Contribute
Register

Clover bootloader screen resolution

Status
Not open for further replies.
Joined
Nov 16, 2017
Messages
13
Motherboard
Gigabyte GA-Z270X Ultra Gaming
CPU
i7-7700K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
old thread I know.

I stumble across it and though I'd put some info here.

Seem to have solved it.

windows 8 whql
disable csm
no clover driver CmsVideoDxe-64
did apply nvram in clover configurtaor (unsure if this is important or not)
Typed in my res in clover configurator 1920x1200
no load vbios or edid in clover configurator
Started working once I did "disable fullscreen logo show" in the bios.

This method worked with Nvidia 1060 card, but with Radion rx580 this does not work.
I have some weird issues.
When I [Disable CSM] in bios, the startup boot screen does't appear anymore and I can't get even to bios settings, just a black screen.
Maybe there is something wrong in my config.plist?
Can someone help me?

My Bios settings:
  1. M.I.T. : Advanced Memory Settings → Extreme Memory Profile(X.M.P.) : Profile1
  2. BIOS → Fast Boot : Disabled
  3. BIOS → Windows 8/10 Features : Other OS
  4. BIOS → LAN PXE Boot Option ROM : Disabled
  5. BIOS → Storage Boot Option Control : UEFI
  6. Peripherals → Initial Display Output : IGFX or PCIe 1 Slot
  7. Peripherals → Super IO Configuration → Serial Port : Disabled
  8. Peripherals → Network Stack Configuration → Network Stack : Disabled
  9. Peripherals → USB Configuration → XHCI Hand-off : Enabled
  10. Chipset → Vt-d : Disabled
  11. Chipset → Wake on LAN Enable : Disabled
 

Attachments

  • config.plist
    8.3 KB · Views: 145
Joined
Sep 16, 2016
Messages
7
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX 1070
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Disabling the CSM works for me at clover boot menu and at boot (Apple logo), but after the progress bar finished I just get a black screen.

I'm running two displays, one 3440x1440 (main, HDMI 2.0) and 3840x2160 (DisplayPort 1.4). Any other clues how to fix correct resolution at boot? Setting the resolution at Clover->GUI doesn't work.

Asus Z170 motherboard, GTX 1070 and macOS 10.13.6.
 
Joined
Oct 13, 2018
Messages
8
Motherboard
Gigabyte Z370-HD3P
CPU
i5-8600K
Graphics
GTX-650
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Other
Disabling the CSM doesn't work with my equipment. After the restart, five short signals are heard, the system restarts and stops on a black screen. Only BIOS reset brings the system back to life. The problem remains unsolved.
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
78
Motherboard
Gigabyte Z87-HD3
CPU
i5-4570
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
I bought 4k monitor. Now my bootloader is very small. I would like to set "scale" resolution to bootloader (like 1920x1080).

UEFI boot only, w8 whql. Is there any other trick to "lower" resolution to FHD (4k is just too small).

PS: I have scale in osx (looks like 2560x1440)
 
Joined
Jan 7, 2016
Messages
157
Motherboard
HP Elitedesk 800 G5 Mini
CPU
i9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Could use some help as well. Somehow using Multibeast 11.3 sets the clover resolution correctly but... once I upgrade clover to 5045, without touching the config.plist, I get back to 1024x768
 
Joined
Jan 2, 2013
Messages
41
Motherboard
Gigabyte H87N-WIFI
CPU
i3-4330
Graphics
HD 4600
Mobile Phone
  1. Android
old thread I know.

I stumble across it and though I'd put some info here.

Seem to have solved it.

windows 8 whql
disable csm

no clover driver CmsVideoDxe-64
did apply nvram in clover configurtaor (unsure if this is important or not)
Typed in my res in clover configurator 1920x1200
no load vbios or edid in clover configurator
Started working once I did "disable fullscreen logo show" in the bios.
Thanks it works for me!
in fact, only the first two steps were enough for me..
 
Joined
Nov 6, 2019
Messages
52
Motherboard
Gigabyte B360N WiFi
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I can't get to reach 4k resolution with an RX 580 (Monitor connected via Displayport)
Gigabyte Z390 Aorus Pro

Clover: 5103
Theme: Catalina 4k
CSM: Disabled
Boot: Win 8 / 10 WHQL
CC -> GUI -> Resolution: 3840 x 2160

I also tried switching to the second Displayport of the GPU. No changes.
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
27
Motherboard
Dell Latitude E7440
CPU
i5 4310U
Graphics
Intel HD 4400
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Old post but give my experience,
In Clover Config > GUI > Screen Resolution
- Insert your screen resolution
- Reboot to your UEFI BIOS
- Disable CSM and save
- Reboot and you will see that Clover Bootloader resolution is more nicer
 
Joined
Apr 27, 2020
Messages
120
Motherboard
Gigabyte Designare EX X299
CPU
i9-9940X
Graphics
2x RX 6900XT, 1x RX 6800
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Old post but give my experience,
In Clover Config > GUI > Screen Resolution
- Insert your screen resolution
- Reboot to your UEFI BIOS
- Disable CSM and save
- Reboot and you will see that Clover Bootloader resolution is more nicer

Can confirm that just disabling CSM & setting resolution in Clover Configurator should work. :thumbup:
 
Status
Not open for further replies.
Top