Contribute
Register

[Guide] Dell XPS 9560 Big Sur OpenCore

Joined
Nov 9, 2018
Messages
57
Motherboard
Dell XPS 9560 - YH90J
CPU
I7-7700HQ
Graphics
GTX 1050, HD 630
@blazinsmokey after checking your config I found a view things.

alcid in boot-args? Isn't it enough as layout-id in DeviceProperties?

also
Code:
<key>device\_type</key>
<string>Airport Extreme</string>
should be?
Code:
<key>device_type</key>
<string>Airport Extreme</string>

----

I also updated to 11.1 without problem
 
Joined
Jun 24, 2014
Messages
290
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I just want to make it clear to everyone my laptop just sits on my desk closed, unplugged and collecting dust. I only took on this project(again) b/c I was bored during Thanksgiving holiday. So I'm sorry if I can't test stuff and be as involved. I'm glad people are going through and changing things and finding errors. I will try to keep up!

@LeLunZ Thanks for actually looking through, yea that's a typo on device type. Don't think it has any adverse effects, probably don't even need to inject device properties for wifi at all actually. Hmm I thought I removed the device properties for audio and just using the bootargs b/c AppleALC does it better anyways. I read that if you can avoid device properties it would be desirable. Mind testing to see if Audio/Wif/BTi still works fine when removing device properties?

@Khaliq I don't believe the install scripts would overwrite, it didn't for me and it's been like that for years I only added local.

@Zacharybinx34 disable CSM is in the guide, modding UEFI. No idea on your HDMI issue, I don't have a monitor, only TV that I tested with. Maybe handshake issue, you can look at whatevergreen boot args see if there is something there that can help. Might just a macOS and your monitor issue.
 
Joined
Nov 9, 2018
Messages
57
Motherboard
Dell XPS 9560 - YH90J
CPU
I7-7700HQ
Graphics
GTX 1050, HD 630
I just want to make it clear to everyone my laptop just sits on my desk closed, unplugged and collecting dust. I only took on this project(again) b/c I was bored during Thanksgiving holiday. So I'm sorry if I can't test stuff and be as involved. I'm glad people are going through and changing things and finding errors. I will try to keep up!

@LeLunZ Thanks for actually looking through, yea that's a typo on device type. Don't think it has any adverse effects, probably don't even need to inject device properties for wifi at all actually. Hmm I thought I removed the device properties for audio and just using the bootargs b/c AppleALC does it better anyways. I read that if you can avoid device properties it would be desirable. Mind testing to see if Audio/Wif/BTi still works fine when removing device properties?

@Khaliq I don't believe the install scripts would overwrite, it didn't for me and it's been like that for years I only added local.

@Zacharybinx34 disable CSM is in the guide, modding UEFI. No idea on your HDMI issue, I don't have a monitor, only TV that I tested with. Maybe handshake issue, you can look at whatevergreen boot args see if there is something there that can help. Might just a macOS and your monitor issue.
No problem.
Will try it in the next days and give some updates.
Regarding layout-id/alcid, here https://dortania.github.io/OpenCore-Post-Install/universal/audio.html is stated:

With AppleALC, there's a priority hierarchy with which properties are prioritized:

  1. alcid=xxx boot-arg, useful for debugging and overrides all other values
  2. alc-layout-id in DeviceProperties, should only be used on Apple hardware
  3. layout-id in DeviceProperties, should be used on both Apple and non-Apple hardware

so layout-id should be the way to go?

---

Another issue which I and it seems others have:

When doing stuff in Microsoft Teams, Zoom or Discord I get random crashes.
In Zoom the whole Laptop freezes. even system ui is dead, only mouse pointer still works. (no logs found after these events) needs a restart.

In Discord and Teams the sound randomly disconnects. Sometimes in discord the whole screen freezes for like 3-10 seconds and then its working again.

It mostly occurs while talking and/or sharing video? After checking in Console.app there where no useful logs and the only thing I found was from discord some issue with QOS Packets (could be the wifi adapter?).


If someone has some useful info, any help would be nice. I am kinda stuck on this one...
Everything worked before in Clover + Catalina ;)

---

last issue... Auto Unlock with Apple Watch.
I never got Auto Unlock to run in 11.X.
I only unlocked once a permission prompt with it. Then it never worked again.
After reading the release notes from 11.1 it seems the problems was within Mac OS 11.0.
But it's still not working for me. Mac and Apple Watch seems to never really connect.
(also there are a lot Bluetoothd and shardingd error logs in the Console, is this normal?)
 
Last edited:
Joined
Dec 12, 2020
Messages
11
Motherboard
XPS 9560 OEM
CPU
Intel I7 7700HQ
Graphics
Intel /Nvida
Mobile Phone
  1. Android
@Khaliq I don't believe the install scripts would overwrite, it didn't for me and it's been like that for years I only added local.

Could only be with my system, maybe because i chose APFS only ( not case sensitive or encryption etc)

As for HDMI i also face this issue with external monitor. Infact i have an external keyboard which also stops working and i need to unplug it and plug again.
But i do not have enough knowledge of macOs to do anything about it, maybe some one will come up with a solution.
 
Joined
Jul 15, 2019
Messages
20
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
i7-7700HQ
Graphics
GTX 1050/HD 630
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
I just wanted to say thanks, blazinsmokey.
Your previous guide was invaluable and your new guide builds on that.
I very much appreciate the time and effort that you put in.

I can add that filevault works great - there is documentation here if anyone wishes to also enable it:

Sticking to Catalina for now on my main install but I was getting annoyed with Clover and Opencore works great - so your guide was very helpful to me!
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2014
Messages
290
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Give me some time, probably in a couple days, I can try somethings out. Fix the typos and bump a release version.

I think the USB not waking after sleep is an easy fix, still not sure about HDMI as I only have a TV to test with.

I also don't have Apple Watch so unless you're donating one you're on your own lol.
 
Joined
Apr 6, 2013
Messages
11
Motherboard
Dell XPS 15 9560
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Mobile Phone
  1. iOS
When doing stuff in Microsoft Teams, Zoom or Discord I get random crashes.
In Zoom the whole Laptop freezes. even system ui is dead, only mouse pointer still works. (no logs found after these events) needs a restart.
I've had the same issue.
However, since I've stopped using Thunderbolt and disabled unnecessary kexts (SMCDellSensors.kext, SMCLightSensor.kext, SMCProcessor.kext, SMCSuperIO.kext) the problem seems to be gone (no freezes since then).

But I'm not sure though whether there's any correlation.
Also, I'm no longer using the internal microphone (only Bluetooth mic of my headset).
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2014
Messages
290
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Changelog for v0.3
  • removed alc from boot args
  • removed wifi device properties
  • remove sd card properties
  • remove RTCMemoryFixup.kext
  • remove experimental ssdt-usbp and typec
  • added usbports.kext and typec from catalina
  • added ytbt device to ssdt-typec
  • redo EC-USBX
  • overhaul SSDT-PlugPlus
    • remove deep sleep
    • fix and complete disable dgpu
    • fix gprw
    • added uprw
    • add pts (prepare to sleep)
    • fix wak (wake)
  • remade cpufrienddataprovider - 7700HQ, make your own!
  • updated ACPI/patches to reflect all changes
I tested with a usb drive and and doesn't need to be replugged after sleep. I'm hoping that fixes everyones issue with that, maybe even the HDMI/external monitor waking.

If this doesn't fix the zoom, discord, teams issues... Then what are y'all doing in zoom or discord when it freezes. Like what action causes it to freeze. I can download and try to replicate some time this week.
 
Joined
Jun 24, 2014
Messages
290
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Why in the world does my changelog post need moderator approval?! (fine don't answer me lol)

@therealthingy @LeLunZ well I went in a test zoom meeting all seemed well, guess they kick you at pretty quick but been in a discord room with video, mic on and sharing screen. Seems ok. How long before problems?

I think my latest release might have fixed it.
 
Last edited:
Joined
Dec 20, 2020
Messages
1
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
I7-7000
Graphics
1050
Hey Im having a problem with unlocking the "CFG LOCK"
I type the values setup_var 0x4ed 0x01

but is shows me that GUID DOES NOT MATCH EXOEXTED GUID
error: usage setup-var offset

Does anyone know the reason?

EDIT: nm somehow after playing around i got it
 
Last edited:
Top