Contribute
Register

(Clover Config.plist)All new user of Clover plz read (Configuring Clover)

Joined
Oct 23, 2013
Messages
6
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Even though I have a working Clover USB drive now, I still have some questions about Clover. I am going to try a Clover UEFI reinstall and see how it works compared to tonymacx86's tools (which have worked great). Rather than start a new thread, I'll post them here.

I have a Gigabyte H87-wifi.

I know I need to install drivers for my 892 audio and Atheros/Intel ethernet. With Multibeast, this is incredibly easy. How would I go about doing this with a Clover UEFI install? Can I use Multibeast on a Clover UEFI install?

My understanding is that Gigabyte boards with Hybrid UEFI doesn't need OsxAptioFixDrv-64.efi (I quote slice below with his explanation). If I leave it out, however, the boot goes nowhere. It doesn't even get to the point where it would kernel panic with a bad config. Any idea why?

Chimera's config file and Clover's config.plist are very similar, correct? In order to get a perfect config.plist, could I just emulate Chimera's settings into Clover's format?

I'll repost some info regarding UEFI boot from there:

When trying UEFI boot, try with following combination of drivers in /EFI/Drivers64UEFI folder:
1. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi
if this does not work, then

2. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi, OsxLowMemFixDrv-64.efi
and then if this does not work then

3. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi, OsxAptioFixDrv-64.efi (with slide=0 in boot args in config.plist)
and if even this does not work, then try:

4. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi, OsxAptioFixDrv-64.efi (with slide=0 in boot args in config.plist), EmuVariableRuntimeDxe.efi (from here)

More about it:

1. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi
This works on boards with Gigabyte Hybrid EFI. This is the best option for UEFI boot, in the sense that no special fixes are required. Any OSX should boot fine, unless some big change happens that will stop working boot here.

2. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi, OsxLowMemFixDrv-64.efi
This works on Insyde H2O UEFI. Some small memory issue will be fixed by LowMemFix, and then everything should be equal to case 1.

3. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi, OsxAptioFixDrv-64.efi (with slide=0 for ML)
This works for all other boards ... well, where works. This is not so good solution because it depends on current functioning of boot.efi and current structures that are passed between boot.efi (boot loader) and kernel, like boot args and device tree. Meaning: if structure of boot args changes, like it changed when Lion came out, which caused Chameleon to fail to boot Lion, this will again break Chameleon and UEFI boot with AptioFix - until somebody fixes it. This is the most annoying thing to me because the major point for having UEFI boot is to use boot.efi as bootloader and to avoid such things. Well, if this happens, the first solution will be to fall back to standard Clover until the thing is resolved. The small issue is that standard Clover is also dependent on kernel boot args when kernel and kext patching or kext injection is used - this would also need to be turned off in that case.

4. HFSPlus.efi, OsxFatBinaryDrv-64.efi, OsxAptioFixDrv-64.efi, EmuVariableRuntimeDxe.efi
This works on Dell Vostro, some ThinkPad's - some laptops with Phoenix UEFI. All mentioned in 3. is applicable here.

All other drivers may or may not be needed. Drivers listed above are required minimum. The best way to test if the driver is needed or not is to try without it - if the thing still works, then it is not needed. Well, more or less ... since for example normal boot works without FSInject, but that one can be needed sometimes.
 
Joined
Dec 11, 2011
Messages
261
Motherboard
Gigabyte Z87M D3H
CPU
Intel Core I5 4670k
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Even though I have a working Clover USB drive now, I still have some questions about Clover. I am going to try a Clover UEFI reinstall and see how it works compared to tonymacx86's tools (which have worked great). Rather than start a new thread, I'll post them here.

I have a Gigabyte H87-wifi.

I know I need to install drivers for my 892 audio and Atheros/Intel ethernet. With Multibeast, this is incredibly easy. How would I go about doing this with a Clover UEFI install? Can I use Multibeast on a Clover UEFI install?

My understanding is that Gigabyte boards with Hybrid UEFI doesn't need OsxAptioFixDrv-64.efi (I quote slice below with his explanation). If I leave it out, however, the boot goes nowhere. It doesn't even get to the point where it would kernel panic with a bad config. Any idea why?

Chimera's config file and Clover's config.plist are very similar, correct? In order to get a perfect config.plist, could I just emulate Chimera's settings into Clover's format?

Gigabyte H87-wifi need OsxAptioFixDrv-64.efi and this its not hybrid UEFI its a pure UEFI.
Hybrid UEFI are gigabyte z68 boards with bios update to UEFI.
 

J_M

Joined
Apr 22, 2013
Messages
7
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
So, I'm currently trying to get Mavericks installed and running on a completely new Hackintosh using Clover. Been reading up on it for over a week now trying to figure out what the hell I'm supposed to be doing, and I feel like I'm beginning to get a handle on it. I've created a dual Clover/Mavericks install USB drive more or less using the guide at http://cloverboot.weebly.com.

I can boot into Clover on the USB without issue, and I have the option to install Mavericks from there. However, I'm still getting kernel panics upon trying to install Mavericks. Something about ACPI, IOPlatformExpert.cpp:1541

Here's the current info:

Using Clover v. 2236

i7 4770k
GA-Z87X-UD4H
EVGA/Nvidia GTX 780 SC
32 GB RAM

Booting with CLOVERX64.efi using these drivers:
EmuVariableUefi-64.efi
FSInject-64.efi
OsxAptioFixDrv-64.efi
OsxFatBinaryDrv-64.efi
HFSPlus.efi

And FakeSMC.kext

And finally, here's my config.plist (which, frankly, I still have very little clue how to properly configure, even after reading through the wiki and using Clover Configurator):

PHP:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>    <key>Boot</key>
    <dict>
        <key>Timeout</key>
        <integer>5</integer>
        <key>Arguments</key>
        <string>npci=0x2000</string>
        <key>DefaultVolume</key>
        <string>MacHDD</string>
        <key>Log</key>
        <false/>
        <key>Fast</key>
        <false/>
        <key>XMPDetection</key>
        <string>-1</string>
        <key>Legacy</key>
        <string>PBR</string>
    </dict>
    <key>KernelAndKextPatches</key>
    <dict>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>KernelCpu</key>
        <false/>
        <key>AsusAICPUPM</key>
        <true/>
        <key>AppleRTC</key>
        <true/>
        <key>KextsToPatch</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Name</key>
                <string>AppleAHCIPort</string>
                <key>Comment</key>
                <string>External icons patch</string>
                <key>Find</key>
                <data>RXh0ZXJuYWw=</data>
                <key>Replace</key>
                <data>SW50ZXJuYWw=</data>
            </dict>
        </array>
    </dict>
    <key>ACPI</key>
    <dict>
        <key>HaltEnabler</key>
        <false/>
        <key>DSDT</key>
        <dict>
            <key>Debug</key>
            <false/>
            <key>Name</key>
            <string>DSDT.aml</string>
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>AddDTGP_0001</key>
                <true/>
                <key>FixDarwin_0002</key>
                <true/>
                <key>FixShutdown_0004</key>
                <true/>
                <key>AddMCFG_0008</key>
                <false/>
                <key>FixHPET_0010</key>
                <true/>
                <key>FakeLPC_0020</key>
                <false/>
                <key>FixIPIC_0040</key>
                <true/>
                <key>FixSBUS_0080</key>
                <true/>
                <key>FixDisplay_0100</key>
                <true/>
                <key>FixIDE_0200</key>
                <false/>
                <key>FixSATA_0400</key>
                <false/>
                <key>FixFirewire_0800</key>
                <true/>
                <key>FixUSB_1000</key>
                <true/>
                <key>FixLAN_2000</key>
                <true/>
                <key>FixAirport_4000</key>
                <true/>
                <key>FixHDA_8000</key>
                <true/>
            </dict>
        </dict>
        <key>DropTables</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>DMAR</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>SSDT</string>
                <key>TableId</key>
                <string>CpuPm</string>
            </dict>
        </array>
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>Generate</key>
            <dict>
                <key>PStates</key>
                <true/>
                <key>CStates</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>PLimitDict</key>
            <integer>0</integer>
            <key>UnderVoltStep</key>
            <integer>0</integer>
            <key>MinMultiplier</key>
            <integer>8</integer>
        </dict>
    </dict>
    <key>DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>Nothing</string>
    </array>
    <key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>MountEFI</key>
        <true/>
        <key>LogLineCount</key>
        <integer>3000</integer>
        <key>LogEveryBoot</key>
        <string>10</string>
    </dict>
    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>TextOnly</key>
        <false/>
        <key>Language</key>
        <string>en:0</string>
        <key>Theme</key>
        <string>blacktype</string>
        <key>Mouse</key>
        <dict>
            <key>Enabled</key>
            <false/>
            <key>Speed</key>
            <integer>0</integer>
        </dict>
        <key>Hide</key>
        <array>
            <string>Windows</string>
            <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI</string>
        </array>
        <key>Scan</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <true/>
            <key>Tool</key>
            <true/>
            <key>Legacy</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <false/>
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
        </dict>
        <key>FakeID</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>IntelGFX</key>
            <string>0x0</string>
            <key>NVidia</key>
            <string>0x0</string>
            <key>SATA</key>
            <string>0x0</string>
            <key>WIFI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>LAN</key>
            <string>0x0</string>
            <key>XHCI</key>
            <string>0x0</string>
        </dict>
        <key>USB</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <true/>
            <key>FixOwnership</key>
            <true/>
            <key>AddClockID</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
    </dict>
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>Intel</key>
            <true/>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>NVidia</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>PatchVBios</key>
        <false/>
    </dict>
</dict>
</plist>

Any recommendations for how to proceed, or obvious mistakes I'm making (I'm sure there's at least a few)? Thanks much for any help.
 
Joined
Dec 11, 2011
Messages
261
Motherboard
Gigabyte Z87M D3H
CPU
Intel Core I5 4670k
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iBook
Mobile Phone
  1. Android
So, I'm currently trying to get Mavericks installed and running on a completely new Hackintosh using Clover. Been reading up on it for over a week now trying to figure out what the hell I'm supposed to be doing, and I feel like I'm beginning to get a handle on it. I've created a dual Clover/Mavericks install USB drive more or less using the guide at http://cloverboot.weebly.com.

I can boot into Clover on the USB without issue, and I have the option to install Mavericks from there. However, I'm still getting kernel panics upon trying to install Mavericks. Something about ACPI, IOPlatformExpert.cpp:1541

Here's the current info:

Using Clover v. 2236

i7 4770k
GA-Z87X-UD4H
EVGA/Nvidia GTX 780 SC
32 GB RAM

Booting with CLOVERX64.efi using these drivers:
EmuVariableUefi-64.efi
FSInject-64.efi
OsxAptioFixDrv-64.efi
OsxFatBinaryDrv-64.efi
HFSPlus.efi

And FakeSMC.kext

And finally, here's my config.plist (which, frankly, I still have very little clue how to properly configure, even after reading through the wiki and using Clover Configurator):

PHP:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>    <key>Boot</key>
    <dict>
        <key>Timeout</key>
        <integer>5</integer>
        <key>Arguments</key>
        <string>npci=0x2000</string>
        <key>DefaultVolume</key>
        <string>MacHDD</string>
        <key>Log</key>
        <false/>
        <key>Fast</key>
        <false/>
        <key>XMPDetection</key>
        <string>-1</string>
        <key>Legacy</key>
        <string>PBR</string>
    </dict>
    <key>KernelAndKextPatches</key>
    <dict>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>KernelCpu</key>
        <false/>
        <key>AsusAICPUPM</key>
        <true/>
        <key>AppleRTC</key>
        <true/>
        <key>KextsToPatch</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Name</key>
                <string>AppleAHCIPort</string>
                <key>Comment</key>
                <string>External icons patch</string>
                <key>Find</key>
                <data>RXh0ZXJuYWw=</data>
                <key>Replace</key>
                <data>SW50ZXJuYWw=</data>
            </dict>
        </array>
    </dict>
    <key>ACPI</key>
    <dict>
        <key>HaltEnabler</key>
        <false/>
        <key>DSDT</key>
        <dict>
            <key>Debug</key>
            <false/>
            <key>Name</key>
            <string>DSDT.aml</string>
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>AddDTGP_0001</key>
                <true/>
                <key>FixDarwin_0002</key>
                <true/>
                <key>FixShutdown_0004</key>
                <true/>
                <key>AddMCFG_0008</key>
                <false/>
                <key>FixHPET_0010</key>
                <true/>
                <key>FakeLPC_0020</key>
                <false/>
                <key>FixIPIC_0040</key>
                <true/>
                <key>FixSBUS_0080</key>
                <true/>
                <key>FixDisplay_0100</key>
                <true/>
                <key>FixIDE_0200</key>
                <false/>
                <key>FixSATA_0400</key>
                <false/>
                <key>FixFirewire_0800</key>
                <true/>
                <key>FixUSB_1000</key>
                <true/>
                <key>FixLAN_2000</key>
                <true/>
                <key>FixAirport_4000</key>
                <true/>
                <key>FixHDA_8000</key>
                <true/>
            </dict>
        </dict>
        <key>DropTables</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>DMAR</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>SSDT</string>
                <key>TableId</key>
                <string>CpuPm</string>
            </dict>
        </array>
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>Generate</key>
            <dict>
                <key>PStates</key>
                <true/>
                <key>CStates</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>PLimitDict</key>
            <integer>0</integer>
            <key>UnderVoltStep</key>
            <integer>0</integer>
            <key>MinMultiplier</key>
            <integer>8</integer>
        </dict>
    </dict>
    <key>DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>Nothing</string>
    </array>
    <key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>MountEFI</key>
        <true/>
        <key>LogLineCount</key>
        <integer>3000</integer>
        <key>LogEveryBoot</key>
        <string>10</string>
    </dict>
    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>TextOnly</key>
        <false/>
        <key>Language</key>
        <string>en:0</string>
        <key>Theme</key>
        <string>blacktype</string>
        <key>Mouse</key>
        <dict>
            <key>Enabled</key>
            <false/>
            <key>Speed</key>
            <integer>0</integer>
        </dict>
        <key>Hide</key>
        <array>
            <string>Windows</string>
            <string>\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI</string>
        </array>
        <key>Scan</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <true/>
            <key>Tool</key>
            <true/>
            <key>Legacy</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <false/>
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
        </dict>
        <key>FakeID</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>IntelGFX</key>
            <string>0x0</string>
            <key>NVidia</key>
            <string>0x0</string>
            <key>SATA</key>
            <string>0x0</string>
            <key>WIFI</key>
            <string>0x0</string>
            <key>LAN</key>
            <string>0x0</string>
            <key>XHCI</key>
            <string>0x0</string>
        </dict>
        <key>USB</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <true/>
            <key>FixOwnership</key>
            <true/>
            <key>AddClockID</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
    </dict>
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>Intel</key>
            <true/>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>NVidia</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>PatchVBios</key>
        <false/>
    </dict>
</dict>
</plist>

Any recommendations for how to proceed, or obvious mistakes I'm making (I'm sure there's at least a few)? Thanks much for any help.
EmuVariableUefi-64.efi its not needed for this board.
<key>Arguments</key>
<string>npci=0x2000</string>
its not needed.

<key>AsusAICPUPM</key>
<true/>
<key>AppleRTC</key>
<true/>
both can be set to false

<key>KextsToPatch</key>
<array>
<dict>
<key>Name</key>
<string>AppleAHCIPort</string>
<key>Comment</key>
<string>External icons patch</string>
<key>Find</key>
<data>RXh0ZXJuYWw=</data>
<key>Replace</key>
<data>SW50ZXJuYWw=</data>
</dict>
</array>

this its not needed for this board.

<key>USB</key>
<dict>
<key>Inject</key>
<true/>
<key>FixOwnership</key>
<true/>
<key>AddClockID</key>
<true/>
</dict>
</dict>
all can be set to false

<key>Fixes</key>
<dict>
<key>AddDTGP_0001</key>
<true/>
<key>FixDarwin_0002</key>
<true/>
<key>FixShutdown_0004</key>
<true/>
<key>AddMCFG_0008</key>
<false/>
<key>FixHPET_0010</key>
<true/>
<key>FakeLPC_0020</key>
<false/>
<key>FixIPIC_0040</key>
<true/>
<key>FixSBUS_0080</key>
<true/>
<key>FixDisplay_0100</key>
<true/>
<key>FixIDE_0200</key>
<false/>
<key>FixSATA_0400</key>
<false/>
<key>FixFirewire_0800</key>
<true/>
<key>FixUSB_1000</key>
<true/>
<key>FixLAN_2000</key>
<true/>
<key>FixAirport_4000</key>
<true/>
<key>FixHDA_8000</key>
<true/>
</dict>
</dict>
all set to false and and make dsdt using masiasl pjalm patch for this board after u install OSX.
 

J_M

Joined
Apr 22, 2013
Messages
7
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thanks much for the help! Getting a little bit further, but Clover still hangs on boot before loading up the Mavericks Installer. Basically boots to a blank white screen with the :beachball: spinning beach ball of doom, and then hangs there perpetually. Can't figure out from a verbose boot what the issue might be, either. Thought it might have something to do with the wireless card, as there was a warning on the verbose boot about "ATHR: Unknown locale: 21", but even with the wireless card removed, it still hangs on boot. :banghead:
 
Joined
Dec 11, 2011
Messages
261
Motherboard
Gigabyte Z87M D3H
CPU
Intel Core I5 4670k
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Thanks much for the help! Getting a little bit further, but Clover still hangs on boot before loading up the Mavericks Installer. Basically boots to a blank white screen with the :beachball: spinning beach ball of doom, and then hangs there perpetually. Can't figure out from a verbose boot what the issue might be, either. Thought it might have something to do with the wireless card, as there was a warning on the verbose boot about "ATHR: Unknown locale: 21", but even with the wireless card removed, it still hangs on boot. :banghead:

did u disable intel vga card in bios ?
if not then make it primary card or disable it.
later if this not work,but i am sure it will u can try with only intel card without nvidia.
 

J_M

Joined
Apr 22, 2013
Messages
7
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
did u disable intel vga card in bios ?
if not then make it primary card or disable it.
later if this not work,but i am sure it will u can try with only intel card without nvidia.

Tried disabling the integrated graphics. Same hang on boot.

Same thing if I run it on the Intel card without Nvidia.

Not sure what's going on here.

In -v there's something about missing /var/db/BootCache.playlist
Also a missing Bluetooth Controller Transport.

I don't think either is the issue, but I could well be wrong.

Should I have a boot flag for GraphicsEnabler=No?
 

J_M

Joined
Apr 22, 2013
Messages
7
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
UPDATE: Ok, now I feel stupid. I wasn't running the Mavericks installer with injected kexts. Tried that, and I'm in. Will let you know how it goes. Thanks for the patience.
 
Joined
Dec 11, 2011
Messages
261
Motherboard
Gigabyte Z87M D3H
CPU
Intel Core I5 4670k
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Tried disabling the integrated graphics. Same hang on boot.

Same thing if I run it on the Intel card without Nvidia.

Not sure what's going on here.

In -v there's something about missing /var/db/BootCache.playlist
Also a missing Bluetooth Controller Transport.

I don't think either is the issue, but I could well be wrong.

Should I have a boot flag for GraphicsEnabler=No?
This its no chimera/chameleon soo u cannot use GraphicsEnabler=Yes/No
this one have this configs
<key>Graphics</key>
<dict>
<key>Inject</key>
<dict>
<key>Intel</key>
<true/>
<key>ATI</key>
<false/>
<key>NVidia</key>
<false/>
</dict>
<key>PatchVBios</key>
<false/>
</dict>
for nvidia we use false but for intel we use true
 
Top