Contribute
Register

[SOLVED] SATA hot plug patch not working in Big Sur

Joined
Dec 10, 2010
Messages
603
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Elite
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Feb 1, 2014
Messages
35
Motherboard
Gigabyte GA-H270M-D3H
CPU
Intel Gen 7 i5 7400
Graphics
Integrated Intel HD630
Mac
  1. iMac
Hi!

I've just completed the upgrade from Cataline to BS and everything is fine except this hot-plug issue. I followed the hints from this post and added the AppleAHCIPort patch (as attached image) but unfortunately it doesn't work.

I do have two drives (one with Mojave and one with Catalina which is upgraded to BS now) but I have made sure that both EFI folders are identical. And I use emulated NVRAM so I think it should not be the same issue @miliuco encountered before.

I would like to seek for your help and see if there is any other idea on the cause of this problem.

Many thanks!
Screen Shot 2020-12-13 at 1.39.52 PM.png
 
Last edited:
Joined
Jul 13, 2016
Messages
2,802
Motherboard
Gigabyte Z370 Gaming 5
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi!

I've just completed the upgrade from Cataline to BS and everything is fine except this hot-plug issue. I followed the hints from this post and added the AppleAHCIPort patch (as attached image) but unfortunately it doesn't work.

I do have two drives (one with Mojave and one with Catalina which is upgraded to BS now) but I have made sure that both EFI folders are identical. And I use emulated NVRAM so I think it should not be the same issue @miliuco encountered before.

I would like to seek for your help and see if there is any other idea on the cause of this problem.

Many thanks!View attachment 500856
Maybe because you have it set to enable "1" rather then enabled "Yes"
 
Joined
Feb 1, 2014
Messages
35
Motherboard
Gigabyte GA-H270M-D3H
CPU
Intel Gen 7 i5 7400
Graphics
Integrated Intel HD630
Mac
  1. iMac
Enabled yes instead of 1?
Thanks @scottkendall @miliuco . My config.plist is created by Opencore Configurator which generated "1" for me after I checked the Enabled box. Then I opened the file by Xcode and tried to edit the field. I chose YES and Xcode also put 1 automatically. So I assumed "1" is equivalent to Yes, "0" is No.
 
Joined
Dec 10, 2010
Messages
603
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Elite
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks @scottkendall @miliuco . My config.plist is created by Opencore Configurator which generated "1" for me after I checked the Enabled box. Then I opened the file by Xcode and tried to edit the field. I chose YES and Xcode also put 1 automatically. So I assumed "1" is equivalent to Yes, "0" is No.
And the type of that key is boolean? I think that boolean is false or true / yes or not, it may be that XCode has activated the option that the boolean values are shown as 1 / 0 instead of true / false or yes / not.
If you open config.plist with plain text editor, it comes out 1 or yes?
By the way, do you use CtlnaAHCIPort.kext?
 
Joined
Feb 1, 2014
Messages
35
Motherboard
Gigabyte GA-H270M-D3H
CPU
Intel Gen 7 i5 7400
Graphics
Integrated Intel HD630
Mac
  1. iMac
And the type of that key is boolean? I think that boolean is false or true / yes or not, it may be that XCode has activated the option that the boolean values are shown as 1 / 0 instead of true / false or yes / not.
If you open config.plist with plain text editor, it comes out 1 or yes?
By the way, do you use CtlnaAHCIPort.kext?
You're right, it shows true on plain text editor. like this:

<key>Comment</key>
<string>SATA hot plug</string>
<key>Count</key>
<integer>1</integer>
<key>Enabled</key>
<true/>
<key>Find</key>
<data>QGACAA==</data>
<key>Identifier</key>
<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>

Yes, I am using CtlnaAHCIPort.kext. Actually I have a question about this. Is it still valid to have the Identifier "com.apple.driver.AppleAHCIPort" as it looks like we are not using AppleAHCIPort anymore?!
 
Joined
Feb 1, 2014
Messages
35
Motherboard
Gigabyte GA-H270M-D3H
CPU
Intel Gen 7 i5 7400
Graphics
Integrated Intel HD630
Mac
  1. iMac
Top