Contribute
Register

ASUS X99 Boards - Big Sur (Not Compatible)

Joined
Nov 3, 2013
Messages
12
Motherboard
MSI-X299 Gaming M7 ACK
CPU
I9-9980XE
Graphics
RX Vega 64
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @d8833051 : could you please share your efi folder? I don't see the link. I have an MSI X99S MPower with Catalina/Clover that works without problems, but Big Sur/Opencore doesn't start.
Thank's
Here you are!
Please note that the PlatformInfo has been removed.
 

Attachments

  • EFI.zip
    3.6 MB · Views: 57
Joined
Nov 3, 2013
Messages
12
Motherboard
MSI-X299 Gaming M7 ACK
CPU
I9-9980XE
Graphics
RX Vega 64
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @d8833051 : could you please share your efi folder? I don't see the link. I have an MSI X99S MPower with Catalina/Clover that works without problems, but Big Sur/Opencore doesn't start.
Thank's
Hi @m1fun3 , does the EFI go well on your system?
 
Joined
Feb 12, 2019
Messages
3
Motherboard
MSI X99S MPower
CPU
Intel i7-5820K
Graphics
RX 580
Hi @d8833051, the EFI works fine thanks, but I have the same error of @Coquin.
The installation works normally until there is 13 minutes left. Then it stops and I get this message:"An error loading the update"
I tried re-download iso but nothing change. I tried to install with/without internet connection but same error.
I'm installing on a new ssd with AFPS format.

I have attach the log of install. At row 117 there is the error:

Operation queue failed with error: Error Domain=com.apple.OSInstallerSetup.error Code=1004 "An error occurred loading the update." UserInfo={NSLocalizedDescription=An error occurred loading the update., NSUnderlyingError=0x7f9db6d271d0 {Error Domain=SZExtractorErrorDomain Code=2 "CRC mismatch; got: 0x9d651f18 expected: 0x4f7ae5e0 for file AssetData/payloadv2/payload.015" UserInfo={NSLocalizedDescription=CRC mismatch; got: 0x9d651f18 expected: 0x4f7ae5e0 for file AssetData/payloadv2/payload.015, SZExtractorFileOffsetErrorKey=6742582581, SZExtractorSourceFileLineErrorKey=1277, NSFilePath=AssetData/payloadv2/payload.015, SZExtractorFunctionNameErrorKey=-[StreamingUnzipper _supplyBytes:length:withReply:]}}}
 

Attachments

  • log.txt
    14.9 KB · Views: 97
Joined
Feb 12, 2019
Messages
3
Motherboard
MSI X99S MPower
CPU
Intel i7-5820K
Graphics
RX 580
Thanks @Niko75 , I tried the fix, but it doesn't work. In my case the procedure doesn't complete the first installation step, it crashes while copying a file on the destination disk.
Others have the same problem but none seem to have solved it. The only method that work seems install big sur on another pc and then move the disk.
 
Joined
Dec 31, 2013
Messages
723
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks @Niko75 , I tried the fix, but it doesn't work. In my case the procedure doesn't complete the first installation step, it crashes while copying a file on the destination disk.
Others have the same problem but none seem to have solved it. The only method that work seems install big sur on another pc and then move the disk.
I have the same issue on a X99 Chinese motherboard.
I solved by installing Big Sur from another system then booting.
Once you have an already installed Big Sur the system runs flawlessly.
 
Joined
Oct 3, 2012
Messages
182
Motherboard
Gigabyte X99-SLI
CPU
Xeon E5
Graphics
GT 640
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi zzmadd
Could you be a little more specific about installing Big Sur from another system then booting. What kind of system? What EFI did you use? I was able to install Big Sur on an X99 Xeon cpu using this EFI but it does not boot on my
i 5820 K cpu.
Thanks
 
Last edited:
Joined
Jul 23, 2012
Messages
227
Motherboard
ASUS X99 AII
CPU
E5-2696 v3
Graphics
RX 560
Mobile Phone
  1. iOS
Hey guys anyone was able to install Big Sur on Asus X99 AII ? I'm running an E5 2696 V3 with RX 560 Catalina and Clover.
Any help is highly appreciated!!!
 
Joined
Sep 1, 2011
Messages
60
Motherboard
asus X99-a
CPU
i7-5820K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
Hi.

Today I successfully Updated to OpenCore 0.6.6 and flawlessly updated to MacOS 11.2.1.
Screenshot 2021-02-21 at 18.27.46.png

My specs:
Asus X99-A
Intel I 7 5820K
4x 4GB ddr4 3200
Asus Radeon Vega 56
BIOS Asus X99-A Version 4101 with patched Msrs and Nvram (Attached below)
 

Attachments

  • OC 0.6.6 Debug MacOS11.2.1 X99-A I7 5820k EFI.zip
    9.1 MB · Views: 109
  • Dragonsun252 patched bios 4101 PN Nvram For X99-A .zip
    8 MB · Views: 90
Joined
Jul 9, 2016
Messages
3
Motherboard
ASUS Sabertooth X99
CPU
Intel Core i7-5820K
Graphics
ASUS GTX780 DC2OC GD5GB
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Attached the EFI.zip which I used during Big Sur Installation. I have removed the "Cpuid1Data" under Kernel section and whole entry under SMBIOS section from the "config.plist". So please adjust them to fit your system configuration.

But before moving forward, I would recommend you to verify whether the native NVRAM (patched) on your mobo works as expected.

Good luck.

@jin.artemis Your EFI.zip was really helpful! I was struggling a lot with getting USB to work on my SABERTOOTH X99, when I realized that I should just set "Intel xHCI mode" in BIOS to "Disabled" xP

Still, I'm having trouble running audio, did you manage to get it working? If you're using AppleALC, which layout-id are you using?
 
Top