Contribute
Register

ALC898 Audio Installation on macOS Sierra.

Status
Not open for further replies.
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,681
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Nov 6, 2016
Messages
4
The "audio_cloverALC-120_v1.0b0.command“ says EFI not found, and neither is clover.
Already ran multibeast & installed the clover EFI option- of course it doesn't work, and will not boot without the usb, and only boots without the EFI option.
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,681
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
The "audio_cloverALC-120_v1.0b0.command“ says EFI not found, and neither is clover.
Already ran multibeast & installed the clover EFI option- of course it doesn't work, and will not boot without the usb, and only boots without the EFI option.

Have you mounted the EFI?
 
Joined
Nov 6, 2016
Messages
4
https://www.tonymacx86.com/resources/efi-mounter-v3.280/
I didn't know how to until I found this.
The scripts ran now, but they still don't work after reboot. No output devices found.


  • Copy „HDAEnabler1.kext“ to /System/Library/Extensions/ (https://github.com/toleda/audio_kext_enabler)
  • Repair kext files with Kext Wizard, file permissions have to be changed
  • Reboot
  • Check with DPCI Manager if „Realtek ALC898“ is detected
BTW this doesn't work either. DPCI manager doesn't detect it- and yes, I ran Kext Wizard.
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,681
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Nov 23, 2013
Messages
3
Motherboard
motherboard or system make & model # > See Rules!
CPU
i7-4770K
Graphics
GT 740
After a lot of trial and error this is how it worked for me permanently.

Hope this may help you!

Best!

Drstilpunkt, I tried the forum guide and it didn't work. ALC 898 was being detected by system (codec, card, etc) but no audio device appeared in System Prefs.
Now I followed your instructions and it did work. Thank you very much.
 
Joined
Oct 10, 2012
Messages
99
Motherboard
Asus Prime Z370-A
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 560
Same audio here :) My Audio worked instantly, after multibeast
Only thing does not work is digital optical audio
Any suggestions?
many thanks
 
Joined
Sep 26, 2015
Messages
126
Motherboard
Gigabyte H270N WiFi
CPU
i5-7500
Graphics
Quadro K1200
Mac
  1. MacBook Pro
For me audio_realtekALC-120.sh detects my ALC898 without any problem. Simply run the command and reboot, all analog input/output shows and works with volume control.
Audio was at default 1, didn't change anything in config.plist.

The only thing that does not work is digital optical.

This in on EVGA Z97 WiFi Stinger. 4790k+GTX980 installed with Web driver.
 

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,923
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Status
Not open for further replies.
Top