Contribute
Register

[Solved] Sapphire RX 580 Nitro+ SE | black screen on HDMI and DVI

Joined
Jul 11, 2011
Messages
41
Motherboard
z68x-ud3h-b3
CPU
2600k
Graphics
evga gtx 660 SC
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Look below

VVV
 
Joined
Jul 11, 2011
Messages
41
Motherboard
z68x-ud3h-b3
CPU
2600k
Graphics
evga gtx 660 SC
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
That's because you did not set VideoPorts = 5.
This is what I do with my i7-3770k + RX 580 Nitro+ :
View attachment 371608

If you set Inject ATI=Yes, then if you do specify a FBName, then you should also specify the number of ports (using VideoPorts).
If you do NOT specify the framebuffer name, then the default RadeonFramebuffer will be used with 6 ports, unless you override it with VideoPorts.

If you use Whatevergreen, then it's FAQ does state NOT to InjectATI. However, for the Nitro+, Orinoco framebuffer is almost a perfect match for each ports type and their order on the that card (Port 0=DP, Port 1=DP, Port 2=HDMI, Port 3=HDMI and Port 4=DVI-D).
I do not use Whatevergreen and I get 3 ports to work simultaneously.
I have tried Whatevergreen WITH InjectATI + FBName + VideoPorts and have had no side effects.



What app is that? Clover config? How do i get it to look liek that. Im trying to do the same thing with my Nitro +
 
Joined
Oct 23, 2010
Messages
820
Motherboard
GA-Z77X-UP5-TH
CPU
i7-3770K
Graphics
RX 580
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS,
What app is that? Clover config? How do i get it to look liek that. Im trying to do the same thing with my Nitro +
PlistEdit Pro App. I do not use Clover Configurator..seems to mess up the .plist files some times.
 
Joined
Oct 1, 2017
Messages
32
Motherboard
Dell Optiplex 7010
CPU
i5-3550
Graphics
RX 570
Hey guys,
Since I have the same problem and similar specs I was wondering if you could have a look on my issue...
I'm able to boot with displayport, no matter wether I inject ATI and add orinoco as FB, replace ports with 5 or use the Whatevergreen kext. Anyway my second monitor with HDMI only stays black. If you have time for that, should I post my efi folder too?
 
Joined
Aug 17, 2018
Messages
10
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z370-E Gaming
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hey I am having the same HDMI black screen issue with the RX 580 Sapphire Pulse.
Gave up on Nvidia. Which helped get me going

My head is spinning trying to figure this out :) But I'm slowly making progress.

Could someone look at my IOReg and EFI?
All Kexts are also in Library / extensions folder.
Thanks
 

Attachments

Joined
Jan 2, 2011
Messages
2
Motherboard
Z77X-D3H
CPU
i7-3770K OC 4.5GHz
Graphics
GT 640
Hi. Use this setting. Maybe your problem will be solved. Works with 10.13 - 10.14 FBs.
Add this edit to the Orinoco framebaffer. Port are dynamically addressed and are not fixed.
Or, set your priority port manually. Good luck .:)

orig Orinoco Mojave FB
000400000403000000010101000000001204060100000000
000400000403000000010201000000002205040300000000
000800000402000000010300000000001102010200000000
000800000402000000010400000000002103050400000000
040000000400000000010500000000000000030600000000

edited Orinoco - auto select DP,DP,DP,HDMI,DVI
000400000403000000010001000000001204060100000000
000400000403000000010001000000002205040300000000
000400000403000000010001000000001102010200000000
000800000402000000010000000000002103050400000000
040000000402000000010000000000000000030600000000

386534


386535
 

Attachments

Joined
Aug 17, 2018
Messages
10
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z370-E Gaming
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi. Use this setting. Maybe your problem will be solved. Works with 10.13 - 10.14 FBs.
Add this edit to the Orinoco framebaffer. Port are dynamically addressed and are not fixed.
Or, set your priority port manually. Good luck .:)
HUZAH! your amzazing... Thanks for your tip... works like a charm :) I've finally got a fully functioning hackintosh :)
What a journey of lessons!
 
Joined
Oct 1, 2017
Messages
32
Motherboard
Dell Optiplex 7010
CPU
i5-3550
Graphics
RX 570
Hi. Use this setting. Maybe your problem will be solved. Works with 10.13 - 10.14 FBs.
Add this edit to the Orinoco framebaffer. Port are dynamically addressed and are not fixed.
Or, set your priority port manually. Good luck .:)

orig Orinoco Mojave FB
000400000403000000010101000000001204060100000000
000400000403000000010201000000002205040300000000
000800000402000000010300000000001102010200000000
000800000402000000010400000000002103050400000000
040000000400000000010500000000000000030600000000

edited Orinoco - auto select DP,DP,DP,HDMI,DVI
000400000403000000010001000000001204060100000000
000400000403000000010001000000002205040300000000
000400000403000000010001000000001102010200000000
000800000402000000010000000000002103050400000000
040000000402000000010000000000000000030600000000

View attachment 386534
View attachment 386535
Could this actually work with my rx570 since it uses Orinoco FB too?
I described my issue here:

Hey guys,
Since I have the same problem and similar specs I was wondering if you could have a look on my issue...
I'm able to boot with displayport, no matter wether I inject ATI and add orinoco as FB, replace ports with 5 or use the Whatevergreen kext. Anyway my second monitor with HDMI only stays black. If you have time for that, should I post my efi folder too?
 
Joined
Aug 17, 2018
Messages
10
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z370-E Gaming
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Could this actually work with my rx570 since it uses Orinoco FB too?
I described my issue here:
I believe it should... It's really easy to try and shouldn't have any negative side effects.
Just add the kext to patch.

It just randomized the port selection... For whatever reason the pre assigned ports was causing HDMI to blank out.

I don't have my ATI injected as I have whatever green kext, which the Text file states you should not need to inject...
 
Joined
Dec 8, 2017
Messages
13
Motherboard
evga x58 sli3
CPU
xeon x5650
Graphics
rx 580
Hi there! it is great that rx 580 is working finally with all ports. i have rx 580 with hdmi cable connected to my monitor and it always blacks out when hackintoshed. it would be awesome if you could tell me exactly what should i do to make hdmi work after installing mac os( i have nvidia gt710 as a helper card). thank you!
 
Top