right direction to solve this - only - issue?
 
Joined
Nov 30, 2019
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i7-9700K
Graphics
Vega 56
I just got a 9020 USFF that I plan on installing Catalina on. I opened the case and found that it has ME Disabled(number 3 on a sticker, and confirmed in BIOS) . This is another machine other than the one in my profile. The machine is a 9020 USFF that has a inlet i7-4770S. Should the ME being disabled be a cause of concern?
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
16,762
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Should the ME being disabled be a cause of concern?
Definitely because there is no PCIex16 slot for a graphics card. You have to use the HD4600 graphics.
 
Joined
Nov 30, 2019
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i7-9700K
Graphics
Vega 56
Definitely because there is no PCIex16 slot for a graphics card. You have to use the HD4600 graphics.
Well I can't return this computer(long story) so should i play roulette on ebay with new motherboards?
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
16,762
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Well I can't return this computer(long story) so should i play roulette on ebay with new motherboards?
They don't cost much so it's worth a gamble. You can always return it if need be. Good seller rating means you get service.

I usually buy from this seller on Ebay. 99.9% postive feedback on nearly 50,000 sales.

 
Joined
Apr 2, 2020
Messages
32
Motherboard
Dell 9020 SFF
CPU
i5-4690
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
@MrTree Check the BIOS differences here - https://www.tonymacx86.com/threads/...overview-for-the-experienced-4k-ready.279108/ and check /var/vm/sleepimage is a folder (Not a file)

No luck. I did exactly as you said and modified BIOS setting. Problem is still there. It reboots, 4 seconds after being woken up after sleep. Do I have to modify config.plist in any way? Someone in another forum is hinting at HDMI audio, could that be involved?

Any other possible solution? Should I post some other log file?
 
Joined
Jan 21, 2012
Messages
819
Motherboard
HP 8300 Elite
CPU
i5-3570
Graphics
GT 710
Mobile Phone
Android
Any other possible solution? Should I post some other log file?
You could try dropping in (or look at) the config.plist from the alternative thread and see if there is a difference. These do sleep well and Id check your build against the alternative thread build and that you have the latest kexts. The only issue with onboard video ports is that only one of them gives out sound and that hasnt caused sleep issues before.
 
Joined
Apr 2, 2020
Messages
32
Motherboard
Dell 9020 SFF
CPU
i5-4690
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
You could try dropping in (or look at) the config.plist from the alternative thread and see if there is a difference. These do sleep well and Id check your build against the alternative thread build and that you have the latest kexts. The only issue with onboard video ports is that only one of them gives out sound and that hasnt caused sleep issues before.
Done that as well. Still no luck.

Also tried to add "No-hda-gfx" to my audio HDMI properties with AAAAAAA AA and layout 1, kernel panic stopped, but all audio, analog too, disappeared.

Any idea why?
 
Joined
Apr 2, 2020
Messages
32
Motherboard
Dell 9020 SFF
CPU
i5-4690
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
SOLVED at last.

If any other encounters same issue... Use EFI folder as per @trs96 instructions. Change BIOS as requested here: https://www.tonymacx86.com/threads/...overview-for-the-experienced-4k-ready.279108/

Then make sure to edit your config.plist in CC as this:

Schermata 2020-04-09 alle 16.57.33.png


In other words you need to change audio (Realtek) properties's from "had-gfx" to "No-hda-gfx", setting Value as "AAAAAAAA AA" and leaving "layout-id" at 13.

With this you lose HDMI audio, but analog audio is still working great (I do not use HDMI audio, so all fine by me).

And no kernel panic after sleep.

Hope it helps someone else.

Thank you again for all the effort put in this forum. In the last few days I moved from complete newbie to (at least) semi-aware amateur. Lol.
 
Top