Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,790
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Bluetooth hardware is no longer detected after update with HackInDROM to 0.7.6 .. Intel wifi works fine.

(I have no PCI cards of USB dongles for BT/WiFi. It used to work flawlessly.)


View attachment 537160
Please post screenshots of:
  • OpenCore Configurator —> ACPI
  • OpenCore Configurator —> Kernel
Widen the window so we can see all columns. Also remember that you can run OpenCore Configurator and compare the settings between 0.7.5 config.plist and 0.7.6 config.plist.
 
Last edited:

jd6

Joined
Mar 29, 2011
Messages
132
Motherboard
Gigabyte GA-Z490 Vision G
CPU
i5-11600k
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
to update to 12.1 i had to change on Z490 Vision G the SecureBootModel to value from Disabled to the one corresponding to my SMBIOS profile in order to see the update


thank to CyCLoBoT who mentioned this, see link

 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,790
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
to update to 12.1 i had to change on Z490 Vision G the SecureBootModel to value from Disabled to the one corresponding to my SMBIOS profile in order to see the update


thank to CyCLoBoT who mentioned this, see link

Software updates should also work when SecureBootModel is set to “Default” (Big Sur and newer).
 
Joined
Jan 6, 2016
Messages
159
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i7-10700
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. 128K
  2. 512K
  3. Plus
  4. Portable
  5. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I just read in a previous post that if one uses iMacPro1,1 that I don't need/shouldn't need usbinjectall kext with the vision G? Thanks.
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
27,584
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I just read in a previous post that if one uses iMacPro1,1 that I don't need/shouldn't need usbinjectall kext with the vision G? Thanks.
if you have an .aml file for your usb ports, then yes, you need it, regardless of smbios
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,790
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ

the update of 12.1 was successful downloaded, and begon to install but after first reboot the Install update keeps restarting and not installing , any idea why...?
Please try this:
  • Set SecureBootModel to Disabled (yes disabled instead of default)
  • Then reboot and select the macOS installer volume from OpenCore Picker if it's still there
  • Once macOS has been fully upgraded, we can set SecureBootModel back to Default
 
Joined
Oct 22, 2020
Messages
44
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9 10900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Looks like both you (Z490 Vision D) and @myname71 (Z390 Designare) are having this problem. Some questions for both of you:
  • Which slot is your Fenvi FV-T919 plugged into? The short PCIe x1 slot? Or one of the long slots?
  • Are you running Big Sur or Monterey?
  • Have you tried CMOS Reset? This requires configuring all BIOS parameters when computer restarts.
Hi Casey,

I am using internal Intel wireless / bluetooth, without the Fenvi card installed. This worked ok with 0.6.8. Running latest Catalina. Not tired CMOS Reset.
 
Joined
Aug 3, 2010
Messages
10
Motherboard
GIGABYTE Z490 Vision D
CPU
i7 - 10700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I have a little question : Under Monterey 12.1, I decided to add a pcie x4 card with 2 additional USB C ports. The device is recognized by the system (about this Mac) under USB, and it even shows the HDD connected to it, but Finder does not mount it. Does it mean that I have to add these USB ports to port mapping? I already have to USB C hubs and I thought that it would be convenient to add more ports (the internal one being connected to the USB to ethernet dongle).
 
Top