Contribute
Register

pastrychef's Asus ROG Strix Z370-G Gaming (WI-FI AC) build w/ i9-9900K + AMD 6600 XT

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,672
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I found a possible solution. I removed XHCI-200-series-injector.kext and the SSDT-USB.aml in clover. I enabled the 837D8C10 / 837D8C1B replace patch in clover. The lags are gone however now I keep black screen from wake. To be honest I have a slightly different mainboard (Asus Z370 Prime-A) but it worked in 10.13.3 smooth and I think it started to be an issue in 10.13.4 (not sure for 100%) but in 10.13.5 its an issue.

Hmm... I didn't expect SSDT-USB.aml and XHCI-200-series-injector.kext to be the issue and I don't see how USB can cause black screen on wake... Very strange...

We know that there were changes in USB with macOS 10.13.4. That's why there were new port limit patches needed and USBInjectAll.kext was updated. However, those who used SSDT for USB didn't have problems with this update. So, the only thing I can suggest is to double check that your SSDT-USB.aml is correct and update to the latest USBInjectAll.kext.

The black screen after wake is very strange. I don't see the relation between USB and video... I know that without SSDT-USB.aml, sleep/wake can be hit-or-miss but I don't think I've ever read that it causes black screen on wake.

RehabMan can probably help diagnose what the problem is. I suggest you start a thread in the High Sierra Desktop Support sub-forum and ask for his assistance. Be sure to generate problem reporting files using the tool found here when posting. He won't answer questions without those files.
 
Joined
Apr 1, 2017
Messages
308
Motherboard
Asus Z370-G WiFi AC
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 5700
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
OS: 10.13.5
Asus Z370-I i7-8700 -> Asus Z370-G i7-8700k
HP EX720 1TB NVME -> Samsung 860 EVO 500GB, SATA
AMD Radeon RX580 -> Asus 1080 8GB

1672.8 MB/s write -> 472 MB/s write
2891.7 MB/s read -> 505.4 MB/s read

LuxMark 3.1 gives 15478, with a Radeon RX580, 36 @ 1366 mhz -> 15443 with the 1080.

Heaven is a decade old, so I focused on Valley, running the same specs as the prior post, 1920x1080, 8xAA, Ultra:
FPS 47.4 -> 90.8
Score: 1985 -> 3797
Min FPS: 28.2 -> 42
Max FPS: 83.4 -> 177.6

System: Darwin 17.6.0 X86_64
CPU Model: I7-8700 @ 3.2 -> 3.7
GPU Model: RX580 (256MB) X1 -> 1080
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,672
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
OS: 10.13.5
Asus Z370-I i7-8700 -> Asus Z370-G i7-8700k
HP EX720 1TB NVME -> Samsung 860 EVO 500GB, SATA
AMD Radeon RX580 -> Asus 1080 8GB

1672.8 MB/s write -> 472 MB/s write
2891.7 MB/s read -> 505.4 MB/s read

LuxMark 3.1 gives 15478, with a Radeon RX580, 36 @ 1366 mhz -> 15443 with the 1080.

Heaven is a decade old, so I focused on Valley, running the same specs as the prior post, 1920x1080, 8xAA, Ultra:
FPS 47.4 -> 90.8
Score: 1985 -> 3797
Min FPS: 28.2 -> 42
Max FPS: 83.4 -> 177.6

System: Darwin 17.6.0 X86_64
CPU Model: I7-8700 @ 3.2 -> 3.7
GPU Model: RX580 (256MB) X1 -> 1080

With Apple shifting focus away from OpenGL to Metal, I feel that GFXBench Metal is most relevant now.

Edit:
Guide to delete and clear up disk space after running GFXBench.
 
Last edited:
Joined
May 27, 2011
Messages
232
Motherboard
Asus Z370-A Prime
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Classic Mac
  1. 512K
Mobile Phone
  1. iOS
Hmm... I didn't expect SSDT-USB.aml and XHCI-200-series-injector.kext to be the issue and I don't see how USB can cause black screen on wake... Very strange...

We know that there were changes in USB with macOS 10.13.4. That's why there were new port limit patches needed and USBInjectAll.kext was updated. However, those who used SSDT for USB didn't have problems with this update. So, the only thing I can suggest is to double check that your SSDT-USB.aml is correct and update to the latest USBInjectAll.kext.

The black screen after wake is very strange. I don't see the relation between USB and video... I know that without SSDT-USB.aml, sleep/wake can be hit-or-miss but I don't think I've ever read that it causes black screen on wake.

RehabMan can probably help diagnose what the problem is. I suggest you start a thread in the High Sierra Desktop Support sub-forum and ask for his assistance. Be sure to generate problem reporting files using the tool found here when posting. He won't answer questions without those files.


I'm not sure, I had a hit miss ratio of about 85% before with a successful wake. I had one failure out of the wake but the second was working. Don't know if its workable for me. Thanks for the tip with sending the stuff to rehabmnan but for now I'm happy the lags are gone. (first Nvidia and now USB ;-))
 
Joined
Apr 1, 2017
Messages
308
Motherboard
Asus Z370-G WiFi AC
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 5700
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Any worries on the "new" Z370-G BIOS 0805?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,672
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Any worries on the "new" Z370-G BIOS 0805?

I haven't updated yet. But I've gone through every other BIOS update and never had any issues.
 
Joined
May 17, 2018
Messages
4
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i5-8600K
Graphics
UHD 630
Hi everyone, I'm a new user of this community, I make this project with the same component that use, but I have a problem with ethernet. it is limited to only 100 Mb, someone can help me?
Thanks
sorry for English it is not my native language.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,672
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hi everyone, I'm a new user of this community, I make this project with the same component that use, but I have a problem with ethernet. it is limited to only 100 Mb, someone can help me?
Thanks
sorry for English it is not my native language.

Are you using IntelMausiEthernet.kext? I have never heard of anyone having issues with this kext.
 
Top