Contribute
Register

MSI Z490 Tomahawk + i7-10700k / Catalina 15.5.5 / OpenCore

Joined
Jul 11, 2014
Messages
84
Motherboard
MSI Z490 Tomahawk
CPU
i7-10700k
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Hi.

A few days ago I decided to update my hackintosh. I choose i7-10700k and MSI Z490 Tomahawk. After reading a few threads and playing few hours with clover I realize that it's not possible to run 10gen with clover (or I just not figured out how). So I use opencore 0.5.9 as a bootloader.
I cannot found a lot of examples with z490 and maybe it will help someone.

about.png


Components:
  • Motherboard: MSI Z490 Tomahawk
    • Network: Realtek RTL8125B + Intel I219V
    • Audio: Realtek ALC1200-VD1
  • CPU: Intel i7-10700k
    • iGPU: Intel graphics HD630
  • RAM: G.Skill Trident Z 3000MHz (2x8GB)
  • SSD: Samsung 970 EVO NVMe 250GB
  • WiFi/Bluetooth: BCM94360CS2 (+ pci adapter)

What works:
  • iGPU (display port only)
  • Network (Realtek RTL8125B and Intel I219V)
  • Handoff
  • Continuity
  • Facetime
  • iMessage
  • Beats 1
  • USB (front, USB 3.1, USB 3.2, type c)

What does not work:
  • Sound (AppleALC + layout-id 1, all outputs active but no sound)
  • Apple TV+ (black screen)

Overclock:
I use the XMP option for RAM. It changes the speed to 3000MHz which also visible in macOS.
Also, I try to run with the default MSI overclock option for CPU (game boost). macOS started without any problems and pass cinebench and geekbench.
 

Attachments

JBX

Joined
Sep 17, 2016
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Z490 Gaming X
CPU
i7-10700
Graphics
RX 580
They make some nice boards. Is the 2.5G LAN working?
 
Joined
Jun 14, 2020
Messages
1
Motherboard
msi z490m
CPU
i7 10700k
Graphics
rx580
I used the msi mpg z490m motherboard and the i7 10700k motherboard. I successfully installed it using the EFI provided by the landlord, but the graphics card does not work properly after entering the system. It gets stuck once every few seconds. The screen and network card work abnormally.
 
Joined
Apr 21, 2020
Messages
34
Motherboard
MSI z490m Gaming Edge
CPU
i7-10700
Graphics
RX 590
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
iBook
Mobile Phone
Android
@mitrovtsiy what issues did you have with clover working? I'm anticipating my cpu tomorrow and plan to install on a MSI z490m -- I personally prefer clover since on my z390/9600k setup it produced slightly better R20 results even with the same kexts and drivers as OC... curious as to the issues you had with getting clover working on the z490 setup.

Also, did you test sleep?
 
Joined
Apr 21, 2020
Messages
34
Motherboard
MSI z490m Gaming Edge
CPU
i7-10700
Graphics
RX 590
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
iBook
Mobile Phone
Android
I used the msi mpg z490m motherboard and the i7 10700k motherboard. I successfully installed it using the EFI provided by the landlord, but the graphics card does not work properly after entering the system. It gets stuck once every few seconds. The screen and network card work abnormally.
@yukunyi -- the z490m from msi only has the realtek 2.5g adapter and no intel 1g adapter like the tomohawk, have you tried removing the intel mausi kext from the EFI of the original poster and just leave the Lucy kext. Give that a try.

Can you give more details of what the graphics problems you are having are? I have a rx590, so very similar to your rx580 -- will see when I get the CPU if i encounter any issues. I'll update and maybe start a new thread if it's an adventure...
 
Joined
Jul 11, 2014
Messages
84
Motherboard
MSI Z490 Tomahawk
CPU
i7-10700k
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
@mitrovtsiy what issues did you have with clover working? I'm anticipating my cpu tomorrow and plan to install on a MSI z490m -- I personally prefer clover since on my z390/9600k setup it produced slightly better R20 results even with the same kexts and drivers as OC... curious as to the issues you had with getting clover working on the z490 setup.

Also, did you test sleep?
Hi. I prefer clover too. I have z270 tomahawk and it works perfectly with clover. As I wrote, it looks like there is no option to run macos on z490 with clover (maybe it's changed).

I'm not using sleep at all. So this is not critical for me. (I just test it, and it works).
 
Joined
Jun 15, 2020
Messages
3
Motherboard
MSI MEG Z490I UNIFY
CPU
i7-10700K
Graphics
MSI RX 5700 XT
Hi @mitrovtsiy nice build! I'm trying to setup mine with a MSI MECH Z490i UNIFY but when I select the macInstaller boot item, I always get a "installation couldn't be completed" screen, can you share you BIOS config?
 
Joined
Jul 11, 2014
Messages
84
Motherboard
MSI Z490 Tomahawk
CPU
i7-10700k
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Hi @mitrovtsiy nice build! I'm trying to setup mine with a MSI MECH Z490i UNIFY but when I select the macInstaller boot item, I always get a "installation couldn't be completed" screen, can you share you BIOS config?
Hi.
It's very strange, but. I boot up with default BIOS settings.

Did you try different USB? Maybe your motherboard has os security?
 
Top