Contribute
Register

Login Screen Resolution

Joined
Nov 19, 2015
Messages
85
Motherboard
Asus Prime Z390-A
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
After installing Catalina I'm having an annoying problem with my login screen resolution.
When I boot after the clover screen, I get a small apple logo, then I get a much bigger one, then the macOS login screen loads and the login icons are very large. However, the weird thing is if I turn off and turn the monitor back on the icons appear normal. Also, if I login to my account and log off, the icons are normal.
I did not have this problem before upgrading, when I was using my old NVIDIA card on High Sierra. I'm trying to pinpoint the problem but not sure where it originates since I upgraded to Catalina and I'm now using the Sapphire RX 5700 XT card. My monitor is the Dell P2715Q. Connected via regular DisplayPort.

Attached it's my config.plist

Thank you!
 

Attachments

Joined
Jun 23, 2012
Messages
57
Motherboard
Z390 Auros Pro
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Same thing here. Same GPU. From my testing, it happens on HDMI as well. I have the AORUS Pro Wifi. There is a resolution drop somewhere. Clover is fine. Loading macOS is fine till it reaches the user login screen. For some reason, it's setting that too low, but only on first boot. Like you say, you can log out, restart your display, at the correct resolution.

I have set my Hack up using MacPro1,1 and iMac19,1. Still happens. I know support for these cards are preliminary.
 
Joined
Nov 19, 2015
Messages
85
Motherboard
Asus Prime Z390-A
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Same thing here. Same GPU. From my testing, it happens on HDMI as well. I have the AORUS Pro Wifi. There is a resolution drop somewhere. Clover is fine. Loading macOS is fine till it reaches the user login screen. For some reason, it's setting that too low, but only on first boot. Like you say, you can log out, restart your display, at the correct resolution.

I have set my Hack up using MacPro1,1 and iMac19,1. Still happens. I know support for these cards are preliminary.
At least I'm not the only one with this issue. If you figure it out please let me know. I will post here if I find the answer as well.
 
Joined
Nov 19, 2015
Messages
85
Motherboard
Asus Prime Z390-A
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
@kSilva - did you do a write up on switching from your 1080Ti to that 5700xt? If so would you mind posting the link. Thank You,
Is this what you are asking?
 
Joined
Oct 23, 2013
Messages
47
Motherboard
MAG Z390 Tomahawk
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro
I'm having the same problem with the same exact graphics card too. Wondering if any of you have solved the issue? My setup is also weird because the problem seems to be intermittent, there are times where the login screen will be the same native resolution I'm running in OSX (5120X1440).
 

slim.jim

Moderator
Joined
Dec 17, 2014
Messages
4,304
Motherboard
MSI Z97 Gaming 9 AC
CPU
i7-4790K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
PowerBook
Mobile Phone
iOS
I have the same result except I go straight from the small apple logo to the BIG login screen. And yes, if I turn the display off/on then the login screen appears normal.

Clover menu: 3840x2160
Apple loading: 3840x2160
Login: 1920x1080
Desktop: 3840x2160
 
Top