Contribute
Register

Apple Releases macOS Sierra 'Golden Master' GM Candidate to Beta Testers

Joined
Mar 27, 2016
Messages
98
Motherboard
Gigabyte GA-Z97-HD3
CPU
Intel Core i5 3.2GHz 4460
Graphics
Gigabyte GTX 950 OC
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
I'm in the same boat on a GTX 670. Currently 10.11.6, and have had no need for NVIDIA web drivers previously (although tested them and they were fine). Everything works OOTB.

No signal after boot on Sierra without nv_disable=1. Installer itself runs fine. Tried web drivers (with explicit nvda_drv=1), AGDPfix, Clover's NVIDIA injection options. Did two attempts, one with App Store upgrade and one clean install. Have had to revert to El Cap clone both times.

I guess I'll just wait for final release or until someone figures out what the issue is.

I see some reports of 7xx series cards working okay, so maybe just suck it up and move to one of those...

Even the installer does not receive signal without nv_disable=1.

Moving to 7xx series would be an absolute waste of money. Those don't come cheap in India and I am not much of a gamer.

Any ideas if the unibeast for sierra coming about soon? One can inject NVidia right into the installer
 
Joined
Jun 8, 2015
Messages
73
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
  1. iMac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
I performed an update to the GM candidate using the App Store (redeemed the code from the Apple Beta page).

I had some trouble getting the installer to display in Clover, so I updated Clover to the latest version. Once that was fixed, I had some issues getting the installer's GUI/progress bar to load. Fixed by rebooting and applying nv_disable=1 to my boot options in Clover.

Install went off without a hitch from there.

After reboot/install, audio and my Nvidia drivers were non-functional. I installed the AppleHDA1150 driver that I'd used reliably for so long, as well as the latest Nvidia driver for Sierra. Upon reboot, I had no audio, nor any Nvidia drivers.

After searching a long while, here are the solutions that worked for me:

Audio:
Installed VoodooHDA. After installing, I copied /System/Library/Extensions/VoodooHDA.kext to my desktop, right-clicked to Show Package Contents, and edited the info.plist file in the Contents folder. I set the iGain value to 0, and the PCM value to 100, then saved and used Kext Wizard to complete the install. Basically, this final step of editing the kext resulted in me NOT having an extremely loud hum coming from my speakers each time I would perform a reboot, necessitating me messing around with the VoodooHDA settings.

Video:
The new Nvidia web driver or Sierra apparently doesn't accept nvda_drv=1 in the boot flags in Clover, so the below steps were necessary (copied from forum user ueer3fc). Areas in bold, below, should be entered into a terminal, such as iTerm2 or the Mac's built-in terminal application:
1. Added nvda_drv=1 to my nvram: sudo nvram nvda_drv=1
2. Exported the nvram to a plist file: nvram -x -p >nvram.plist
3. Moved nvram.plist to the root: sudo mv ./nvram.plist /nvram.plist
4. To be sure, I made it accessible for all (this might be superfluous): sudo chmod 777 /nvram.plist
5. Made nvram.plist hidden for Finder (for aesthetic reasons): chflags hidden /nvram.plist
6. Enabled EmuVariableUefi-64.efi using Clover Configurator
7. Rebooted

Everything on my system is 100% functional now - it was nearly unusable without the Nvidia drivers being loaded. I did something stupid to corrupt my ~/Library/Preferences folder (one of the 308 items in there), but aside from that, the system didn't do anything weird after the upgrade.

I'm extremely happy and grateful for this forum and its members for sharing their knowledge. I hope this post is able to help someone else who is running into the same problems that I ran into through this upgrade process. I did not install any of the betas on my hackintosh before installing the GM.
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,174
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
so what's diffrence then?
Maybe none, maybe alot - depends on the beta testing response and how many bugs they find in the "final" code.

So far this morning I have the GM release updating on 3 of my machines
X58A-UD7 is sitting there with a white screen and a beachball
Z87I-Deluxe has the black screen/white apple and a beachball
Asus G751JY is currently sitting with com.apple.xpc.launchd[1] (org.ntp,sntp.134) <Warninng>: Service exited with abnormal code: 1

Going to let the sit for an hour or so and then kill them if they do not finish installing and try a clean install from a new built USB.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
23,946
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
X58A-UD7 is sitting there with a white screen and a beachball

I saw this too - Cured by adding FakeSMC.kext to /EFI/CLOVER/kexts/Other in my case - YMMV.
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,174
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
I saw this too - Cured by adding FakeSMC.kext to /EFI/CLOVER/kexts/Other in my case - YMMV.
You mean in addition to the one in L/E? Will try that.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
23,946
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
You mean in addition to the one in L/E? Will try that.

Yes, it will enable you to boot to the Recovery partition later too (should you feel the need).
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,174
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
You mean in addition to the one in L/E? Will try that.

EDIT: That did it - thanks, Pilgrim - now installing with 33 minutes remaining on th Z87I. Rebooting the laptop now.

EDIT2: Laptop is now installing 28 minutes to go.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
23,946
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
EDIT: That did it - thanks, Pilgrim - not installing with 33 minutes remaining on th Z87I. Rebooting the laptop now.

EDIT2: Laptop is now installing 28 minutes to go.

Good news indeed :thumbup:
 
Joined
Nov 8, 2014
Messages
118
Motherboard
Z370M DS3H
CPU
i5-8400
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
posted something stupid, never mind ;)
 

Attachments

  • Screen Shot 2016-09-11 at 15.37.46.png
    Screen Shot 2016-09-11 at 15.37.46.png
    98.3 KB · Views: 257
  • Screen Shot 2016-09-11 at 15.38.03.png
    Screen Shot 2016-09-11 at 15.38.03.png
    212.8 KB · Views: 263
Joined
Jul 26, 2012
Messages
249
Motherboard
Z270 GAMING K3
CPU
I7-7700K
Graphics
AMD RADEON RX 580
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
hello for your information the ASUS GT640 2GD3 video card
does not work with Mac os Sierra GM
I replace it with a good old 9800 GT and it works
I try with injection, injection without anything to make the ASUS displays a black screen at the end of the boot system
 
Top