Contribute
Register

Dedicated GPU on dock

Joined
Oct 8, 2016
Messages
5
Motherboard
MSI GS30 Laptop
CPU
i7 4870hq
Graphics
MSI GTX 970
Mobile Phone
Android
Greetings,

I have an MSI GS30, a laptop which has an external dock with a dedicated GPU (in my case, a GTX 970). I have successfully installed MacOS and, when not plugged into the dock, it is mostly working (still need to figure out a few kinks, but the system is functional). However, when I plug it into the dock, I only get image on the internal display. I've installed the Nvidia web drivers, and have tried different changes in clover, but I still can't get an output to the displays connected to the Nvidia GPU. In the system preferences I can fully see the GTX 970 as a PCiE device, and the nvidia web drivers are loading. My idea (not sure if it is possible) is to be able, by changing some flag on clover, to boot either with the integrated iris pro 5200 (for when I'm on the go and don't have the dock) or with the GTX 970. Any help would be much appreciated
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
189,206
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Greetings,

I have an MSI GS30, a laptop which has an external dock with a dedicated GPU (in my case, a GTX 970). I have successfully installed MacOS and, when not plugged into the dock, it is mostly working (still need to figure out a few kinks, but the system is functional). However, when I plug it into the dock, I only get image on the internal display. I've installed the Nvidia web drivers, and have tried different changes in clover, but I still can't get an output to the displays connected to the Nvidia GPU. In the system preferences I can fully see the GTX 970 as a PCiE device, and the nvidia web drivers are loading. My idea (not sure if it is possible) is to be able, by changing some flag on clover, to boot either with the integrated iris pro 5200 (for when I'm on the go and don't have the dock) or with the GTX 970. Any help would be much appreciated
You should check in Windows to understand if the Nvidia device in that scenario has dedicated outputs or whether this is Nvidia Optimus.
 
Joined
Oct 8, 2016
Messages
5
Motherboard
MSI GS30 Laptop
CPU
i7 4870hq
Graphics
MSI GTX 970
Mobile Phone
Android
You should check in Windows to understand if the Nvidia device in that scenario has dedicated outputs or whether this is Nvidia Optimus.
The Nvidia GPU is dedicated, it's a standard desktop card. It doesn't have Optimus
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
189,206
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
The Nvidia GPU is dedicated, it's a standard desktop card. It doesn't have Optimus
You should try the Nvidia Web drivers.
 
Joined
Oct 8, 2016
Messages
5
Motherboard
MSI GS30 Laptop
CPU
i7 4870hq
Graphics
MSI GTX 970
Mobile Phone
Android
You should try the Nvidia Web drivers.
I already have installed them, and removed the nv_disable flag from the boot. When booted, the Nvidia web drivers appear as selected.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
189,206
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Joined
Oct 8, 2016
Messages
5
Motherboard
MSI GS30 Laptop
CPU
i7 4870hq
Graphics
MSI GTX 970
Mobile Phone
Android
If you have an issue, you must attach "Problem Reporting" files.
No way to tell what you're doing without them.

Read FAQ, "Problem Reporting"
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Sorry, you're right, it's much easier to diagnose with more info. Attached you will find the several files referred in the FAQ. I also added the output of the DisplaysDataType, where both gpus appear, but only the internal display is detected. Thanks in advance!
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
189,206
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Sorry, you're right, it's much easier to diagnose with more info. Attached you will find the several files referred in the FAQ. I also added the output of the DisplaysDataType, where both gpus appear, but only the internal display is detected. Thanks in advance!
According to ioreg, Nvidia drivers appear to be loaded, but are not detecting any attached displays.
 
Joined
Oct 8, 2016
Messages
5
Motherboard
MSI GS30 Laptop
CPU
i7 4870hq
Graphics
MSI GTX 970
Mobile Phone
Android
According to ioreg, Nvidia drivers appear to be loaded, but are not detecting any attached displays.
I was able to get it working by downgrading the BIOS to a version where the Intel gpu is disabled when the laptop is docked, and playing around with the different BIOS modes (in this case, UEFI with CSM did the trick). Thanks for the help!
 
Top