Contribute
Register

[Help] Thinkpad T540p lock screen and sleep problem

Joined
Apr 9, 2018
Messages
12
Motherboard
Lenovo Thinkpad T540P-2.82-CLOVER
CPU
i5 4300M
Graphics
HD 4600 + GT 730, 2880x1620
Any progress here?

I have the same problem. Everything is running so far on my T540p with 3K Display (eDP, Intel 4600) except

- Wake
- Brightness Control
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,422
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Joined
Apr 9, 2018
Messages
12
Motherboard
Lenovo Thinkpad T540P-2.82-CLOVER
CPU
i5 4300M
Graphics
HD 4600 + GT 730, 2880x1620
No "Problem Reporting" files attached.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
Thanks. Attached you will find the Debug Dump and a copy of my EFI-Folder.

Originally the EFI-Folder comes from this guy: https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/8i9meu/thinkpad_t540p_hackintosh_a_how_to/

He said: Everything is working except sleep. So brightness seems to be working on his system. But I guess he is having another Display (maybe Full-HD). I have the 3K Display (connected internally via eDP).

In config.plist I commented two entries, because with these entries the screen gets blank after booting up.

<dict>
<key>Comment</key>
<string>Change PCI0.VID to IGPU #1 (Thinkpad)</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>
UENJMFZJRF8=
</data>
<key>Replace</key>
<data>
UENJMElHUFU=
</data>
</dict>
<dict>
<key>Comment</key>
<string>Change PCI0.VID to IGPU #2 (Thinkpad)</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>
VklEXwhfQURSDAAAAgA=
</data>
<key>Replace</key>
<data>
SUdQVQhfQURSDAAAAgA=
</data>
</dict>
My next idea is to Inject EDID and override the display. In general the behavior is the same as initially shown in the first post. Also when the display gets off due to energy saving it does not come back.

What do you think?
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,422
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thanks. Attached you will find the Debug Dump and a copy of my EFI-Folder.

Originally the EFI-Folder comes from this guy: https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/8i9meu/thinkpad_t540p_hackintosh_a_how_to/

He said: Everything is working except sleep. So brightness seems to be working on his system. But I guess he is having another Display (maybe Full-HD). I have the 3K Display (connected internally via eDP).

In config.plist I commented two entries, because with these entries the screen gets blank after booting up.



My next idea is to Inject EDID and override the display. In general the behavior is the same as initially shown in the first post. Also when the display gets off due to energy saving it does not come back.

What do you think?
You did not implement backlight control.
See guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-laptop-backlight-control-using-applebacklightinjector-kext.218222/

Note: eDP not likely to work with macOS native backlight control kext.
 
Joined
Apr 9, 2018
Messages
12
Motherboard
Lenovo Thinkpad T540P-2.82-CLOVER
CPU
i5 4300M
Graphics
HD 4600 + GT 730, 2880x1620
You did not implement backlight control.
See guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-laptop-backlight-control-using-applebacklightinjector-kext.218222/

Note: eDP not likely to work with macOS native backlight control kext.
I tried that, but as soon as I add SSDT-PNLF in ACPI/Patched and make a reboot with the three components (SSDT-PNLF, AppleBacklightPatch in config.plist and AppleBacklightInjector.kext in /L/E) on reboot the screen switches off when the system changeover from verbose command line to login screen.

Do you have an idea what to do?
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,422
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I tried that, but as soon as I add SSDT-PNLF in ACPI/Patched and make a reboot with the three components (SSDT-PNLF, AppleBacklightPatch in config.plist and AppleBacklightInjector.kext in /L/E) on reboot the screen switches off when the system changeover from verbose command line to login screen.

Do you have an idea what to do?
No "Problem Reporting" files attached.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.

(hint: Use remote desktop or external monitor to collect files)

Also, you forgot to fill out your profile as per FAQ. Please fix before your next reply.
 
Joined
Apr 9, 2018
Messages
12
Motherboard
Lenovo Thinkpad T540P-2.82-CLOVER
CPU
i5 4300M
Graphics
HD 4600 + GT 730, 2880x1620
No "Problem Reporting" files attached.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.

(hint: Use remote desktop or external monitor to collect files)

Also, you forgot to fill out your profile as per FAQ. Please fix before your next reply.
Sorry. Done. Attached you will find the dump (made with help of an external screen).
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,422
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Sorry. Done. Attached you will find the dump (made with help of an external screen).
Your ioreg shows you're using 0x0d220003 for ig-platform-id.
It is a desktop ig-platform-id, not typically used with laptops.
It uses a PWMMax of 0x1499, so don't forget to set LMAX in SSDT-RMCF.aml.
Your ACPI/patched is missing both SSDT-PNLF.aml and SSDT-RMCF.aml.
See guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-laptop-backlight-control-using-applebacklightinjector-kext.218222/

Your kextcache output proves kexts are not installed correctly.
All kexts you need must be installed to the system volume.
Read post #2 of the Clover guide for details:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/
 
Joined
Apr 9, 2018
Messages
12
Motherboard
Lenovo Thinkpad T540P-2.82-CLOVER
CPU
i5 4300M
Graphics
HD 4600 + GT 730, 2880x1620
Your ioreg shows you're using 0x0d220003 for ig-platform-id.
It is a desktop ig-platform-id, not typically used with laptops.
It uses a PWMMax of 0x1499, so don't forget to set LMAX in SSDT-RMCF.aml.
Your ACPI/patched is missing both SSDT-PNLF.aml and SSDT-RMCF.aml.
See guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-laptop-backlight-control-using-applebacklightinjector-kext.218222/

Your kextcache output proves kexts are not installed correctly.
All kexts you need must be installed to the system volume.
Read post #2 of the Clover guide for details:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/
Thanks. Done like suggested. But internal screen still off :(

Any other idea?
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,422
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thanks. Done like suggested. But internal screen still off :(

Any other idea?
You do not have the correct AppleBacklightInjector.kext installed.
 
Top