Contribute
Register

UHD630 black screen for a while after wake up from sleep

Joined
May 11, 2020
Messages
3
Motherboard
Q370
CPU
i3 8100
Graphics
UHD 630
Hi,

I followed the OC guide and installed Catalina 10.15.4 on my PC (Opencore 0.5.8), the installation process went very well.
Most functions work well except the following display issue.

My PC connects to a LG monitor via DP, each time it wakes up from sleep, the monitor screen will go black very shortly after I boot to desktop.
And it'll stay black for a few seconds to minutes. The only thing I can do is to wait until it lights up again.
Other functions seem to work fine during blackscreen as well as wireless keyboard and mouse.

I tried:
> switch between dp 1.2 and 1.4, got no luck.
> iGPU patching, got no luck
> USB mapping, not solved

Here's my fb:
Snipaste_2020-06-03_14-11-45.png


Attached my entire OC folder, I'm so appreciated if someone could help me check it out, or possibly tell me on which part I should focus.

Thanks so much in advance!

P.S. Here is my PC summary: Dell Optiplex 7060 MFF

CPU Intel(R) Core(TM) i3-8100 CPU @ 3.60GHz; 8th Gen, Coffee Lake
GPU Intel(R) UHD Graphics 630
RAM Team Group 32 GB (2 × 16GB), 2400 MHz, DDR4
Chipset Intel 300 Series LPC (Q370) – A306
Audio Realtek ALC255/3234 (Codec ID: 0x10EC0255)
Ethernet Intel(R) Ethernet Connection I219-LM
WiFi/BT M.2 BCM43224 802.11a/b/g/n
Storage Samsung SSD 970 EVO 500GB
USB Ports Type-C × 1,USB 3.0 × 5
Video Output DP × 2
Monitor LG 4K 3840 x 2160 @ 60 Hz
BIOS v1.4.2
 

Attachments

  • OC.zip
    2 MB · Views: 46
Joined
Aug 7, 2018
Messages
536
Motherboard
Z370M-DS3H
CPU
i7-8700K (OC 5Ghz)
Graphics
RX580 & UHD630 Headless
Open your console.app and put your computer to sleep and wake it up a couple minutes later.

Check the console for iGPU related messages.

Post a screenshot.

You can also try iMac19,2 in SMBIOS.

You might also wanna map your iGPU ports and only enable the DP port you're using.


Check iGPU BusID Patching section.
 
Joined
Feb 13, 2019
Messages
9
Motherboard
Asus Z390-P
CPU
i7 9700K
Graphics
Nvidea Geforce GTX 560ti
Hello, i've a similar build (Asus Prime Z390-P + i7 9700K + 16gb Corsair).
In Catalina when the computer wakes the monitor remains black. I've to reboot it everytime.
I've disabled sleep as a workaround until i find a fix for that, but no luck yet.
Can someone help?
Thanks
 
Joined
May 11, 2020
Messages
3
Motherboard
Q370
CPU
i3 8100
Graphics
UHD 630
Hello, i've a similar build (Asus Prime Z390-P + i7 9700K + 16gb Corsair).
In Catalina when the computer wakes the monitor remains black. I've to reboot it everytime.
I've disabled sleep as a workaround until i find a fix for that, but no luck yet.
Can someone help?
Thanks

Hi,

I've tried and found my solution, not that perfect but it works.

1. iGPU patching using Hackintool
>>In Patch - Patch - General, choose DeviceProperties, check Connectors, VRAM, Graphic Device, Auto Detect Changes, Use AllData Method.
>> Click on "Generate Patch" and then overwrite config using "File" - "Export" - "Bootloader config.plist"
2. Choose dp 1.1 on my monitor OSD (My monitor still runs 4K @ 60 Hz even I switch to 1.1)

Remember to backup your configuration before you try. Good luck.
 
Joined
Feb 13, 2019
Messages
9
Motherboard
Asus Z390-P
CPU
i7 9700K
Graphics
Nvidea Geforce GTX 560ti
Hi,

I've tried and found my solution, not that perfect but it works.

1. iGPU patching using Hackintool
>>In Patch - Patch - General, choose DeviceProperties, check Connectors, VRAM, Graphic Device, Auto Detect Changes, Use AllData Method.
>> Click on "Generate Patch" and then overwrite config using "File" - "Export" - "Bootloader config.plist"
2. Choose dp 1.1 on my monitor OSD (My monitor still runs 4K @ 60 Hz even I switch to 1.1)

Remember to backup your configuration before you try. Good luck.

Thanks Tried That, still not working. ;(
 
Joined
Nov 15, 2012
Messages
19
Motherboard
MSI P55-GD65
CPU
i7 860
Graphics
GTX 650 Ti
Mobile Phone
  1. Android
Did this post just die with no answer ?
I have the same problem.

B360N
i5-9400
UHD Graphics 630
opencore 0.5.7 have tried 0.6
Everything works except the black screen when coming out of Sleep .

** Update*
I found your post on another site and you mention you changed your dp to 1.1 !!
What does this mean ?
Is this a setting on your monitor or is at a setting in hackintool or !!!
 

Attachments

  • OC.zip
    1.8 MB · Views: 28
Last edited:
Joined
May 11, 2020
Messages
3
Motherboard
Q370
CPU
i3 8100
Graphics
UHD 630
Did this post just die with no answer ?
I have the same problem.

B360N
i5-9400
UHD Graphics 630
opencore 0.5.7 have tried 0.6
Everything works except the black screen when coming out of Sleep .

** Update*
I found your post on another site and you mention you changed your dp to 1.1 !!
What does this mean ?
Is this a setting on your monitor or is at a setting in hackintool or !!!
hmm sry for late reply.

It's a setting on my monitor.
Still works 4K@60Hz even I set it to dp 1.1
 
Top