Contribute
Register

Sierra 10.12.5 on GA-Z97X-UD3H

Joined
Sep 17, 2012
Messages
170
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
Intel i9-10850k along with Noctua NH-D15 SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
Graphics
Primary: Sapphire Pulse RX 570, Secondary: UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I've pretty much looked everywhere (I think and hope I did) and cannot seem to get this working correctly on this mobo. Everything works great except Sierra is still showing Generic AHCI Controller in the system report.

I tried the fix from here using multibeast:

https://www.tonymacx86.com/threads/...9-and-9-series-chipset-identification.141640/

Drivers>Disk>Intel Generic AHCI Sata

which places AHCI_Intel_Generic_SATA.kext in /Library/Extensions

The files is in their and I also tried AHCIPortInjector.kext to no avail...

How did everybody fix theirs?

Thanks for help in advance..
 
Joined
Sep 17, 2012
Messages
170
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
Intel i9-10850k along with Noctua NH-D15 SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
Graphics
Primary: Sapphire Pulse RX 570, Secondary: UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Well I found something out people should know about. If I set AHCI Mode from Auto to Enable in the bios its boots up but the USB mouse and keyboards will not work.

How in the world would this cause the mouse and keyboard not to work. As soon as OSX starts loading boom the mouse shuts off. This doesn't make any sense unless the AHCI_Intel_Generic_SATA.kext is wrong...




EDIT: Would SIP have anything to do with this?
 
Last edited:
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,781
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I've pretty much looked everywhere (I think and hope I did) and cannot seem to get this working correctly on this mobo. Everything works great except Sierra is still showing Generic AHCI Controller in the system report.

I tried the fix from here using multibeast:

https://www.tonymacx86.com/threads/...9-and-9-series-chipset-identification.141640/

Drivers>Disk>Intel Generic AHCI Sata

which places AHCI_Intel_Generic_SATA.kext in /Library/Extensions

The files is in their and I also tried AHCIPortInjector.kext to no avail...

How did everybody fix theirs?

Thanks for help in advance..

Remove AHCI_Intel_Generic_SATA.kext. Not needed. Which board do you have Z87 or Z97?
 
Joined
Sep 17, 2012
Messages
170
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
Intel i9-10850k along with Noctua NH-D15 SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
Graphics
Primary: Sapphire Pulse RX 570, Secondary: UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Remove AHCI_Intel_Generic_SATA.kext. Not needed. Which board do you have Z87 or Z97?
I NOW have the Z97X-UD3H Yea I figured that the AHCI_Intel_Generic_SATA.kext wasn't working since nothing showed up. But its weird that if I set AHCI Mode to enable in the bios then all the USB Keyboard and Mouse quits working.
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,781
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,781
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Well I found something out people should know about. If I set AHCI Mode from Auto to Enable in the bios its boots up but the USB mouse and keyboards will not work.

How in the world would this cause the mouse and keyboard not to work. As soon as OSX starts loading boom the mouse shuts off. This doesn't make any sense unless the AHCI_Intel_Generic_SATA.kext is wrong...




EDIT: Would SIP have anything to do with this?



SIP should always be disabled i.e 0x67 not 0x3.
 
Joined
Sep 17, 2012
Messages
170
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
Intel i9-10850k along with Noctua NH-D15 SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
Graphics
Primary: Sapphire Pulse RX 570, Secondary: UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
To be honest VioletDragon I never had to deal with an SSDT in my years of creating hackintosh's. I've always been lucky up to this point. Can you give me details of exactly what I need to do? More help is appreciated.

EDIT: I do recall editing SSDT for my other mobo but to be honest with all the medications I take I cannot even fricken remember how I use to do everything. Oh well I will research more on this and if I don't get everything working I will just go back to Windows 10 and use my Macbook Pro I have for audio production.
 
Last edited:
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,781
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
To be honest VioletDragon I never had to deal with an SSDT in my years of creating hackintosh's. I've always been lucky up to this point. Can you give me details of exactly what I need to do? More help is appreciated.

EDIT: I do recall editing SSDT for my other mobo but to be honest with all the medications I take I cannot even fricken remember how I use to do everything. Oh well I will research more on this and if I don't get everything working I will just go back to Windows 10 and use my Macbook Pro I have for audio production.

Z/H97 is not native hardware will require patches unlike Series 6/7 & 8. Add change _DSM to XDSM under ACPI, DSDT, Patches. Put SSDT-SATA in EFI/Clover/ACPI/patched. Use acpi_dsdt_patches.plist to copy patch to your existing config. Use Xcode not Clover Configurator.
 
Joined
Sep 17, 2012
Messages
170
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
Intel i9-10850k along with Noctua NH-D15 SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
Graphics
Primary: Sapphire Pulse RX 570, Secondary: UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Okay I will give it a go on my external USB backup drive I test everything out on. Come to think about it I remember using Xcode a few years ago.

Thanks for the heads up.
 
Joined
May 13, 2012
Messages
234
Motherboard
Asus z270-a
CPU
i7 7700k @4.2GHz
Graphics
NVIDIA GTX 1070
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
if you still ned help let me know. I'm running z97x-ud3h and 4770k myself with an 1070
 
Top