Contribute
Register

[Success!!!] Build: ATX GA-Z87X-UD4H - i7-4790K - EVGA GTX-770 4GB Dual-Boot Windows 8

Status
Not open for further replies.
Joined
Oct 23, 2013
Messages
9
Motherboard
GA-Z87X-UD4H Mavericks
CPU
Intel Core i7 4790K
Graphics
EVGA Geforce GTX 770 4GB
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
[Success] Haswell build: GA-Z87X-UD4H - i7-4790K - EVGA GTX-770 4GB Dual-Boot Windows 8

luiz0992's Haswell build: GA-Z87X-UD4H - i7-4790K - EVGA GTX-770
4GB Dual-Boot Windows 8​

Components


Motherboard Gigabyte GA-Z87X-UD4H - Intel Z87 Express Chipset - LGA-1150
http://www.amazon.com/dp/B00D94XMKE/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813128617t

Intel Core i7-4790K Haswell Processor
http://www.amazon.com/dp/B00KPRWAX8/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819117369

SeaSonic 650W Power Supply X650 SS-650KM3
http://www.amazon.com/gp/product/B002VA7RPS/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817151088

TP-LINK TL-WDN4800 Dual Band Wireless N900 PCI Express
http://www.amazon.com/gp/product/B007GMPZ0A/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16833704133

EVGA GeForce GTX 770 Superclocked with ACX Cooler 4 GB GDDR5 256-Bit Dual-Link DVI-I/DVI-D HDMI DP
http://www.amazon.com/gp/product/B00E5AEIKE/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814130945

G.SKILL Trident X Series 16GB (2 x 8GB) DDR3 1866 (PC3 14900) Model F3-1866C8D-16GTX
http://www.amazon.com/dp/B009V57KW6/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820231623

Intel 520 Series Solid-State Drive 240 GB SATA 6 Gb/s 2.5-Inch - SSDSC2CW240A310
http://www.amazon.com/dp/B006VCP9G6/
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822106006


Comments

First of all this is my first build and it is working flawless, I am so happy!!!

I read many threads and decide to do the following steps.

-First update my BIOS to F10c (Beta, I don’t know if I can post the link here), because it fixes many bugs between this motherboard and the processor.

-After trying many and many times to install I figured it out that Vt-d was activated, besides my processor being K. Normally this option is unchangeable with K processor but probably because of some bug Vt-d was enabled. You should disable it

- After some weeks using it I found out that Turbo boost works fine. I am using for some days with no problem. Besides that I realize the problem was with XMP, when I enable it I get random freezes. So, leave it disabled. Disable Turbo Boost and enable XMP. Update #5

-To install Mavericks I just used tonymacx86 tutorial and it worked great
http://www.tonymacx86.com/374-unibeast-install-os-x-mavericks-any-supported-intel-based-pc.html

-To make it Dual-Boot I just installed Windows 8.1 at a separate HD following this tutorial
http://www.tonymacx86.com/multi-booting/96000-guide-dual-booting-mountain-lion-windows-8-a.html
Peace of cake

BIOS Settings

1. To access BIOS Setup, press F12 on a USB Keyboard while the system is booting up, then press F12 to access legacy mode.
2. Set to Optimized Defaults.
3. Disable Internal Graphics.
4. Check and make sure Vt-d is disabled.
5. Enable Turbo boost. (Optional).
6. Disable Wake-on-Lan
7. (Optional) Set X.M.P. Memory Profile to Profile1
8. Save and exit.

140708170638.jpg140708170704.jpg140708170652.jpg140708170710.jpg140708170719.jpg

MultiBeast Settings

After installing Mavericks it is easy to setup everything. Following is a print from my MultiBeast install:
Screen Shot 2014-07-08 at 12.29.33 PM.png


What works


  • Audio 898.
  • Intel ethernet
  • Sleeping function working
  • iMessage
  • USB 3.0 (All ports, front and back)


What doesn't

  • After sleep, sound doesn't work Update #3
More pics

Screen Shot 2014-07-08 at 12.35.48 PM.png

Update #1 - 07/09/2014 - I am experiencing random freezing. I disabled XMP Profile 1 and hope it stops. It is known that i7 4790K and Mavericks have some problem with work frequency, that's why Turbo Boost doesn't work.

Update #2 - 07/21/2014 - After disable XMP and get no more random freezes, so I tried to enable
Turbo Boost and it is working great. I am using it for a week now and it is flawless and really stable.

Update #3 - 09/05/2014 - I fixed the sound after sleep installing the driver ALC 898 again using Multibeast. Everything is great now

Update #4 - 09/15/2014 - Updated BIOS to F10, not beta anymore. Everything looks fine.

Update #5 - 09/20/2014 - After months I realize XMP works fine when Turbo Boost is disabled. So, I prefer to have XMP than Turbo Boost, since my processor is 4Ghz base clock.

Update #6 - 09/21/2014 - Updated Mavericks to 10.9.5. I had to reinstall audio driver and TRIM patch and now everything is flawless again.

If you understand portuguese, here is the first part of my Tutorial

[video=youtube;1b6FEdv07LU]https://www.youtube.com/watch?v=1b6FEdv07LU[/video]​
 

Attachments

  • Screen Shot 2014-07-08 at 12.36.37 PM.jpg
    Screen Shot 2014-07-08 at 12.36.37 PM.jpg
    180.8 KB · Views: 696
Last edited:
Joined
Jul 8, 2014
Messages
1
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Did you initially have any problems getting the thing to POST? I am on my 2nd board: if I enable dual bios, it will just keep power cycling, never hitting POST. If I disable dual BIOS, it never POSTs, but stop power cycling. I am starting to wonder if it's the CPU itself.
 
Joined
Jun 6, 2014
Messages
2
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thanks for the great share.

I am thinking about build a similar desktop as your build but in M-ATX version, so wondering if 4790K still works on GA-Z87M-D3H series or even GA-Z87N-WIFI.
If every function is working on it, I will purchase it very soon, can’t wait to build one.

Thanks:thumbup:
 
Joined
Oct 23, 2013
Messages
9
Motherboard
GA-Z87X-UD4H Mavericks
CPU
Intel Core i7 4790K
Graphics
EVGA Geforce GTX 770 4GB
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Did you initially have any problems getting the thing to POST? I am on my 2nd board: if I enable dual bios, it will just keep power cycling, never hitting POST. If I disable dual BIOS, it never POSTs, but stop power cycling. I am starting to wonder if it's the CPU itself.

No, I didn't. I didn't even know I could disable dual-bios function. I just set up BIOS this way and boot using Unibeast and installing Mavericks with no problems.
 
Joined
Jul 10, 2014
Messages
1
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I'm interested in hearing about your progress with the random freezing. please keep us updated.
 
Joined
Oct 23, 2013
Messages
9
Motherboard
GA-Z87X-UD4H Mavericks
CPU
Intel Core i7 4790K
Graphics
EVGA Geforce GTX 770 4GB
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi,

it's been 2 days since I deactivated XMP and since then no random freezes. I don't think I really need the OC stuff, for now at least. Maybe there will be some updates to fix it, but I am happy with the stability I have now.
 
Joined
Jun 12, 2014
Messages
9
Motherboard
10.9.4
CPU
Intel i7 4790k
Graphics
Nvidia Gt 640
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Other
I am using a 4790kwith a GA-H97-D3H and I have not had any freezes and Turbo works

I am not usign the built in Audio Graphics or Ethernet I have them all disabled in the bios
so maybe one of those options is giving you trouble
 
Joined
Jun 6, 2014
Messages
3
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I have mostly the same setup including the same motherboard.
I have Mavericks running pretty much flawlessly, but my dual booting isn't really working for me. I can get to windows but not through Chimera.

i tried using the guide to dual booting and I can't tell how to not screw it up. My guess is UEFI mode was on and needs to be off or something.. I am really clueless and I can't find a simple answer for what I did wrong.


I have mavericks installed on one drive.
I have windows 7 installed on another drive.

I can can get to mavericks when chimera loads it without me touching anything.
if I hit a key then try to choose either my Mavericks install or the Windows install (no system reserved shows) I just get a notice that bootmgr is missing and I have to restart.

Do I need to change something in my bios and reinstall windows?
 
Joined
May 13, 2014
Messages
52
Motherboard
GA-Z97X-SOC
CPU
i74790k
Graphics
GTX 650
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Update #1 - 07/09/2014 - I am experiencing random freezing. I disabled XMP Profile 1 and hope it stops. It is known that i7 4790K and Mavericks have some problem with work frequency, that's why Turbo Boost doesn't work.

FWIW - I have a different board, but the same processor. I was able to set Turbo to Auto after deselecting Generate CPU States in Mulitbeast. I learned this after going through the following process:

http://www.tonymacx86.com/mavericks...vericks-native-cpu-igpu-power-management.html
 
Joined
Oct 23, 2013
Messages
9
Motherboard
GA-Z87X-UD4H Mavericks
CPU
Intel Core i7 4790K
Graphics
EVGA Geforce GTX 770 4GB
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I am using a 4790kwith a GA-H97-D3H and I have not had any freezes and Turbo works

I am not usign the built in Audio Graphics or Ethernet I have them all disabled in the bios
so maybe one of those options is giving you trouble

I activated Turbo boost with XMP disable and it is working flawless. No more random freezes. I think
the problem was with the XMP.
 
Status
Not open for further replies.
Top