Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

Joined
Feb 22, 2013
Messages
15
Motherboard
Asus Z270G Strix Gaming
CPU
i7-7700T
Graphics
GTX 960
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
AppleALC does the required patch, not the problem
To repeat the previous reply, HDMI audio is working
LG/user issue
SOLVED.....sorry my mistake...
seem got problem with this hdmi cable...swap with another hdmi then audio work....sorry²
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
81
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i5-6600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
Problem Reporting:
My vga is GTX950 and I have one Asus monitor connected to DVI and Samsung TV to HDMI.

  1. No HDMI Device in Audio device list
  2. macOS 10.13.6
  3. I just Install Lilu and WhateverGreen in Clover/kext/Other
$ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID
| "IOHDACodecVendorID" = 0x10ec0900

Files attached.
 

Attachments

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,459
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
No HDMI Device in Audio device list
Missed a step and the reason the Nvidia HDMI codec is missing
See Post #1/I. Before You Install HDMI Audio/3. AppleALC.kext ...
Before that, see High Sierra AppleHDA Audio/Post #1/Uninstall Previous Audio Methods (cloverALC)
Install AppleALC.kext, see High Sierra AppleHDA Audio/Post #1/B. acidanthera/AppleALC
Restart, reply with new files
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
81
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i5-6600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
Missed a step and the reason the Nvidia HDMI codec is missing
See Post #1/I. Before You Install HDMI Audio/3. AppleALC.kext ...
Before that, see High Sierra AppleHDA Audio/Post #1/Uninstall Previous Audio Methods (cloverALC)
Install AppleALC.kext, see High Sierra AppleHDA Audio/Post #1/B. acidanthera/AppleALC
Restart, reply with new files
Thanks,
HDMI audio fixed. Is there any way to get audio from DVI too?
And is it alright the audio controller is disabled for my Samsung TV HDMI?
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,459
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Joined
Apr 17, 2013
Messages
81
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i5-6600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
Is the receiver before the TV?
No, HDMI is connected directly to TV

I tested on TOSHIBA TV too, Volume controller disabled in both:

391761
391762
391763
 
Last edited:
Joined
Apr 17, 2013
Messages
81
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i5-6600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
I just restart my computer and HDMI missed from output devices list!
 
Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,459
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
audio controller
Chip in the TV for HDMI audio, volume control is one of the chip's functions.
I tested on TOSHIBA TV too, Volume controller disabled in both
HDMI audio is a digital signal, no volume control at the source; by design.
Toshiba/Samsung convert digital signal into sound, volume is controlled at the device making the sound;
use the Toshiba/Samsung remotes.
Search for 3rd party solutions if the TV remote is unacceptable for volume control.
Off topic.
 
Joined
Apr 17, 2013
Messages
81
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i5-6600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
HDMI device (SAMSUNG / TOSHIBA) missed after rebooting.

Code:
$ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID
      "IOHDACodecVendorID" = 0x10de0072
  |   "IOHDACodecVendorID" = 0x10ec0900
 

Attachments

Joined
Apr 17, 2013
Messages
81
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i5-6600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
HDMI device (SAMSUNG / TOSHIBA) missed after rebooting.

Code:
$ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID
      "IOHDACodecVendorID" = 0x10de0072
  |   "IOHDACodecVendorID" = 0x10ec0900
Finally Fixed:

I tested a lot and I didn't find reason of the random missing HDMI devices in output devices list, So I think the following changes fixed my issue. I wish it help others with same issue:

I restored original AppleHDA.kext in S/L/E and moved Lilu and WhatEverGreen kexts to /L/E
and:
Code:
$ sudo chmod -R 755 /Library/Extensions
$ sudo chown -R root:wheel /Library/Extensions
$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
I attached Original AppleHDA.kext of macOS 10.13.6 (17G65)
 

Attachments

Last edited:
Top