Contribute
Register

PRO TOOLS ISSUE WITH CHIMERA 1.6 !!!

Joined
Aug 5, 2010
Messages
76
Motherboard
GA X58 A UD7 REV 2.0
CPU
CORE I7 NEHALEM 930
Graphics
ATI 5770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Restarting after installing Pro Tools 9 or 10 in Lion causes Kernel Panic with a Digidal.kext causing it . Someone was reporting that installing with Multibeast 3.8 (Chimera 1.4) solved the problem . So please sort out the problem in 1.6 regarding this issue . A lot of us guys use our machines for Pro Tools ,so .......
 

MacMan

Administrator
Staff member
Joined
Feb 2, 2010
Messages
8,579
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO GAMING - 2606 - UEFI
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I would suggest contacting Avid to see why Digidal.kext is causing a KP, maybe there is an update.
 
Joined
Aug 5, 2010
Messages
76
Motherboard
GA X58 A UD7 REV 2.0
CPU
CORE I7 NEHALEM 930
Graphics
ATI 5770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Dear MACMAN ,

No such issues on a Mac Pro , so contacting Avid is not going to help .......
And moreover , there was a topic in one of the forums which said that Chimera 1.4 (Multibeast 3.8) solved the problem .Only issued is that I am unable to install Lion with Chimera 1.4 (using MB 3.8) on my H55M S2V MOBO with a CoreI3 540 processor !!!
Really banking on you for a solution .
viewtopic.php?f=169&t=33285&start=0&hilit=Pro+Tools
viewtopic.php?f=169&t=39012&hilit=Pro+Tools+10
 

MacMan

Administrator
Staff member
Joined
Feb 2, 2010
Messages
8,579
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO GAMING - 2606 - UEFI
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Chimera 1.4 was based on Chameleon 2.0 RC5 trunk r877. Chimera 1.5 and later is based on the Chameleon 2.0 release code.

The Chameleon team did make significant changes between r877 and r1394 which is what Chameleon 2.0 and Chimera 1.5, 1.6 and soon 1.7 are based on. So the issue most likely lies in what they changed.

Have you tried the latest trunk release of Chameleon? If it doesn't work, then I would suggest opening a issue with the Chameleon team.
 
Joined
Aug 5, 2010
Messages
76
Motherboard
GA X58 A UD7 REV 2.0
CPU
CORE I7 NEHALEM 930
Graphics
ATI 5770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I tried installing Pro Tools 10 on the Gigabyte H55 M S2V ,with Chimera 1.7 ,OS 10.7.2 .
Kernel Panic came up with the screen showing "PCI Parity error" after the grey screen of death !!! Really crazy !!! Everything including the Pro Tools Highest End HD Accel PCI-E cards work beautifully in 10.6.8 ....... Really wonder what is happening !!!
 

MacMan

Administrator
Staff member
Joined
Feb 2, 2010
Messages
8,579
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO GAMING - 2606 - UEFI
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Are you sure the Pro Tools kext is 64-bit? Remember that OS X 10.7 Lion boots the 64-bit kernel by default.
 
Joined
Aug 5, 2010
Messages
76
Motherboard
GA X58 A UD7 REV 2.0
CPU
CORE I7 NEHALEM 930
Graphics
ATI 5770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Dear MacMan ,

Thanks for the attention . Pro Tools is 32 and 64 bit compatible. Lot of us Pro Tools guys on this forum are having Digidal.kext issues . MB 3.8 (Chimera 1.41) is a solution ,but I have yet to check with the Avid Digidesign PCI-E cards . There is definitely NO KERNEL PANIC with Chimera 1.4.1 . Chimera 1.7 ,1.6 etc.... all make the system fo into KP. I got this solution from Robert on another thread in this forum .
 
Joined
Feb 28, 2011
Messages
25
Motherboard
OSX 10.8.2
CPU
Core i7 2600K
Graphics
Nvidia GT640, GT520
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I'm having the same issue.

Oddly, I'm only having it on my new system. My old system runs PT10 just great.

They were both created with the same version of Unibeast. Can I downgrade my version Chimera without major headaches?
 
Joined
Feb 28, 2011
Messages
25
Motherboard
OSX 10.8.2
CPU
Core i7 2600K
Graphics
Nvidia GT640, GT520
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
If you remove digital.kext immediately after installing PT this solves the problem unless you are running an HD system. HDsystems need this next to recognize the PCI or PCIe cards.

So, it must have something to do with PCI issues in the new Chameleon.
 
Joined
Oct 27, 2010
Messages
129
Motherboard
Gigabyte P55A-UD4
CPU
i7 860
Graphics
Radeon HD 5670
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. LC
  2. PowerBook
  3. SE
Mobile Phone
  1. iOS
This metod partially solved for me in Snow Leopard 10.6.8:
- rename DigiDal.kext in DigiDal.diskext (for example), you have to do it in Windows or putting disk in another Mac if you have already KP. Boot with -s causes same issues.
- boot with -v -f
- Mac OS X stard but HD cards are not recognized.
- after boot in Mac OS rename back DigiDal.diskext in DigiDal.kext
- reboot in normal mode. Do not force cache rebuild!
- now SL should start and HD recognized.

It partially works because I have still random KP at first boot. At second boot, after a simply reboot, everything works fine.
 
Top