Contribute
Register

No Audio After Sleep/Wake - AppleHDA Realtek Audio [Fixes]

Status
Not open for further replies.
Joined
Aug 14, 2010
Messages
1,062
Motherboard
GA-Z97X-UD5H-BK Rev 1.0 Bios F8
CPU
i7-4790k OC 4.9ghz
Graphics
GT 740
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you Toleda :) fix 2 sorted out my no sound after Wake from Sleep issue. I tried the Codec Commander fix but it was ineffective on my Z97X-UD5H-BK Rev 1.0.

Would be interested to hear if anyone else with this board has managed to address the issue with Codec Commander - the instructions were simple and it seemed straight forward but just did not work for me - hence if someone else has it working I will re-visit it again.
 
Joined
Aug 21, 2014
Messages
20
Motherboard
GA-H81M-HD2
CPU
Intel i5 4460
Graphics
Intel HD 4600
Did a quick search and didnt see this mentioned anywhere but Ive always had sound when I wake from sleep, but it only lasts ~20 seconds before shutting off. So weird, could someone work backwards from that to figure it out?
 
Joined
Jan 14, 2012
Messages
8
Motherboard
motherboard make & model # > See Rules!
CPU
i5-4670K
Graphics
GTX 970
Guys, weird issue. Hoping someone can help.

I have no issues whatsoever after wake with sound. Works perfectly.

However, the only one thing that does not work is the auto detection of the front audio jacks.

With a fresh boot, whenever I plug in headphones through the front jack, it changes from 'internal speaker' to 'headphone'. But after waking from sleep it no longer detects and I can no longer use the front ports.

Any ideas guys?
 
Joined
Dec 12, 2011
Messages
26
Motherboard
ASUS Z87-Deluxe DUAL
CPU
i7-4770K
Graphics
GeForce GTX 770
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
Joined
Nov 27, 2012
Messages
21
Motherboard
gbyte z97 hd3
CPU
i5 3.9 4690
Graphics
on board 4600
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I just finished my build, had the same no audio after sleep problem.. chose imac 14.1 profile instead of mac pro 3.1 like i always do.. now audio works after sleep. chose alc 887/88b current plus hda enable audio id:1.. I have a gigabyte z97 hd3
 

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
5,893
Motherboard
ASRock B560M itx/ac - OC 0.6.8
CPU
i3-10320
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
In case this helps others ...

Just to report that I have changed motherboard from the Gigabyte H97M-D3H to the Asus H97M-Plus and upgraded OS X to 10.10.3

In my previous posts (page 1, #4 and page 2, #11 of the thread) I explained how I only had to change two variables after I'd built the kext, the "1B" and a "2".

I ran the - ioreg | grep EngineOutput - Terminal command again and noted that the Codec address had changed from my previous "2" to "0".

I edited the info.plist inside the Codec Commander kext to reflect this and then re-installed it by deleting the original install and using KextBeast to put the new version back.

Sound after wake-from-sleep is now back again and working fine for the new motherboard.

:)
 
Status
Not open for further replies.
Top