Contribute
Register

Solved > DP to DP is always black! [I ended up replacing my GC]

Joined
Jun 6, 2019
Messages
38
Motherboard
Aorus z370 gaming 2.0
CPU
i7 8700K
Graphics
RX 580
My DisplayPort issue makes no sense to me!

DVI out works fine (on my old monitor)
DP out to DP always black screen (at boot, at clover, and at login)
DP out via adapter to my old DVI works fine.

Is the problem with the port on my monitor?
Or, is it maybe some framebuffer fixing that I need to do?

My rx580 is new (bought in March), so it might be one of those with a non-supported product numbers. I can't be sure since it has no sticker on it with the product number.

Any ideas what I can try to fix it?
 
Last edited:
Joined
Jun 6, 2019
Messages
38
Motherboard
Aorus z370 gaming 2.0
CPU
i7 8700K
Graphics
RX 580
Hey @Stork I followed your solutions for your Hero II build, and tried the Orinoco injection you mentioned (among many other things), but my screen remains black. I'm at a loss as to what to try, because the older solutions become outdated with the latest updates (to Lilu, WEG, the OS itself).

I'm wondering, if you can suggest anything that I can try to fix my black screen issue, with one of the latest vanilla setups (10.14.5) and the latest Lilu+WEG? Many thanks!
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
12,918
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS X HERO Z370
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
I'm wondering, if you can suggest anything that I can try to fix my black screen issue, with one of the latest vanilla setups (10.14.5) and the latest Lilu+WEG? Many thanks!
I'm not a "vanilla" advocate because UniBeast & MultiBeast just work for me. Maybe @pastrychef can jump in with a solution.
 
Joined
Jun 6, 2019
Messages
38
Motherboard
Aorus z370 gaming 2.0
CPU
i7 8700K
Graphics
RX 580
:( He was, before I narrowed the issue down (or did i? lol).

I had a whole bunch of kexts from my old MultiBeast installation. I only discovered the problem last week that I bought a new 4k with a DP connection. Since I had Shiva and the latest WEG it was a mess, so I just did a vanilla install.

Let me come to it from another angle... is there any way to check if my display port on my monitor works? I mean, I don't see anything at boot (dp -> dp) and I can't check by connecting a thunderbolt out to hdmi to dp to check it, because hdmi to dp doesn't work (if I understood other forum posts correctly dp/hdmi are not bi-directional).

Maybe it's just my monitor that has a faulty port, and I need to ship it back to amazon...
Or maybe it's product number or framebuffer issue? Do you know how I might check?
 
Joined
Nov 3, 2018
Messages
304
Motherboard
ASRock B360-HDV
CPU
i5-8400
Graphics
RX 470
Mobile Phone
iOS
it does not matter you use *Beast or vanilla, they all result an EFI folder in your EFI partition. Upload your EFI, let's see what's going on. Few questions though:

1. do you get BIOS post information via DP when you cold boot your PC? if not, try to reset BIOS (take out the battery, put it back after 60 seconds), boot again to see if you see BIOS post information. if you don't see it, then it's a hardware issue(broken DP cable, faulty 4k monitor).
2. have you tried connecting your RX 580 to your new 4k monitor via HDMI?
 
Joined
Jun 6, 2019
Messages
38
Motherboard
Aorus z370 gaming 2.0
CPU
i7 8700K
Graphics
RX 580
Please find attached the EFI folder, bootlog, and DPCImanager info. I want to hold off on the hard reset as long as possible, because I have a couple profiles saved there. If you catch nothing out of place in the attached EFI, then of course I'll give the reset a go.
via HDMI I get the purple tint (which as I understand it, needs to be corrected with by using the force RGB script... I'd rather get DP working, to output the 4k in 60hz).
 

Attachments

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
9,882
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Please find attached the EFI folder, bootlog, and DPCImanager info. I want to hold off on the hard reset as long as possible, because I have a couple profiles saved there. If you catch nothing out of place in the attached EFI, then of course I'll give the reset a go.
via HDMI I get the purple tint (which as I understand it, needs to be corrected with by using the force RGB script... I'd rather get DP working, to output the 4k in 60hz).
Please try this config.plist.
 

Attachments

Joined
Nov 3, 2018
Messages
304
Motherboard
ASRock B360-HDV
CPU
i5-8400
Graphics
RX 470
Mobile Phone
iOS
1. Disable CFG Lock in your BIOS if you can find it.
2. use attached config.plist, fill with your SN and Board-SN
 

Attachments

Joined
Nov 3, 2018
Messages
304
Motherboard
ASRock B360-HDV
CPU
i5-8400
Graphics
RX 470
Mobile Phone
iOS
Please try this config.plist.
he does not need all those fixes in config.plist/ACPI, he has wrong usb patches (unrelated to his issue though). he set Video Ports to 5, which is not needed
 
Top