Contribute
Register

X299 Big Sur Support

Joined
Jun 13, 2018
Messages
715
Motherboard
Prime X299-A II
CPU
i9 9980XE
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
interesting. I had scratching sounds on a catalina beta, but disable serial port did work for me. What bios version do you use?
Latest, the one actually current, but it was exactly the same with the previous one. Haven't tried the oldest 2002 but that's really old and my EFI is now totally adapted to the new RTC range stuff. This thing is driving me crazy, everything else works flawless, even Apple watch unlock!
 
Joined
Jun 13, 2018
Messages
715
Motherboard
Prime X299-A II
CPU
i9 9980XE
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Finally i made it work with your EFI (You made it!). The only thing i see is because i changed from iMacPro1,1 to MacPro7,1 Smbios and i get this notification:

It detects i have 8x16GB, but not sure if everything is working or if it just uses 4 of the 8 modules. Do you have the same problem? Is there any fix for this?

Translation:

128GB Installed

Your mac have 8 memory slot, each one with 1 module of 3200MHz DDR4.

Atention!

Your mac has more installed memory than allowed. Until it have a maximum of 768GB of installed memory, the mac will only use one memory module.

View attachment 507974
It's just a cosmetic stuff, simply ignore this tab, your ram works normal. You can get rid of the notification with https://github.com/acidanthera/RestrictEvents
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,373
Motherboard
ASUS WS X299 Sage/10G
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon Pro W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
It's just a cosmetic stuff, simply ignore this tab, your ram works normal. You can get rid of the notification with https://github.com/acidanthera/RestrictEvents

A little more involved but you can also do this.

Currently only have two sticks atm since i'm using the other two sticks in another build but you get the gist
Screen Shot 2021-02-05 at 9.17.29 AM.png
 
Last edited:
Joined
Jun 13, 2018
Messages
715
Motherboard
Prime X299-A II
CPU
i9 9980XE
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Joined
Jan 18, 2012
Messages
132
Motherboard
Asus WS x299 Sage/10G
CPU
i9-9980XE
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
A little more involved but you can also do this.

Currently only have two sticks atm since i'm using the other two sticks in another build but you get the gist
A little more involved but you can also do this.

Currently only have two sticks atm since i'm using the other two sticks in another build but you get the gist
View attachment 507988

Thanks! I finally followed the OpenCore fix you recommend me and i did it! I would like the Slots without memory at the end, but... (I see your setup have the "same problem", so i expect is not possible)

Thank you very much!

Captura de pantalla 2021-02-05 a las 18.29.15.png
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,373
Motherboard
ASUS WS X299 Sage/10G
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon Pro W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks! I finally followed the OpenCore fix you recommend me and i did it! I would like the Slots without memory at the end, but... (I see your setup have the "same problem", so i expect is not possible)

Thank you very much!

View attachment 508007

Yes unfortunately we can't do much about those last 4 slots since the real Mac Pro has twelve DIMM slots.
 
Joined
Feb 24, 2013
Messages
2,668
Motherboard
N/A
CPU
N/A
Graphics
N/A
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Finally i made it work with your EFI (You made it!). The only thing i see is because i changed from iMacPro1,1 to MacPro7,1 Smbios and i get this notification:

It detects i have 8x16GB, but not sure if everything is working or if it just uses 4 of the 8 modules. Do you have the same problem? Is there any fix for this?

Translation:

128GB Installed

Your mac have 8 memory slot, each one with 1 module of 3200MHz DDR4.

Atention!

Your mac has more installed memory than allowed. Until it have a maximum of 768GB of installed memory, the mac will only use one memory module.

View attachment 507974
My latest EFI I posted uses RestrictEvents so no need to modify the CustomRam tree. You can ignore the Memory tab in About This Mac.

You should download the latest one I posted. Also you don't need to use iMacPro1,1 just use MacPro7,1 which I use.
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,373
Motherboard
ASUS WS X299 Sage/10G
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon Pro W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@Loloflatsix can you upload a ioreg dump of the rampage vi extreme encore?
Thanks!
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,373
Motherboard
ASUS WS X299 Sage/10G
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon Pro W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Messed around with my Intel x550 card and was able to load the Sonnet drivers by using the Ubuntu EEPROM modding. Got the IDs from this post

Screen Shot 2021-02-06 at 3.04.51 PM.png


Guess we can use these as an alternative to the SmallTree drivers although the Catalina drivers still work in Big Sur.
 
Top