Contribute
Register

[SUCCESS] GB Z490M / 10.5.7 / i7 10700K / 5700XT / OpenCore

Joined
Nov 18, 2011
Messages
48
Motherboard
Gigabyte Z490M Gaming X / GA-H67N-USB3-B3
CPU
intel i7-10700 / intel i3-2105
Graphics
built in
@nazrm Thanks for posting this, I'm using your files as a comparison as I work through mine, as it's a very similar build. Any reason why you didn't include SSDT-PLUG?
 
Last edited:
Joined
May 4, 2016
Messages
54
Motherboard
Gigabyte Z490m Gaming X
CPU
i9-10850K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
That's great! The dortania guide is really good as you say, and you learn a lot from reading/doing it. Regarding USBs: You can surpass the 15 port limit if you don't limit the amount of USB3 ports (because each physical port counts as two if you enable both USB2 and USB3 on it) Anyway, nice build, and bummer that the Fenvi didn't work!

I updated my main drive today to a Corsair Force MP600 1TB M.2 SSD - went smoothly. It's blazing fast with read/writes stable at 3GB/s (it would be close to 5GB/s if I had a PCIE 4.0 slot for it!)

Ahah yes good thing to update on NVMe ! Have crazy fast read/writes (3Gb) with my PNYCS3030. Will probably update my RX580 later with a 5700... but not sure. I don't use my config to play.

Have you any idea on how to activate the 2 FrontPanel USB on MB ? Don't find them with Hackintool ! I'm sure this is the reason why my Fenvi T919 BT is not working. If I don't say mistakes, it must be working when using USBInjectAll.kext no ?
 
Joined
Oct 1, 2010
Messages
66
Motherboard
Gigabyte Z490M Gaming X
CPU
i7-10700K
Graphics
6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@nazrm Thanks for posting this, I'm using your files as a comparison as I work through mine, as it's a very similar build. Any reason why you didn't include SSDT-PLUG?

I didn't think it was necessary, to be honest. But maybe it can be beneficial? I haven't noticed any instability at least. Unclear to me what it actually does compared to not having it

Ahah yes good thing to update on NVMe ! Have crazy fast read/writes (3Gb) with my PNYCS3030. Will probably update my RX580 later with a 5700... but not sure. I don't use my config to play.

Have you any idea on how to activate the 2 FrontPanel USB on MB ? Don't find them with Hackintool ! I'm sure this is the reason why my Fenvi T919 BT is not working. If I don't say mistakes, it must be working when using USBInjectAll.kext no ?

In my build, in the process of building the USBMap, all the ports showed up just by using the portlimit-removal patch in opencore - no USBInjectAll needed. If they don't show up I guess you need to run the inject kext, but idk really
 
Joined
May 4, 2016
Messages
54
Motherboard
Gigabyte Z490m Gaming X
CPU
i9-10850K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
In my build, in the process of building the USBMap, all the ports showed up just by using the portlimit-removal patch in opencore - no USBInjectAll needed. If they don't show up I guess you need to run the inject kext, but idk really

Hey ! If some people interested, I have receive today a new cable to test if my Fenvi T919 was working : USB Cable
It's a temporary solution but now full working OOTB. Just plug on a USB port back and no more on the FPANEL USB of MB.

Now just need to find how to activate or recognized the x2 Front Panel USB ports on MB.

Where did you find the port limit removal patch for opencore ? Thx
 
Joined
Oct 1, 2010
Messages
66
Motherboard
Gigabyte Z490M Gaming X
CPU
i7-10700K
Graphics
6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hey ! If some people interested, I have receive today a new cable to test if my Fenvi T919 was working : USB Cable
It's a temporary solution but now full working OOTB. Just plug on a USB port back and no more on the FPANEL USB of MB.

Now just need to find how to activate or recognized the x2 Front Panel USB ports on MB.

Where did you find the port limit removal patch for opencore ? Thx

In config.plist the kernel settings there's a quirk that is called XhciPortLimit you can enable
 
Joined
May 4, 2016
Messages
54
Motherboard
Gigabyte Z490m Gaming X
CPU
i9-10850K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
In config.plist the kernel settings there's a quirk that is called XhciPortLimit you can enable

Damn ... it's working =) (You're the Boss Thx) Ok now the BT of my Fenvi T919 is working. But the problem is that front usb ports still doesn't appear in Hackintool !!! So any idea on how to include it in USBmap.kext ?
 
Joined
Oct 1, 2010
Messages
66
Motherboard
Gigabyte Z490M Gaming X
CPU
i7-10700K
Graphics
6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Damn ... it's working =) (You're the Boss Thx) Ok now the BT of my Fenvi T919 is working. But the problem is that front usb ports still doesn't appear in Hackintool !!! So any idea on how to include it in USBmap.kext ?

Sweet. Are you using my USBMap or do you want to generate your own? The dortania guide to create USBMap is really good. It uses a commandline tool instead of Hackintool. But you can't have an USBMap kext active for this, obviously. Sorry I can't be of more help!
 
Joined
Nov 18, 2011
Messages
48
Motherboard
Gigabyte Z490M Gaming X / GA-H67N-USB3-B3
CPU
intel i7-10700 / intel i3-2105
Graphics
built in
Sweet. Are you using my USBMap or do you want to generate your own? The dortania guide to create USBMap is really good. It uses a commandline tool instead of Hackintool. But you can't have an USBMap kext active for this, obviously. Sorry I can't be of more help!
Thanks for you're responses and posting this - I had a similar build and was able to boot easily, almost everything working with your post. I will be working at getting the front USB ports and HDMI audio running after the long weekend, so will post what I end up with, i'll modify your USBMap or just use it to compare - may work for @adrieno. But as far as I can tell, everything else is working perfectly.
 
Joined
May 4, 2016
Messages
54
Motherboard
Gigabyte Z490m Gaming X
CPU
i9-10850K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for you're responses and posting this - I had a similar build and was able to boot easily, almost everything working with your post. I will be working at getting the front USB ports and HDMI audio running after the long weekend, so will post what I end up with, i'll modify your USBMap or just use it to compare - may work for @adrieno. But as far as I can tell, everything else is working perfectly.
Hey ! Sounds good :) If you can find the solution for front USB I'm ok. ^^ For me everything is working, just only to find these front USB port on MB ! Will try tomorrow.
 
Joined
May 4, 2016
Messages
54
Motherboard
Gigabyte Z490m Gaming X
CPU
i9-10850K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for you're responses and posting this - I had a similar build and was able to boot easily, almost everything working with your post. I will be working at getting the front USB ports and HDMI audio running after the long weekend, so will post what I end up with, i'll modify your USBMap or just use it to compare - may work for @adrieno. But as far as I can tell, everything else is working perfectly.

Today I've tried to manage the USB ports limites... but maybe I miss something. Have an error when using USBMap tool and select "D" for discover :

Was unable to locate any valid ports.
Please ensure you have XHC/EH01/EH02 in your IOReg

Normally don't need to rename XHC ports (because using SMBIOS 19,1) ! Don't understand :/
 
Top