Contribute
Register

X299 Big Sur Support

Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,136
Motherboard
ASUS WS X299 Sage/10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
W5500
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
hello i upgraded the last OSX uSB map broken for 10G designare any one have the EFI above open core 0.63?

You can check this thread since there are a few users with that board
 
Joined
Apr 27, 2020
Messages
106
Motherboard
Gigabyte Designare EX X299
CPU
i9-9940X
Graphics
1x 6900XT, 2x 5700XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
good days,

i am confuse now. motherboard Asus X299 Deluxe II, and the newest BIOS is 3301.
previous BIOS 0802 so far so good on macos.
but i upgraded BIOS to 3301 last night and i no longer can boot into macOS via Opencore....

bios 0802:
i have one issue, if i enable CSM in bios and boot into macos, all USB port dead.
any solution for such issue except to disable CSM?

I'm having the same issue, I think, but the opposite.

The 6900 XT does not allow the machine to get past the BIOS splash screen if CSM is disabled.

USB ports not working at all. They show in IOReg, but no power.

@applemacosxGOD did you ever figure this out?

I'm on a Designare EX x299, BIOS F6


Edit: I figured it out. The solution was to disable ProtectUefiServices under Booter > Quirks.

CSM Support is still enabled with the following sub-categories:
– LAN PXE Boot Option ROM: Disabled
– Storage Boot Option Control: Do not launch
– Other PCI devices: Do not launch
 
Last edited:
Joined
Jun 26, 2014
Messages
104
Motherboard
ASUS Prime X299 Deluxe II
CPU
i9-9920X
Graphics
Radeon RX 6900 XT
I'm having the same issue, I think, but the opposite.

The 6900 XT does not allow the machine to get past the BIOS splash screen if CSM is disabled.

USB ports not working at all. They show in IOReg, but no power.

@applemacosxGOD did you ever figure this out?

I'm on a Designare EX x299, BIOS F6


Edit: I figured it out. The solution was to disable ProtectUefiServices under Booter > Quirks.

CSM Support is still enabled with the following sub-categories:
– LAN PXE Boot Option ROM: Disabled
– Storage Boot Option Control: Do not launch
– Other PCI devices: Do not launch

i dnot have this issue. i disabled CSM support in BIOS.
 
Joined
Dec 8, 2017
Messages
19
Motherboard
Asus Prime X299 Deluxe
CPU
i9-7960X
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Apple
X299 trouble

Hello there, I've just tried to make a clean install, but after dozens of tries with Dortania's guide and this thread, I cannot reach the Big Sur installation GUI.

It seems that everything loads well, but errors will appear with:

“disks3s3 device is write locked". The USB stick is a 16Gb USB 2, on a USB 2 port (I've tried them all and 3 different sticks).

In the end there’s a failed to bootstrap path error on many items :

IMG_2097.jpeg


I try to run on an ASUS X299 DELUXE and the Bios version is 3301.
I only have one ssd plugged and nothing bu the installation stick and the keyboard.

If someone skilled enough could tell me what I'm doing wrong, I'd be thrilled.
 

Attachments

  • EFI.zip
    8.7 MB · Views: 11
Joined
Apr 17, 2012
Messages
201
Motherboard
Asus X299 Prime Deluxe
CPU
i9-7960x
Graphics
Vega 56
X299 trouble

Hello there, I've just tried to make a clean install, but after dozens of tries with Dortania's guide and this thread, I cannot reach the Big Sur installation GUI.

It seems that everything loads well, but errors will appear with:

“disks3s3 device is write locked". The USB stick is a 16Gb USB 2, on a USB 2 port (I've tried them all and 3 different sticks).

In the end there’s a failed to bootstrap path error on many items :

View attachment 519100

I try to run on an ASUS X299 DELUXE and the Bios version is 3301.
I only have one ssd plugged and nothing bu the installation stick and the keyboard.

If someone skilled enough could tell me what I'm doing wrong, I'd be thrilled.
Here is my EFI from the same motherboard and CPU.
This is on OC 0.6.6 so you'll probably want to update it.
As always, you will need to regenerate a new serial and all of that.

Also, I'm fairly certain you can't use a 10 series NVidia cards past High Sierra? Unless I'm missing something...
 

Attachments

  • EFI EG BIG SUR.zip
    5 MB · Views: 21
Joined
Dec 8, 2017
Messages
19
Motherboard
Asus Prime X299 Deluxe
CPU
i9-7960X
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Apple
Here is my EFI from the same motherboard and CPU.
This is on OC 0.6.6 so you'll probably want to update it.
As always, you will need to regenerate a new serial and all of that.

Also, I'm fairly certain you can't use a 10 series NVidia cards past High Sierra? Unless I'm missing something...
Thanks Egroys, I'm trying this now, we'll see…
(About the graphic card, it's a 6800xt, my signature needs an update!)

[EDIT]
Unfortunately, it didn’t work, I get stuck on 3 « AppleKeyStore » error:
842C6214-77F1-42A0-825C-6396F0476AC9.jpeg


What is your BIOS version and what guide did you follow to configure it, Dortania’s or KGP’s ?

Thanks,
J
 
Last edited:
Joined
Apr 17, 2012
Messages
201
Motherboard
Asus X299 Prime Deluxe
CPU
i9-7960x
Graphics
Vega 56
Thanks Egroys, I'm trying this now, we'll see…
(About the graphic card, it's a 6800xt, my signature needs an update!)

[EDIT]
Unfortunately, it didn’t work, I get stuck on 3 « AppleKeyStore » error:
View attachment 519174

What is your BIOS version and what guide did you follow to configure it, Dortania’s or KGP’s ?

Thanks,
J
Originally KGP and then updated to OC with Dortania and the help of this community.
I am on BIOS 3301. Rock solid over here.

Maybe has something to do with the 6800?
Try to disable my Vega 56 SSDT?
 
Joined
Dec 8, 2017
Messages
19
Motherboard
Asus Prime X299 Deluxe
CPU
i9-7960X
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Apple
Originally KGP and then updated to OC with Dortania and the help of this community.
I am on BIOS 3301. Rock solid over here.

Maybe has something to do with the 6800?
Try to disable my Vega 56 SSDT?
Hi Egroys, I've tried and retried, nothings different. I'll let this down for now and stick with windows until I get an rx580 or Navi card. Thanks for your help!
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,136
Motherboard
ASUS WS X299 Sage/10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
W5500
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Egroys, I've tried and retried, nothings different. I'll let this down for now and stick with windows until I get an rx580 or Navi card. Thanks for your help!

Have you tried making a 11.4 installer (official release isnt out yet but RC is)? or installing big sur on a real mac then copying it over?

My Base-EFI and BIOS settings should get you started
 
Joined
Apr 17, 2012
Messages
201
Motherboard
Asus X299 Prime Deluxe
CPU
i9-7960x
Graphics
Vega 56
Hi Egroys, I've tried and retried, nothings different. I'll let this down for now and stick with windows until I get an rx580 or Navi card. Thanks for your help!
What about your BIOS settings?

Also djlild7hina's repository is brilliant and helped me when I was transitioning from KGP era Clover to OC.
 
Top