Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

Joined
Jan 20, 2019
Messages
19
Motherboard
Lenovo T440p iGPU
CPU
i5-4300M
Graphics
HD 4600 - 1080p
Mobile Phone
  1. Android
HDMI audio not posible, agree?

Not the question asked. The question was:
All tests done with receiver connected and ON.
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,258
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
All tests done with receiver connected and ON.
Two issues:
1. When and why did the audio device change from Panasonic-TV/HDMI (Post #1000) to AV Receiver/DP (Post #1006)
2. Post #1007 IOReg shows macOS saw the HDMI codec and then it disappeared; result, no sound
 
Joined
Jan 20, 2019
Messages
19
Motherboard
Lenovo T440p iGPU
CPU
i5-4300M
Graphics
HD 4600 - 1080p
Mobile Phone
  1. Android
Two issues:
1. When and why did the audio device change from Panasonic-TV/HDMI (Post #1000) to AV Receiver/DP (Post #1006)
2. Post #1007 IOReg shows macOS saw the HDMI codec and then it disappeared; result, no sound
Passive miniDP2HDMI = Panasonic-TV/HDMI
Active MiniDP2HI = AV Receiver/DP

Post #1007 I cannot say.

A new Ioreg when only external monitor is active & after some edits in ssdt - now Receiver show "PCM" on display but no audio:


'''
 

Attachments

  • afteralc3232fix.ioreg
    11 MB · Views: 22
  • ExternalMonitorOnly.ioreg
    11.1 MB · Views: 21
Last edited:
Joined
Jan 20, 2019
Messages
19
Motherboard
Lenovo T440p iGPU
CPU
i5-4300M
Graphics
HD 4600 - 1080p
Mobile Phone
  1. Android
Attach ssdt
Both IORegs show same: display connected, HDMI audio working; display disconnected, HDMI audio disabled
Here you go
 

Attachments

  • SSDT-T440P.aml
    8.4 KB · Views: 24

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,258
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Here you go
ssdt was requested with original Problem Reporting files
Contact the ssdt developer, problems with:
Method (_SB.PCI0.HDEF._DSM, 4, NotSerialized), hda-gfx injection is not used with HD4600
Method (_SB.PCI0.HDAU._DSM, 4, NotSerialized), not needed with WhateverGreen and AppleALC
 
Joined
Dec 10, 2010
Messages
34
Motherboard
Intel NUC6i3syh
CPU
core i3
Graphics
hd 520
Mobile Phone
  1. Android
hi, after upgrading to mojave 10.14.3 hdmi audio is lost, only have headphones jack working using appleALC and fakepciid intel method, but...i noticed that if the computer boots up and the monitor ( LG TV ) is turned off and then after booting i turn the tv on everything goes fine: both audio hdmi and jack are present and work. hdmi hot unplug and plug back gives no result if tv is turned on before computer- only audio thru jack aux...any ideas thanks.

system: Intel NUC6i3syh with HD520 graphics
monitor - LG TV
mac OS: mojave 10.14.3 ( 18D109 )
installed using Rehabman Nuc installation method with appleALC and fakepciid intel hdmi audio.
 

Attachments

  • Files attached.zip
    2.8 MB · Views: 25
Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,258
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
after upgrading to mojave 10.14.3 hdmi audio is lost
You have identified the problem correctly, Intel HDMI audio codec is not present if TV is on during boot.
Turning the TV on after boot is a hot pug and macOS recognizes the Intel HDMI audio codec
installed using Rehabman Nuc installation method with appleALC and fakepciid intel hdmi audio
Suggest posting to RehabMan's Mojave NUC6 Installation thread.
 
Joined
Jan 22, 2019
Messages
98
Motherboard
Thinkpad T470p-Clover
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630, 2560 x 1440
Hello! I have a t470P thinkpad i7 7700HQ. Audio is perfectly working with lilu and applealc. Problem is that I can't get minidp audio to work. To say the truth it worked once while spoofing to skylake gpu ids but it lasted one reboot. I don't really know what is going on, and i'll be glad if some one can help me. With fakepciid I don't have any audio at all. Attached debug info, ioreg with and without minidp.
 

Attachments

  • debug_23037.zip
    4.1 MB · Views: 15
Top