Contribute
Register

DW1830 Bluetooth not available (power saving issue?)

Joined
Mar 9, 2013
Messages
115
Motherboard
Dell XPS 13 9360
CPU
Intel i7-8550U
Graphics
Intel HD620
Hello,
I have High Sierra 10.13.3 on my Dell XPS 13 9350. I have the DW1830 Wifi Card with BCM2045 Bluetooth.
After Sleep Bluetooth works for about 2-3 minutes then, if no device is attached it get's "disconnected" (in ioreg device disappears).
bt-disconnected.png

If a device is attached right after sleep, then Bluetooth works with no issue, but the same problem appears after 2-3 minutes the device disconnects.
If I have Apple AirPods connected, while the earphones are still in my ear, BT works (even if no audio is played). If I remove a headphone, and no sound is played in the other, BT probably goes into low-power state and after 2-3 minutes it's not available. A sleep-power cycle fixes it, but the problem is the same.
So, I assume issue is related to low power BT state. I attach a ioreg with the Bluetooth still working (connected on USB HS03) and everything needed from Problem Reporting. If you need something else let me know!

Also, for reference, in this Thread they are discussing about it too (on XPS 9360): https://www.tonymacx86.com/threads/guide-dell-xps-13-9360-on-macos-sierra-10-12-x-lts-long-term-support-guide.213141/
 

Attachments

Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,889
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Hello,
I have High Sierra 10.13.3 on my Dell XPS 13 9350. I have the DW1830 Wifi Card with BCM2045 Bluetooth.
After Sleep Bluetooth works for about 2-3 minutes then, if no device is attached it get's "disconnected" (in ioreg device disappears).
View attachment 314817

If a device is attached right after sleep, then Bluetooth works with no issue, but the same problem appears after 2-3 minutes the device disconnects.
If I have Apple AirPods connected, while the earphones are still in my hear, BT works (even if no audio is played). If I remove a headphone, and no sound is played in the other, BT probably goes into low-power state and after 2-3 minutes it's not available. A sleep-power cycle fixes it, but the problem is the same.
So, I assume issue is related to low power BT state. I attach a ioreg with the Bluetooth still working (connected on USB HS03) and everything needed from Problem Reporting. If you need something else let me know!

Also, for reference, in this Thread they are discussing about it too (on XPS 9360): https://www.tonymacx86.com/threads/guide-dell-xps-13-9360-on-macos-sierra-10-12-x-lts-long-term-support-guide.213141/
you want to:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-creating-a-custom-ssdt-for-usbinjectall-kext.211311/
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,889
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
already done, and it's loading correctly as you can see from ioreg
also, HS03 is set as 0xFF (internal) port
I didn't see your SSDT-UIAC.aml in ACPI/patched folder
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,889
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Yeah sorry, it's called SSDT-XHC :D
Thank you anyway for the answer!
This kind of thing can cause issues for people trying to help, just a bit of friendly advice :)
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,123
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Hello,
I have High Sierra 10.13.3 on my Dell XPS 13 9350. I have the DW1830 Wifi Card with BCM2045 Bluetooth.
After Sleep Bluetooth works for about 2-3 minutes then, if no device is attached it get's "disconnected" (in ioreg device disappears).
View attachment 314817

If a device is attached right after sleep, then Bluetooth works with no issue, but the same problem appears after 2-3 minutes the device disconnects.
If I have Apple AirPods connected, while the earphones are still in my ear, BT works (even if no audio is played). If I remove a headphone, and no sound is played in the other, BT probably goes into low-power state and after 2-3 minutes it's not available. A sleep-power cycle fixes it, but the problem is the same.
So, I assume issue is related to low power BT state. I attach a ioreg with the Bluetooth still working (connected on USB HS03) and everything needed from Problem Reporting. If you need something else let me know!

Also, for reference, in this Thread they are discussing about it too (on XPS 9360): https://www.tonymacx86.com/threads/guide-dell-xps-13-9360-on-macos-sierra-10-12-x-lts-long-term-support-guide.213141/
You don't even have CPU PM implemented correctly...
See guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-native-power-management-for-laptops.175801/
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
115
Motherboard
Dell XPS 13 9360
CPU
Intel i7-8550U
Graphics
Intel HD620
Hi,
Thank you for your answer! I have a Skylake CPU su I didn't use Ssdt-pr gen. I have enabled C-States and P-States on config.plist, now I can't boot anymore, even if I deselect them on clover options. No good output is shown in verbose mode.
What exactly Do I need for CPU PM on my config?
Thank you again for all your time
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
115
Motherboard
Dell XPS 13 9360
CPU
Intel i7-8550U
Graphics
Intel HD620
Wrong.
Read the guide previously linked.
Sorry for that. Took more time to read all the guide, so I compiled and placed SSDT-XCPM.aml in ACPI/patched. System can't boot with that (see the screenshot attached). If I drop SSDT-XCMP it boots fine.

I have i7-6560U with HD530 and QHD Display. I also attach my Clover folder.

Thank you again :)

Ps. I also renamed SSDT-XHC in SSDT-UIAC ;)
 

Attachments

Top