Contribute
Register

pastrychef's build - Asus Maximus VIII Gene - i7-7700K - GTX 1080

Joined
Dec 19, 2016
Messages
85
Motherboard
ASUS MAXIMUS X HERO
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
I have found one advantage of disabling CSM - allows higher screen res at boot for cClover and Apple Logo. With it on Auto the best resolution I could get was 1280x1024 - even with 2560x1440 set in config.plist. Disabled CSM and I now get 2560x1440.

With CSM on Auto:
0:389 0:180 === [ InitScreen ] ========================================
0:389 0:000 SetScreenResolution: 2560x1440 - not found!
0:389 0:000 SetMaxResolution: found best mode 2: 1280x1024
0:549 0:160 Video mode change to mode #2: Success


With CSM Disabled:
0:386 0:178 === [ InitScreen ] ========================================
0:386 0:000 SetScreenResolution: 2560x1440 - setting Mode 0
0:395 0:008 Video mode change to mode #0: Success
 
Joined
Jul 25, 2016
Messages
157
Motherboard
ASUS Z170 ROG MAXIMUS VIII HERO-2202
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX 970
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Classic, iBook, iMac
Mobile Phone
iOS
I have found one advantage of disabling CSM - allows higher screen res at boot for cClover and Apple Logo. With it on Auto the best resolution I could get was 1280x1024 - even with 2560x1440 set in config.plist. Disabled CSM and I now get 2560x1440.

With CSM on Auto:
0:389 0:180 === [ InitScreen ] ========================================
0:389 0:000 SetScreenResolution: 2560x1440 - not found!
0:389 0:000 SetMaxResolution: found best mode 2: 1280x1024
0:549 0:160 Video mode change to mode #2: Success


With CSM Disabled:
0:386 0:178 === [ InitScreen ] ========================================
0:386 0:000 SetScreenResolution: 2560x1440 - setting Mode 0
0:395 0:008 Video mode change to mode #0: Success
That's Strange. I have CSM enabled and never had a problem with this exact resolution. Is you display connected via DP or HDMI?
 
Joined
Dec 19, 2016
Messages
85
Motherboard
ASUS MAXIMUS X HERO
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Using DP to an Eizo CG227. You have CSM Enabled or Auto?
 
Joined
Oct 16, 2016
Messages
18
Hey,

when I boot the machine it after it loads clover the apple logo with the loading bar comes up and it goes until about 60% then the screen goes black for quite a while (+- 20 sec) and then it shows the log in screen. Any idea why this happens? It used to boot faster than this. Not a big problem though, but just wondering.

Cheers!
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
8,891
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Hey,

when I boot the machine it after it loads clover the apple logo with the loading bar comes up and it goes until about 60% then the screen goes black for quite a while (+- 20 sec) and then it shows the log in screen. Any idea why this happens? It used to boot faster than this. Not a big problem though, but just wondering.

Cheers!
It does go black for me too but the duration is very short (maybe a second or two). Then the Apple logo returns and the loading process completes and it goes to my desktop (I disable login screen on boot).

I don't know why you have a long delay. Do you have many login items that need to load? Are you using HFSPlus.efi in your EFI/Clover/drivers64UEFI/ folder instead of VBoxHSF-64.efi?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
8,891
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Apple released macOS Sierra 10.12.4 today.

Maximux VIII Gene upgraded fine. However, some of the icons in Safari seem distorted with the latest Nvidia web drivers.

Screen Shot 2017-03-28 at 12.19.35 AM.png


Make sure you have Clover version 3994 or higher if you will be upgrading.

For those who need it, here is the Nvidia web driver associated with this macOS release:
https://images.nvidia.com/mac/pkg/367/WebDriver-367.15.10.45f01.pkg


Update:

It turns out that the cause of the distorted icons were due to the use of Lilu.kext and NvidiaGraphicsFixup.kext. I removed them and used the AGDPfix 1.3 to fix iMac17,1 black screen and everything is back to normal again.

Update #2:

New Cuda drivers are now available:
http://www.nvidia.com/object/macosx-cuda-8.0.71-driver.html
 
Last edited:
Joined
Feb 24, 2013
Messages
1,885
Motherboard
ASUS X299 Prime Deluxe II
CPU
i9-9980XE
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Can you advise on what the BIOS Boot>CSM (Compatibility Support Module) setting should be for this Mobo - Auto, Enabled or Disabled?
I have mine set to Disabled.

This allows Windows 10 to boot with a normal size logo.

Other than that, I don't see an advantage with CSM so I just keep it disabled.
 
Joined
Oct 14, 2016
Messages
6
Motherboard
Gigabyte Z170X-UD5 TH
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX970
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Apple released macOS Sierra 10.12.4 today.

Maximux VIII Gene upgraded fine. However, some of the icons in Safari seem distorted with the latest Nvidia web drivers.

View attachment 244622
For anyone still experiencing this problem after trying this fix. Check your BIOS settings and make sure 'Internal Graphics' is disabled. This removed the distorted icons for me.
 
Joined
Dec 19, 2016
Messages
85
Motherboard
ASUS MAXIMUS X HERO
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Just noticed that in System Information the PCI section shows nothing installed - even though I'm using a GTX 950 as my GPU! Is this a peculiarity of using iMac17,1 sys def?

View media item 188770
 
Top