Contribute
Register

Enabling AMD RX 4XX cards in Sierra.

Joined
Aug 12, 2013
Messages
9
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Need to point out that if anyone else is also experiencing similar problems. The current driver tends to crash game/whole system for me pretty often while watching html5 h264 content on youtube with hardware acceleration on. With browser eg firefox. And playing metal/opengl game at the same time.

So it would be safe to disable all hardware acceleration on card. In firefox about:config and media.hardware-video-decoding.enabled to false

And there was no difference between beta and stable.
 
Joined
May 10, 2016
Messages
106
Motherboard
Gigabyte Z170MX
CPU
I7 6700k
Graphics
HD 530 IGFX; GIGABYTE RX 460
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi there, performed a new Sierra install and my Gigabyte AMD RX 460 just seems to work - or so I thought. Graphics seems fine with supported status and Metal, audio vis Display Port is however not working and I've just noticed Airplay Mirroring isn't there at all.

I really need audio, but would I be messing with what works to try and get something else working? I have to be honest and tell you I don't really understand why the card works now with no messing, has Sierra update done this?
 
Joined
Oct 5, 2013
Messages
507
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi there, performed a new Sierra install and my Gigabyte AMD RX 460 just seems to work - or so I thought. Graphics seems fine with supported status and Metal, audio vis Display Port is however not working and I've just noticed Airplay Mirroring isn't there at all.

I really need audio, but would I be messing with what works to try and get something else working? I have to be honest and tell you I don't really understand why the card works now with no messing, has Sierra update done this?
Hmm, I have a 4GB copy this card and there is some good news and bad news. So far (bad news), audio over DP and HDMI is not yet working very well. You might be better off in the short term using the AppleHDA audio script that gives you motherboard audio -- you do get optical audio which might do for what you are trying to accomplish.

But, (good news) I have no problems with AirPlay mirroring; it works in iTunes and Kodi and every audio app I have that supports it to begin with. It could be you need the run the AppleHDA audio script to begin with... ??? Or your settings need to be checked in your router?

Screen Shot 2017-01-20 at 4.05.12 PM.jpg


Best wishes.
 
Joined
May 10, 2016
Messages
106
Motherboard
Gigabyte Z170MX
CPU
I7 6700k
Graphics
HD 530 IGFX; GIGABYTE RX 460
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hey there jerryy2345 many thanks for your reply, I really appreciate your comments but you have misunderstood my questions:

Airplay Mirroring is actually "Screen" mirroring (to my Apple TV's which is not working) whereas you have confused this with Just AIRPLAY - which is audio only and to which I have working. Yes I do have audio out from my MB - but I don't need it.

I NEED audio out of my Display Port, let me explain, and forgive me if your from the US and don't know what Sky Q is (cable, HBO etc) !

My brief was that I needed a 4K monitor with 1 x input for an apple TV (HDMI) and 1 x input for my Sky Q Box (HDMI) and another input somehow from my Hackintosh - to make things harder the monitor also needed to be white!!

After months of scouring the internet with no luck I went to the US on vacation, strolled into a FRYs electronics and found a WHITE LG 4K monitor with 2 x HDMIs and 1 x DISPLAY port - bingo. Even better it had an audio out jack that meant the monitor acts as a music source selector or "mixer" for the audio - whatever's on the screen comes out the audio jack on my monitor and into my speaker system. On windows this all works great as there's of course an RX 460 driver.

But in MacOS with no audio being fed into the DP my whole plan comes crashing down around me as the monitor is key to my audio distribution. My audio has only 1 x wired input or Bluetooth (tried latter its laggy).

The fact that the monitor was to big to buy and take home on the plane, and that they don't sell them in the UK is another story that's best left for another time - but after all this careful planning see why I must have audio thru my DP?
 
Joined
Oct 5, 2013
Messages
507
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hey there jerryy2345 many thanks for your reply, I really appreciate your comments but you have misunderstood my questions:

Airplay Mirroring is actually "Screen" mirroring (to my Apple TV's which is not working) whereas you have confused this with Just AIRPLAY - which is audio only and to which I have working. Yes I do have audio out from my MB - but I don't need it.

I NEED audio out of my Display Port, let me explain, and forgive me if your from the US and don't know what Sky Q is (cable, HBO etc) !

My brief was that I needed a 4K monitor with 1 x input for an apple TV (HDMI) and 1 x input for my Sky Q Box (HDMI) and another input somehow from my Hackintosh - to make things harder the monitor also needed to be white!!

After months of scouring the internet with no luck I went to the US on vacation, strolled into a FRYs electronics and found a WHITE LG 4K monitor with 2 x HDMIs and 1 x DISPLAY port - bingo. Even better it had an audio out jack that meant the monitor acts as a music source selector or "mixer" for the audio - whatever's on the screen comes out the audio jack on my monitor and into my speaker system. On windows this all works great as there's of course an RX 460 driver.

But in MacOS with no audio being fed into the DP my whole plan comes crashing down around me as the monitor is key to my audio distribution. My audio has only 1 x wired input or Bluetooth (tried latter its laggy).

The fact that the monitor was to big to buy and take home on the plane, and that they don't sell them in the UK is another story that's best left for another time - but after all this careful planning see why I must have audio thru my DP?
I am well aware of the difference, your first posting was only concerned with audio... your second posting is very different and a certainly more illuminating as to what you are trying to achieve :) but as I mentioned the AMD RX 460 audio over DP and HDMI is not working very well yet. And unfortunately, the same is true for the AMD RX 470 and AMD RX 480 cards. The situation is getting better as both the Clover folks and (hopefully) the Apple folks make improvements.

In the mean time this script is one of the better approaches to getting the basics in place for that coming day when things will be better.

https://www.tonymacx86.com/threads/new-automatic-hdmi-audio-script-released.184867/

p.s. Many of us here in the US have indeed heard of Sky Q Box, the BBC and all sorts of things but I must ask in reading ..."forgive me if your from the US"... what item of mine is from the US?
 
Joined
May 10, 2016
Messages
106
Motherboard
Gigabyte Z170MX
CPU
I7 6700k
Graphics
HD 530 IGFX; GIGABYTE RX 460
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
I am well aware of the difference, your first posting was only concerned with audio... your second posting is very different and a certainly more illuminating as to what you are trying to achieve :) but as I mentioned the AMD RX 460 audio over DP and HDMI is not working very well yet. And unfortunately, the same is true for the AMD RX 470 and AMD RX 480 cards. The situation is getting better as both the Clover folks and (hopefully) the Apple folks make improvements.

In the mean time this script is one of the better approaches to getting the basics in place for that coming day when things will be better.

https://www.tonymacx86.com/threads/new-automatic-hdmi-audio-script-released.184867/

p.s. Many of us here in the US have indeed heard of Sky Q Box, the BBC and all sorts of things but I must ask in reading ..."forgive me if your from the US"... what item of mine is from the US?
Hi again and thanks for the second reply

But my first post wasnt only concerned with audio as I said "I've just noticed Airplay Mirroring isn't there at all." meaning no mirroring to Apple TV and all my Airplay only devices in my house are there in iTunes etc.

And by my "forgive me if you are in the US" statement I simply meant about the Sky Q box, incase you wondered what the hell I was talking about, but you are obviously better informed that most; if I were to ask my friends in LA what a Sky Q box was I can tell you now they wouldn't have a clue.

I should also of said US or other country outside of the UK as you gave me no indication where you were from it was purely guess work.

There was definately no anti-US thing going on there either as my grandfather was from CA. which makes me of course 25% american so sorry if you took offence which was unintentional.

This is no sound on my DP is indeed an issue, as by now you have realised that it took a lot of planning to get this far.
 
Joined
Oct 5, 2013
Messages
507
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi again and thanks for the second reply

But my first post wasnt only concerned with audio as I said "I've just noticed Airplay Mirroring isn't there at all." meaning no mirroring to Apple TV and all my Airplay only devices in my house are there in iTunes etc.

And by my "forgive me if you are in the US" statement I simply meant about the Sky Q box, incase you wondered what the hell I was talking about, but you are obviously better informed that most; if I were to ask my friends in LA what a Sky Q box was I can tell you now they wouldn't have a clue.

I should also of said US or other country outside of the UK as you gave me no indication where you were from it was purely guess work.

There was definately no anti-US thing going on there either as my grandfather was from CA. which makes me of course 25% american so sorry if you took offence which was unintentional.

This is no sound on my DP is indeed an issue, as by now you have realised that it took a lot of planning to get this far.
None taken. Just trying to understand what you have available to get you to what you are trying to achieve. I suspect that if you try to use the audio output from the motherboard (or an optical to audio convertor) to your speaker system that you will be able to get some sound -- that is if the audio out from your monitor is line-level (the motherboard output is line-level -- there is that headphone level output also). Other than than that can you try a low cost USB audio adapter? How is the Airplay audio not suitable?
 
Joined
Sep 20, 2012
Messages
218
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Ultra
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 480
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac Pro
Mobile Phone
Android, iOS
this might be a little off topic but my final cut pro 10.3.,1 is crashing when I select import or create new project ...is it relating to gpu?
 
Joined
Oct 5, 2013
Messages
507
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi again and thanks for the second reply

But my first post wasnt only concerned with audio as I said "I've just noticed Airplay Mirroring isn't there at all." meaning no mirroring to Apple TV and all my Airplay only devices in my house are there in iTunes etc.
...
Usually, problems with AirPlay (Mirroring) are network related. Although there is an outside chance it is graphics card related, it is not typical at all. (I suspect the moderators would prefer that discussion be in the networking or general help section.)

Things to check are router settings, firewall settings, ethernet settings, wifi settings, etc. Make sure your devices are all on the same network sub-net, no ports accidentally got blocked, things of that nature. The GPU does have some small part to play in the mix as you use the Displays Preference pane to set the resolution setting for the connected device, but that is about it.
 
Joined
May 10, 2016
Messages
106
Motherboard
Gigabyte Z170MX
CPU
I7 6700k
Graphics
HD 530 IGFX; GIGABYTE RX 460
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hey there, and thanks for the reply, but I could of saved you a bit of typing as this same machine dual boots and I can get generic airplay mirroring (eg from YouTube) working and Airplay (sound) works from iTunes on windows. Also I have 7 apple TV units around the house and they all work fine from MacBook's, IPad, IPhone etc. so its not my network. Its the GPU undoubtedly and suspect that the audio not being present on HDMI or DP is part of the same issue.
 
Top