Contribute
Register

Change my graphics driver back to ATI Radeon 5000?

Joined
Feb 23, 2011
Messages
49
Motherboard
Mountain Lion
CPU
3.06
Graphics
AMD HD 5670
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi,
I have an ATI Radeon 5670 graphics card..
when i first created a hackintosh last year, it needed a whole lot of drivers..
but recently, i formatted my drive and reinstalled Lion..
of course the graphics card was supported this time without extra kexts..

MY QUESTION:

When at first after the format,, it identified the graphics card as ATI Radeon 5000..
which was working great..

Now, all of a sudden, it realized the true graphics card, and identified it as ATI Radeon 5670..
which is working good, but it shows two displays instead of one, the real display connected to the graphic card port, and another VGA, which doesn't exist!!

So
Is there anyway to let my hackintosh identify my graphics card as ATI Radeon 5000, so it fixes the problem??
unless you know another way of solving it ;) ?

thnx
 
Joined
Oct 8, 2011
Messages
55
Motherboard
HP 250G6
CPU
i5-7200U
Graphics
HD620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Classic Mac
LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS, Other
Hi,
I've got almost the same problem here, only my video card is a 5770.
I've just installed 10.7 and booted then launched Multibeast Lion vers. Checked user's DSDT ( which i got from the database) and funny but it shows two displays, mine, and another one VGA 800x600. My video card is just recognized as "ATI Radeon HD 5700 Series 1024 MB"
Did you fixed this out ?
thanks
 
Joined
Feb 23, 2011
Messages
49
Motherboard
Mountain Lion
CPU
3.06
Graphics
AMD HD 5670
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Yep, got it figured out..

just set the Graphics Enabler to "No" in org.chameleon.Boot.plist which is located in /Extra..

hope i could help..
 
Joined
Oct 8, 2011
Messages
55
Motherboard
HP 250G6
CPU
i5-7200U
Graphics
HD620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Classic Mac
LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS, Other
thanks a lot it works for me as well !!
 
Joined
Oct 8, 2011
Messages
55
Motherboard
HP 250G6
CPU
i5-7200U
Graphics
HD620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Classic Mac
LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS, Other
Thank you for this useful link !
I followed the guide and in terminal when typing "bdmesg" I'm now getting this :
Code:
Using PCI-Root-UID value: 1
ATI Framebuffer Addr: @0xE0000000  MMIO Addr: @0xFBDC0000 I/O Port Addr: @0x0000EE00 ROM Addr: @0x00000000
ATI card POSTed, reading Video BIOS from legacy space
Card reported ports: 4
Framebuffer set to: Vervet using device's default.
Number of ports set to: 4 using framebuffer's default.
ATI Radeon HD 5700 Series 1024MB [1002:68b8] (subsys [0000:0000]) (Juniper:Vervet) :: PciRoot(0x1)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)
So i guess it's all fine.(except it only says 5700 series instead of 5770)
Now the only thing is there is this "ghost" display that came back ! and it's really weird having the mouse disappearing in an inexisting display !

How can i get rid of it ?
The only way I found was adding "GraphicsEnabler=No" in org.chameleon.Boot.plist
But then it won't load the correct frame buffer will it ? And Apple DVP Player app will crash...
Is there another way?

TIA
 
J

JulianLoscombe

Guest
Hi

When you get to the Chameleon or chimera screen, type "AtiConfig=xxx" with no ".Change xxx to whatever frame buffer you want to try, I would go through this list and try them all to see which one will get rid of your weird ghost display.
  • Alopias Alouatta Baboon Cardinal Caretta Colobus Douc Eulemur Flicker Galag Gliff Hoolock Hypoprion Iago Kakapo Kipunji Lamna Langur Megalodon Motmot Nomascus Orangutan Peregrine Quail Raven Shrike Sphyrna Triakis Uakari Vervet Zonalis

Once you've found one that doesn't have the ghost display and when you type into terminal:
Code:
ioreg | grep ATY
you get the frame buffer you selected, then pu this into your org.chameleon:
Code:
<key>AtiConfig</key>
<string>xxx</string>
Julian
 
Top