Contribute
Register

Gigabyte Z390 M Gaming build with working NVRAM

Joined
Aug 6, 2020
Messages
130
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 580
Is it possible that it takes a while to mount? The USB-A mount was almost instantaneous, but after 5-6 seconds the mount still hadn't occurred via USB-C. I'll try again and see if anything changes, thanks!

Found the problem: the motherboard face plate makes it difficult to plug in a USB-C device all the way reliably. I'll be making some modifications. =D
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,383
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Anyone else repeatedly getting the red "1" indicator on App store? As if you have an update then you click on App Store but there is no update for anything. Get it approx once a week, doesn't bother me just curious to know if others get this?

No. I have not seen this behavior.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,383
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Found the problem: the motherboard face plate makes it difficult to plug in a USB-C device all the way reliably. I'll be making some modifications. =D

My USB kext is configured as such:
All the motherboard ports work.
The USB 3.1 gen 2 ports do not have USB 2 functionality due to me hitting the macOS 15 port limit.
The USB 3 motherboard header works.
The USB 2 motherboard headers are disabled except for one port for Bluetooth.
 
Last edited:

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
6,580
Motherboard
Gigabyte Z490i Aorus Ultra - OC 0.6.8
CPU
i5-10600K
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Anyone else repeatedly getting the red "1" indicator on App store? As if you have an update then you click on App Store but there is no update for anything. Get it approx once a week, doesn't bother me just curious to know if others get this?


Hi there.

Like @pastrychef , no, but ...

I discovered that when running an older version of macOS, when a new version of an iWork app came out - Pages, Numbers etc - it would show as a red "1" but wasn't available when I looked, because it wasn't compatible. You can check by loading the App Store app and, in my case, checking the iWork apps. It tells you a new version is available but is not compatible with your version of macOS, so not available to download.

Anyway, might be totally unconnected. Just my two-cents worth :thumbup:
 
Joined
May 27, 2020
Messages
34
Motherboard
z390 M Gaming
CPU
i9-9900k
Graphics
AMD Vega 64
@pastrychef I have apply bios f9j and I see CFG unlock and Serial port in bios and not have bug with monitor.
With f9k, I have bug with monitor
 

Attachments

  • Z390 M Gaming GA F9j Bios 28-05-20.rar
    6.4 MB · Views: 197
Joined
Jul 25, 2020
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 6800xt
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Centris
  2. iMac
  3. Power Mac
  4. PowerBook
  5. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
My USB kext is configured as such:
All the motherboard ports work.
The USB 3.1 gen 2 ports do not have USB 2 functionality due to me hitting the macOS 15 port limit.
The USB 3 motherboard header works.
The USB 2 motherboard headers are disabled except for one port for Bluetooth.
Doesn't removing USB 2 from a port also impact its ability to give you 3.0 at expected speeds/functionality? My understanding was the 3.0 protocol expects & utilizes the whole set of connections. Perhaps I've misunderstood.

Unrelated: I turned off CFG using the technique you shared in the first post that involved booting into the Grub shell. I need to temporarily re-enable it for something. Can you advise how that would be done?
 
Joined
Jul 1, 2020
Messages
18
Motherboard
Gigabyte Z390 Gaming M
CPU
i5-9600K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
After you reboot from a freeze, you do you get kernel panic log? If yes, please copy/paste here.

Does iStat work when Intel Power Gadget is uninstalled?
Here it is
 

Attachments

  • Kernel_2020-08-10-161907_Daniels-iMac-Pro.panic.zip
    2 KB · Views: 22

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,383
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Doesn't removing USB 2 from a port also impact its ability to give you 3.0 at expected speeds/functionality?

No.



Unrelated: I turned off CFG using the technique you shared in the first post that involved booting into the Grub shell. I need to temporarily re-enable it for something. Can you advise how that would be done?

Code:
setup_var_3 0x5C1 0x1
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,383
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Here it is

The EnergyDriver.kext is causing your crashes. Please look for it in /Library/Extensions/ and right-click it to "Get Info" and see what version you are running. I have 3.7.0 and it works fine.
 
Top