Contribute
Register

How to build your own iMac Pro [Successful Build/Extended Guide]

Status
Not open for further replies.
Joined
Dec 29, 2017
Messages
19
Motherboard
ASUS Prime X299-Deluxe
CPU
i9-7920X
Graphics
GTX 1080 Ti
I do not understand the purpose of the steps in section C.8 if I am erasing the flash drive when I get to step D.3.

8.) Already during the first Beta Versions of macOS 10.13 High Sierra, Apple forced the beta users to use the new Apple file system APFS in case of a Clean Install/update of MacOS High Sierra 10.13. Also within macOS High Sierra 10.13.6 (17G65) and 1.13.6 SU (17G3025) this is the case. Most APSF incompatibilities with available system related software apparently have been already removed. All recent versions of Carbon Copy Cloner (CCC) support the direct cloning of APFS system disks and provide the previously missing option for APFS system backups. Until Boot-Loader Distribution Clover_v2.4k_r4210, it was also impossible to install the Clover Boot-Loader in the EFI-Partition of an APFS System Disk by means of the Clover Boot-Loader Installer Package (the Clover Boot-Loader files had to be added manually). However, all recent Clover Boot-Loader Distributions work absolutely flawless with APFS System Disks.
Do I need to use @Brumbear's UnSolid.kext? It's not clear if this is essential or optional.



I performed the following command...but what I am I supposed to put on this "iMacPro" partition?

diskutil partitionDisk /dev/disk2 GPT JHFS+ iMacPro 0b



Is the apfs convert step essential or optional?

diskutil apfs convert /dev/diskX



Step 10...did not have a clue what this meant or what to do here. I skipped this step.

10.) Lilu and Lilu Plugin distribution remarks:

To access, download and compile the actual but not yet officially released Lilu and Lilu plugin distributions, follow these links:

a.) Lilu Source distribution
b.) AppleALC Source Distribution
c.) Whatevergreen

Step D.3 is a bit confusing...I am erasing the "iMacPro" partition that I created in step C.8?

D.3) iMac Pro macOS High Sierra 10.13.6 (17G65) USB Flash Drive Installer Creation

Follow the individual steps detailed below to successfully create a bootable iMac Pro macOS High Sierra macOS High Sierra 10.13.6 (17G65) USB Flash Drive Installer.

1.) Format a USB Flash Drive of your choice (source, named USB) with HFS+ [(Mac OS Extended (Journaled)] and a GUID partition table by means of Apple's Disk Utility on any other Hackintosh or Mac of your choice. This will create an empty HFS+ Partition and a yet empty EFI-partition on your iMac Pro macOS USB Flash Drive Installer.

Any help is greatly appreciated.
 
Joined
Feb 21, 2016
Messages
91
Motherboard
ASRock X299E-ITX/ac
CPU
i7-7820X
Graphics
Vega 56
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
I get to these two screen and then it crashes. I eventually see a circle with a line through it.
Maybe try another USB-Port.
Way back when i was installing for the first times not every port was usable for the installation steps after first boot to clover boot screen.
Try the USB 3.1 port first.
Do I need to use @Brumbear's UnSolid.kext? It's not clear if this is essential or optional.
I don't think you need it. It is not essential.

Unfortunately i have no answers for your other questions.
 

kgp

Retired
Joined
May 30, 2014
Messages
6,902
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-7980XE
Graphics
Vega 64
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
Hi all,

I'm experiencing an issue with Thunderbolt.
Thunderbolt on the Sage WS X299 is implemented as per the guide (see attachment).
All the Thunderbolt 3 and 2 devices tested work with Hot Swap and the Gigabyte Titan Ridge PCIe Card:
Apogee Element Thunderbolt 2 audio card, BlackMagic UltraStudio Mini Monitor, Thunderbolt HDDs/SSDs.

BUT one Thunderbolt 1 device that I need to edit video is not recognised at all. It doesn't show up in IOReg at all.
The device not working is the BlackMagic Design UltraStudio 3D.
This device happily works on my MacBook Pro 2017 and EVEN on a 3 years old Gigabyte motherboard with integrated Thunderbolt, the Gigabyte Z170X UD5TH. But again this card is not seen at all in my system.

I tested with the very same EFI and TH3 SSDT 3 cards:
- Gigabyte Titan Ridge (Main choice): see above, a lot of devices work with hot swap.
- Gigabyte Alpine Ridge: this card works bad, no devices recognised at all. Same slot, same SSDT. It could be I have to reset the Bios?
- Asus Thunderbolt EX 3: this card works bad, no devices recognised at all. Same slot, same SSDT. It could be I have to reset the Bios?

Does anyone have an advice, or something I could try to fix the situation?
Thanks all in advance.
I don't think that your problem with the BlackMagic Design UltraStudio 3D is an issue caused by the current TB SSDT implementation, moreover as you report yourself that your current TB implementation is working for all other TB devices including HotPlug. I do not use this TB device myself and I do not know if it requires certain drivers which refuse to properly work with Hacktinosh TB implementations or requires a local TB node an and TB bus drivers not implemented on Hackintosh systems either. In any case, I would assume that your BlackMagic Design UltraStudio 3D issue is device specific.

To your other general statements about available TB adapters and the current TB3HP SSDT implementation: as clearly outlined in my guide, I achieved best and most reliable performance and results with the TTR, good performance/results with the APR (I hardly remember if for HotPlug with the latter the THB_C must be removed in any case) and not very reliable performance/results with the TBEX 3, which I totally dropped from my systems in any case. In addition, the TB performance rather seems hardware and not SSDT dependent and varies moreover from motherboard to motherboard or even likely for each particular TB device in use.

Concerning the BlackMagic Design UltraStudio 3D, I can just recommend to properly initialise the latter under Windows, with the hope that by this it will be also properly recognised under macOS. Maybe somebody with the same BlackMagic Design UltraStudio 3D TB device might be of more help in this particular issue in any case.

Good luck and all the best,

KGP
 
Joined
Dec 29, 2017
Messages
19
Motherboard
ASUS Prime X299-Deluxe
CPU
i9-7920X
Graphics
GTX 1080 Ti
Maybe try another USB-Port.
Way back when i was installing for the first times not every port was usable for the installation steps after first boot to clover boot screen.
Try the USB 3.1 port first.
Thanks for your suggestion. I had it plugged into one of the blue USB ports. I moved it to a USB 2 port and it let me install High Sierra without any issues. It's a miracle! :)
 
Joined
Mar 8, 2018
Messages
99
Motherboard
ASRock X299M Extreme 4
CPU
i9 7920X
Graphics
RX Vega 64
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
PowerBook
Mobile Phone
iOS
Please help. I have spent days trying to follow the steps on the first page of this post and I cant get my system to boot the point of running the High Sierra installer.

I get to these two screen and then it crashes. I eventually see a circle with a line through it.

View attachment 398115

View attachment 398116
Hi @jgaltone

can you please attache the clover boot log?
from the second picture my guess is that you are loosing the USB ports and with the the installation media. But I hope we can find some more hints in the clover boot log.

okok... I was to slow :wave:
All the Best
Frank
 
Joined
Dec 31, 2013
Messages
367
Motherboard
ASRock Z390M-ITXac
CPU
i3-8100
Graphics
UHD 630
Mobile Phone
iOS
I don't think that your problem with the BlackMagic Design UltraStudio 3D is an issue caused by the current TB SSDT implementation, moreover as you report yourself that your current TB implementation is working for all other TB devices including HotPlug. I do not use this TB device myself and I do not know if it requires certain drivers which refuse to properly work with Hacktinosh TB implementations or requires a local TB node an and TB bus drivers not implemented on Hackintosh systems either. In any case, I would assume that your BlackMagic Design UltraStudio 3D issue is device specific.

To your other general statements about available TB adapters and the current TB3HP SSDT implementation: as clearly outlined in my guide, I achieved best and most reliable performance and results with the TTR, good performance/results with the APR (I hardly remember if for HotPlug with the latter the THB_C must be removed in any case) and not very reliable performance/results with the TBEX 3, which I totally dropped from my systems in any case. In addition, the TB performance rather seems hardware and not SSDT dependent and varies moreover from motherboard to motherboard or even likely for each particular TB device in use.

Concerning the BlackMagic Design UltraStudio 3D, I can just recommend to properly initialise the latter under Windows, with the hope that by this it will be also properly recognised under macOS. Maybe somebody with the same BlackMagic Design UltraStudio 3D TB device might be of more help in this particular issue in any case.

Good luck and all the best,

KGP
Thanks a lot, as always, for your help!!
Greatly appreciated.

Luca
 
Joined
Dec 29, 2017
Messages
19
Motherboard
ASUS Prime X299-Deluxe
CPU
i9-7920X
Graphics
GTX 1080 Ti
Hi @jgaltone

can you please attache the clover boot log?
from the second picture my guess is that you are loosing the USB ports and with the the installation media. But I hope we can find some more hints in the clover boot log.

All the Best
Frank
Thank you Frank. Yes, it turned out to be a USB issue. Switching to a different port fixed it.
 
Joined
Aug 18, 2014
Messages
49
Motherboard
Asus X99 PRO USB 3.1
CPU
i7 6800K
Graphics
PNY Nvidia Quadro M6000
Mac
Mac Pro
Hello KGP. Im follow your guide with my setup and I getting ramdon freezes. I'm using your config.plist. I thought I could be the GPU, but I tried with a Gigabyte RADEON RX 570 4GB and things got worst. Could not export in H264, and suffering the ramdon freezes. Can you give me a hand, please?
Thanks in advance.
 

kgp

Retired
Joined
May 30, 2014
Messages
6,902
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-7980XE
Graphics
Vega 64
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
Hello KGP. Im follow your guide with my setup and I getting ramdon freezes. I'm using your config.plist. I thought I could be the GPU, but I tried with a Gigabyte RADEON RX 570 4GB and things got worst. Could not export in H264, and suffering the ramdon freezes. Can you give me a hand, please?
Thanks in advance.
Help based on the above information? How?
 
Joined
Aug 18, 2014
Messages
49
Motherboard
Asus X99 PRO USB 3.1
CPU
i7 6800K
Graphics
PNY Nvidia Quadro M6000
Mac
Mac Pro
Help based on the above information? How?
Hello mate,
Sorry, what information should I provide?
My setup is:
Asus X99 PRO USB 3.1
CPUi7 6800K
GraphicsPNY Nvidia Quadro M6000

Would you need my config.plist and something else?

thanks for your time!


 
Status
Not open for further replies.
Top