Contribute
Register

Quick Fix for Intel HD 4600 Graphics Acceleration on 9 Series Motherboards

Joined
Feb 21, 2014
Messages
29
Motherboard
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4770K
Graphics
ASUS GTX 650 1GB
Mac
MacBook Air
Classic Mac
Mobile Phone
Android
After installing the kext using kextbeast, i can't still boot (I got kernel panic, cpu 0 caller), the only way I can access is using -x -v in the command line.

Clean install, no kexts installed, only the HD4600 patch.

i7 4770k
Z97N-WiFi
HD4600 (Intel 256MB)
2x4GB Corsair Dominator XMP 1600MHz CL9
OCZ Agility3 60GB
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,301
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Joined
Jan 16, 2011
Messages
4
Motherboard
Maverics 10.9.3
CPU
i7 4770S
Graphics
4600
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Sure,

Loaded "Optimized settings" in the BIOS (I still have F2 as the only note for F3 was about using SSD, which I do not have).
I disabled VT-d.
That's it.

Here's the list from MultiBeast.

3 days now, 2 overnight sleep, and didn't have to reboot. No crashes of any apps yet either. Knocking on wood!
Everything working perfectly, including audio and video. Thank you all.

My configuration:
Gigabyte H97n ,I7 4770s, 1x8gb crucial ballistix sport, Kingston SSD 120GB.
 
Joined
May 24, 2014
Messages
92
Motherboard
Asus X99-E WS
CPU
Intel 5820K
Graphics
Gigabyte GTX 980 G1 Gaming
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Luckily it's fixable via a replacement kext or id.

The specific problem is MEI. MEI is now called dsdt/HECI. dsdt/ssdt injection does not work. An Info.plist edit is required:
Code:
add: IOKitPersonalities/AppleIntelMEIDriver/IOPCIPrimaryMatch/0x8cba8086
To achieve full graphics acceleration on 10.9.3 via HD 4600 on 9 Series motherboards, download the attached patched version and install via KextBeast or the like.
Great work tony and others! However, I installed this kext into S/L/E (and checked if it was there), but it still doesn't come up in IOJones and System Information still tells me that no kext has been loaded, while my HD4600 still only has 6MB while I set 128MB in the bios.
I took a look at the ig-platform_id and it was totally different then the one you mentioned or the ones present in the kext. I did add the id using textedit, but it didn't work. Suggestions are appreciated.
 
Joined
Jun 29, 2014
Messages
54
Motherboard
10.9.3
CPU
4670k
Graphics
HD4600
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thanks to tonny, toleda, rehabman,. It worked like a charm.
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,301
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
I took a look at the ig-platform_id and it was totally different
Off topic. Patched Azul does not work with the wrong framebuffer.

Clover must be configured properly: config.plist/Graphics/ig-platform-id/0x0300220D
 
Top