Contribute
Register

[Guide] Dell XPS 13 9360 on MacOS Sierra 10.12.x - LTS (Long-Term Support) Guide

Joined
Jun 29, 2018
Messages
6
Motherboard
XPS 13 (9360)
CPU
i7-8550u
Graphics
Intel UHD 620
Mac
  1. MacBook Pro
Managed to get it to boot with the following settings (taken from RehabMans Laptop Config), however my HD620 is now displayed as 7MB and monitor brightness is not working. What am I missing? Cant attach problem reporting files, as I still use my external USB to start the new clover files.

Seem like a fresh install of macOS 10.14.6 with Darkvoid's EFI config has resulted to this as well (I used my own config.plist).

Sleep is broken and video memory it set to 7mb.

I presume this might be due to the EFI config not supporting macOS 10.14.6 (Darkvoid's repo states that it's a sample config only for 10.14.4).
 
Last edited:
Joined
Sep 19, 2011
Messages
394
Motherboard
XPS 13 9360
CPU
i7-8550U
Graphics
UHD 620
Mac
  1. MacBook Pro
change darkwake to 4 in the boot args
i had the same issue and this worked for me

(remember to also set DVMT pre-alloc to 128MB if HD or 192MB if you're on UHD)
 
Joined
Mar 29, 2011
Messages
847
Motherboard
ASRock X99 Extreme6
CPU
E5-2690 v4
Graphics
Radeon VII
Does anybody have a working battery cycle count btw? Mine is showing 0. Is the Dell battery even tracking its cycles?

Yeah, I can see that in System Information under Power. Couldn't say what the difference might be. I have pretty much a standard DarkVoid-based install, except that I stayed with FakeSMC instead of VirtualSMC, and I install all kexts to /S/L/E (which means adding LiluFriend).
 
Joined
Apr 7, 2011
Messages
13
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi @jkbuha ,

Which BIOS version are you using your undervolt settings with?

I tried the settings posted earlier in the thread (sticky, page 1) on BIOS 2.10.0 and the machine wouldn't POST ; I also have an i7-8550u/16GB/QHD. I unplugged the internal batteries (main, RTC), re-plugged, it came up and then I had to reset the EFI variables for video and machine booted back to OSX.

Also, I'm 99% certain the memory is LPDDR3, not DDR4. I've disassembled the machine a few times and the DRAM on my MB is Micron D9SVW ---> MT52L1G32D4PG-093 WT:B (https://www.micron.com/support/tools-and-utilities/fbga?fbga=D9SVW#pnlFBGA) .



The motherboard schematics aren't clear whether it's DDR3 or DDR4 so it could be either....



With regards to the UEFI settings, just send over the exact list of changes you implemented in the UEFI shell (ie: using setup_var) so I'll create a script for them and host them on github for future reference.

The below is just a subset; I imagine you've modified more settings to tweak things like TDP etc:

Code:
//HWP (Speed Shift)
setup_var 0x4AD 0x01

//Undervolt CPU
setup_var 0x653 0x46 // -0.070V
setup_var 0x655 0x01

//Undervolt GPU
setup_var 0x85A 0x4B //-0.075V
setup_var 0x863 0x4B //-0.075V
setup_var 0x85C 0x01
setup_var 0x865 0x01

//Undervolt Uncore
setup_var 0x852 0x4B
setup_var 0x854 0x01

//Overclock, CFG, WDT & XTU enable
setup_var 0x4DE 00
setup_var 0x64D 0x01
setup_var 0x64E 0x01

//DVMT patch
setup_var 0x785 0x06



 
Joined
Sep 19, 2011
Messages
394
Motherboard
XPS 13 9360
CPU
i7-8550U
Graphics
UHD 620
Mac
  1. MacBook Pro
Latest BIOS 2.11.1. If the machine doesn't POST then it's likely your chip die is more sensitive to voltage changes.

Start at -5mV increments, run Prime95 for 1h, decrease by -5mV and repeat until you get a BSOD. Then increase once by -5mV and you're done.
 
Joined
Jan 6, 2012
Messages
94
Motherboard
MSI Z77-G41
CPU
i5-2500
Graphics
AMD Radeon R7 250X
Mobile Phone
  1. iOS
So it's been a while since I have updated my XPS. Right now I'm in the process of switching to OpenCore bootloader but I have faced a really uncool issue which I want to ask if any other owner got the same problem as well.
The thing is that NVRAM write is not working neither on OpenCore nor on Clover. Whenever I type in terminal sudo nvram -c I get:
Code:
nvram: Error clearing firmware variables: (iokit/common) not permitted
This one looks like a generic issue with desktop motherboards which use APTIO V, especially Z3xx.

Has the Dell changed something between the BIOS updates or maybe it's something else I'm missing?
I'm using 2.12.0 BIOS with macOS Mojave 10.14.5.
Thanks for helping out.
 
Joined
Sep 15, 2019
Messages
3
Motherboard
Dell xps 9360
CPU
i7 7560u
Graphics
Iris Plus 640
Hi, I recently installed macOS 10.14.6 on a dell xps 9360 with iris plus 640 graphics, everything is working fine but my system ramdomly freezes after a few minutes of using the computer.

Any ideas on how to solve this? Or at least what can be the cause of the problem
 
Joined
Feb 20, 2019
Messages
55
Motherboard
Dell XPS 9360
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620
Hi, I recently installed macOS 10.14.6 on a dell xps 9360 with iris plus 640 graphics, everything is working fine but my system ramdomly freezes after a few minutes of using the computer.

Any ideas on how to solve this? Or at least what can be the cause of the problem
Does it freeze every time? I would suggest checking temps then.
 
Top