Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

Joined
Jul 22, 2011
Messages
4
Motherboard
GA-H270M-DS3H
CPU
i5-7500
Graphics
GTX 1060
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Hi,

I am trying to get HDMI Audio support from my Nvidia card, and in the process I managed to break my ALC audio. In any case, let's focus on the HDMI Audio now.

I installed the latest versions of Lilu (1.3.4) and WhateverGreen (1.2.6) in my EFI partition, they are correctly loaded, but still no HDMI Audio.

OS: macOS 10.13.6
Mobo: Gigabyte GA-H270M-DS3H
CPU: Intel Core i5-7500
GPU: Gigabyte GTX 1060 Windforce OC 3 GB
Video driver: Nvidia Web Driver 387.10.10.10.40.105

I am attaching everything required in the problem reporting section. The ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID did not produce any output.

Thanks for your assistance,
Alberto
 

Attachments

Last edited:
Joined
Feb 22, 2013
Messages
15
Motherboard
Asus Z270G Strix Gaming
CPU
i7-7700T
Graphics
GTX 960
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
need little help here, my HDMI audio exist in Sound System Preferences but not enable.

High Sierra 10.13.6
Asus Z270G Strix Gaming
Intel i7 7700T
Gigabyte Nvidia GTX 960

method I use
  1. create unibeast
  2. boot from unibeast then install macOS
  3. update to latest MacOS build
  4. run Multibeast, select UEFI, audio ACL1220A, USB3, InjextUSB
  5. install CUDA, Nvidia Web Driver
  6. copy Lilu.kext, Whatevergreen.kext, AppleALC.kext to Library/Extensions
  7. Restart
here I attach all needed files
 

Attachments

Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,364
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
nstalled the latest versions of Lilu (1.3.4) and WhateverGreen (1.2.6) in my EFI partition
Update profile to new machine
Loading, not working
Verify no other WhateverGreen and/or Lilu kexts are installed somewhere else
Missed a step, install AppleALC.kext
Clover boot log missing
Restart, reply with new files
 
Joined
Jul 22, 2011
Messages
4
Motherboard
GA-H270M-DS3H
CPU
i5-7500
Graphics
GTX 1060
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Update profile to new machine
Loading, not working
Verify no other WhateverGreen and/or Lilu kexts are installed somewhere else
Missed a step, install AppleALC.kext
Clover boot log missing
Restart, reply with new files
Profile updated, I confirm that the kexts are installed only in EFI.

I just installed AppleALC, still no audio.

I attached also bdmesg output and all the other updated files.

Thanks.
 

Attachments

Joined
Jul 22, 2011
Messages
4
Motherboard
GA-H270M-DS3H
CPU
i5-7500
Graphics
GTX 1060
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
HDMI audio is enabled
See Post #1/*Nvidia ...
.... No HDMI audio on HDMI port ...
I tried to hotplug HDMI, still no audio. Unfortunately, I do not have a DP adapter available. I do have audio with the same card on the same port on Windows, though. Is there anything else I can do? Thanks.

Using Hackintool, this is the audio tab:

390349
 
Last edited:
Joined
Feb 22, 2013
Messages
15
Motherboard
Asus Z270G Strix Gaming
CPU
i7-7700T
Graphics
GTX 960
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
HDMI audio is enabled and working
Unmute or increase volume on LG
my LG not on unmute state...I just increase still no sound
how to add this GM206 codec to config.plist>devices....still searching layout-id for it
390352
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,364
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,364
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
how to add this GM206 codec to config.plist>devices....still searching layout-id for it
AppleALC does the required patch, not the problem
To repeat the previous reply, HDMI audio is working
LG/user issue
 
Top