Contribute
Register

Upgrading to ML 10.8.4 from SL 10.6.8 fails on Sony VGN-AW11Z

Joined
Jun 18, 2013
Messages
46
Motherboard
Sony VGN-AW11Z / Motherboard Intel PM45
CPU
Intel Mobile Core 2 Duo T9400
Graphics
GeForce 9600M GT 512 MB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
You might try a different brand/model of USB stick. Make sure it is 8GB.

I tried the following 4 different brands, all USB 2.0 and 8 GB big:

- Philips
- SanDisk
- TOSHIBA
- disk2go

And still the same result...
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I tried the following 4 different brands, all USB 2.0 and 8 GB big:

- Philips
- SanDisk
- TOSHIBA
- disk2go

And still the same result...

Have you checked your BIOS for USB related options which might help?
 
Joined
Jun 18, 2013
Messages
46
Motherboard
Sony VGN-AW11Z / Motherboard Intel PM45
CPU
Intel Mobile Core 2 Duo T9400
Graphics
GeForce 9600M GT 512 MB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Have you checked your BIOS for USB related options which might help?

Thanks for your reply. The problem is that there's not much I can do about the USB settings inside my BIOS!

Other than boot order (USB -> Optical Disk Drive -> Hard Disk) there's almost nothing else I can change. I've also failed to find any update of my BIOS on the web.
 

Attachments

  • DSC01500.jpg
    DSC01500.jpg
    993.9 KB · Views: 108
  • DSC01501.jpg
    DSC01501.jpg
    1,010.3 KB · Views: 91
  • DSC01502.jpg
    DSC01502.jpg
    1,023.5 KB · Views: 132
  • DSC01503.jpg
    DSC01503.jpg
    994.9 KB · Views: 96
  • DSC01499.jpg
    DSC01499.jpg
    1,000.6 KB · Views: 95

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
You could try USB hard drive...

Or you could pull the HDD from the machine, hook up to USB enclosure, connect it to another Mac/Hack, repartition it allowing for small 8GB Unibeast partitition (for install/recovery). Install Unibeast to that partition (and thus Unibeast bootloader). Then put the HDD back in the laptop and try to boot directly from the HDD.

Another technique people use is to do the install + bootloader on another computer (using USB enclosure), then transfer the HDD for final tuning.

The disadvantage of both these techniques is that if you need to tweak settings/drivers, you must do the drive swap each time...

It depends on how motivated you are, and how much imagination you're willing to exercise.
 
Joined
Jun 18, 2013
Messages
46
Motherboard
Sony VGN-AW11Z / Motherboard Intel PM45
CPU
Intel Mobile Core 2 Duo T9400
Graphics
GeForce 9600M GT 512 MB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
What if I would copy the content of the prepared USB stick to a double layered DVD and boot from it, would that work? That would be almost the same way as installing Snow Leopard which actually worked like a charm for me.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
What if I would copy the content of the prepared USB stick to a double layered DVD and boot from it, would that work? That would be almost the same way as installing Snow Leopard which actually worked like a charm for me.

It depends on whether the OS X installer needs r/w access to the boot device. DVDs are not writable. I don't know, as have never tried it.
 
Joined
Jun 18, 2013
Messages
46
Motherboard
Sony VGN-AW11Z / Motherboard Intel PM45
CPU
Intel Mobile Core 2 Duo T9400
Graphics
GeForce 9600M GT 512 MB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
It depends on whether the OS X installer needs r/w access to the boot device. DVDs are not writable. I don't know, as have never tried it.

Tried to burn a DL-DVD using the USB but (using my iMac 3.4 GHz Intel Core i7 / OS X 10.8.4) get a warning about 3 symbolic link directories on the USB which somehow it can't handle/copy properly, that's the etc, tmp and var folders (see the attached image about the warning). So I just gave this up with the DL-DVD thing.

Also tried completely another approach: I've got 2 HD, one with Windows 7 and one with SL 10.6.8 which I can boot into any of them using Chameleon. Now using OS X Disk Utility I created a new 8 GB partition (on the same HD as SL) and installed the stuff using UniBeast 2.0.1.

Now when I turn on the Laptop using Chameleon I boot into this 8 GB partition. I don't get any "Still waiting for root device" anymore but after loading all those KEXT the Laptop just reboots! Any idea what could be done here? Or should I give up this approach as well? I've seen others having this "Reboot" problem like me but couldn't find a solution for it there...

Thanks
 

Attachments

  • Screen Shot 2013-07-13 at 16.47.09.png
    Screen Shot 2013-07-13 at 16.47.09.png
    28.8 KB · Views: 113

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Also tried completely another approach: I've got 2 HD, one with Windows 7 and one with SL 10.6.8 which I can boot into any of them using Chameleon. Now using OS X Disk Utility I created a new 8 GB partition (on the same HD as SL) and installed the stuff using UniBeast 2.0.1.

Now when I turn on the Laptop using Chameleon I boot into this 8 GB partition. I don't get any "Still waiting for root device" anymore but after loading all those KEXT the Laptop just reboots! Any idea what could be done here? Or should I give up this approach as well? I've seen others having this "Reboot" problem like me but couldn't find a solution for it there...

What version of Chamelon?

Boot "-v" and see what you can diagnose. Try boot "-v -x" or maybe "-v -x GraphicsEnabler=No"... and there are more flags you can try if you look at the guide: http://www.tonymacx86.com/61-unibeast-install-os-x-mountain-lion-any-supported-intel-based-pc.html
 
Joined
Jun 18, 2013
Messages
46
Motherboard
Sony VGN-AW11Z / Motherboard Intel PM45
CPU
Intel Mobile Core 2 Duo T9400
Graphics
GeForce 9600M GT 512 MB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
What version of Chamelon?

Boot "-v" and see what you can diagnose. Try boot "-v -x" or maybe "-v -x GraphicsEnabler=No"... and there are more flags you can try if you look at the guide: http://www.tonymacx86.com/61-unibeast-install-os-x-mountain-lion-any-supported-intel-based-pc.html

I've got it! Booting up ML 10.8.4 on my Sony VGN-AW11Z Laptop. The main things I did was:

- Upgraded Chameleon to v 2.1 r2069 / 2012-10-03
- Deleted NVDA*.kext on the 8 GB partition as the GraphicsEnabler=No option alone was not enough. The driver NVDA... was still loaded as looking at the boot logs (-v option) which still caused a black/blank screen

Now the only problem I'm facing is that my Ethernet driver doesn't work anymore (used to have a patched version for SL)

Booting through Windows 7, the type of the Ethernet card being reported is: Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

I've not found any suitable patched version of the driver... But still looking into the Web.

Thanks to RehabMan for his great support!
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I've got it! Booting up ML 10.8.4 on my Sony VGN-AW11Z Laptop. The main things I did was:

- Upgraded Chameleon to v 2.1 r2069 / 2012-10-03
- Deleted NVDA*.kext on the 8 GB partition as the GraphicsEnabler=No option alone was not enough. The driver NVDA... was still loaded as looking at the boot logs (-v option) which still caused a black/blank screen

Now the only problem I'm facing is that my Ethernet driver doesn't work anymore (used to have a patched version for SL)

Booting through Windows 7, the type of the Ethernet card being reported is: Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

I've not found any suitable patched version of the driver... But still looking into the Web.

Thanks to RehabMan for his great support!

There is an AppleYukon2.kext in /S/L/E/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns. You might be able to use it, but you would need DSDT patch or injector kext ... because perhaps it is just your IDs that are not supported. Would need to know the PCI ids of your card. Perhaps DSDT and IOreg dump (http://www.tonymacx86.com/audio/58368-guide-how-make-copy-ioreg.html). You can use DPCIManager to gather the IDs.
 
Top