Contribute
Register

Should I be able to achieve sleep/wake? (Intel HD 630 GPU)

Status
Not open for further replies.
Joined
Jul 25, 2012
Messages
201
Motherboard
Asus Maximus Formula IX
CPU
i7-7700K
Graphics
HD 630 / RX560
It's my understanding that the Intel HD 630 GPU has had issues in the past with sleep/wake glitches, mostly related to the number and type of ports being different on actual iMacs vs. PC motherboards. As the method detailed in https://www.tonymacx86.com/threads/guide-intel-framebuffer-patching-using-whatevergreen.256490/ allows you to now modify that information (and I have done so successfully to set the number of ports/pipes to 2 and set the second port type to HDMI, and am now running without any injection via Clover with full functionality), does this mean that potentially I could be achieving full proper sleep/wake without going out and picking up a discrete GPU?

Currently, I have no problem sleeping, although it does take a while to do so. However, upon trying to wake, I get a kernel panic (partial USB re-init, usually I'll see my mouse light up but not my keyboard, then reboot). Outside of the sleep issue, I have full functionality; wifi/Bluetooth via a BCM94360CD module in a PCI adapter, all USB ports specified via the method in https://www.tonymacx86.com/threads/...custom-ssdt-for-xhci-usb-port-control.253981/, audio working via AppleALC, all iMessage and Continuity features working fine, iCloud sync, Apple Watch unlock, the whole nine yards. Using the imac18,1 system definition as that's the closest CPU/platform match with no discrete GPU; via Clover and Whatevergreen I'm using ig-platform-id 59120000 as that also describes an Intel HD 630 and only needed some minor port/pipe count and port type edits to bring it 100% into line with my real hardware.

Hopefully I just have some other minor issue holding me back now and it's not the 630 itself causing the problems. Can anyone confirm successful sleep/wake on a 630 on High Sierra or Mojave, and maybe provide any hints where I might have gone wrong? Thanks!
 
Joined
Jan 31, 2014
Messages
36
Motherboard
Gigabyte GA-H270M-D3H
CPU
Intel Gen 7 i5 7400
Graphics
Integrated Intel HD630
Mac
  1. iMac
It's my understanding that the Intel HD 630 GPU has had issues in the past with sleep/wake glitches, mostly related to the number and type of ports being different on actual iMacs vs. PC motherboards. As the method detailed in https://www.tonymacx86.com/threads/guide-intel-framebuffer-patching-using-whatevergreen.256490/ allows you to now modify that information (and I have done so successfully to set the number of ports/pipes to 2 and set the second port type to HDMI, and am now running without any injection via Clover with full functionality), does this mean that potentially I could be achieving full proper sleep/wake without going out and picking up a discrete GPU?

Currently, I have no problem sleeping, although it does take a while to do so. However, upon trying to wake, I get a kernel panic (partial USB re-init, usually I'll see my mouse light up but not my keyboard, then reboot). Outside of the sleep issue, I have full functionality; wifi/Bluetooth via a BCM94360CD module in a PCI adapter, all USB ports specified via the method in https://www.tonymacx86.com/threads/...custom-ssdt-for-xhci-usb-port-control.253981/, audio working via AppleALC, all iMessage and Continuity features working fine, iCloud sync, Apple Watch unlock, the whole nine yards. Using the imac18,1 system definition as that's the closest CPU/platform match with no discrete GPU; via Clover and Whatevergreen I'm using ig-platform-id 59120000 as that also describes an Intel HD 630 and only needed some minor port/pipe count and port type edits to bring it 100% into line with my real hardware.

Hopefully I just have some other minor issue holding me back now and it's not the 630 itself causing the problems. Can anyone confirm successful sleep/wake on a 630 on High Sierra or Mojave, and maybe provide any hints where I might have gone wrong? Thanks!

Hi! Have you got a solution on this? I have exactly the same question.

Thanks!
 
Joined
Feb 4, 2014
Messages
2
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi! I am also running the same GPU. Everything works fine via WhateverGreen.kext including HDMI audio (with framebuffer patch). However there are sleep issues (black screen on wake). Please let me know if you find any solution to this. Thank you!
 
Joined
Jul 12, 2016
Messages
23
Motherboard
GA-Z370N-WIFI
CPU
i5-8400
Graphics
UHD 630
Mobile Phone
  1. iOS
I also had issues with waking my Hackintosh - got for a long time a black screen and the device was unresponsive.

However on High Sierra I got sleep working for me, since Mojave it just would not work.
I tinkered a lot with different clover config settings, BIOS versions and BIOS settings, because I knew the hardware
does support sleep!

Im using a i5 Coffee Lake on a Gigabyte Z370N-WIFI, so I dont know if my observations also are applicable for anyone else:

- BIOS F10 does not affect sleep, also it has new Microcode updates for Spectre/Meltdown
- SMBIOS 17,1 and 18,1 are working
- the only clover drivers I need are ApfsDriverLoader-64.efi, AptioMemoryFix-64.efi, FSInject-64.efi, PartitionDxe-64.efi and VBoxHfs-64.efi
- Im not using NullCPUPowerManagement, instead native PM: In Clover -> ACPI -> SSDT section: Plugin Type 1 and tick PluginType

Now the important bits, wich got me my sleep capability back:

Remove in the clover config any fake-id, ig-platform-id and graphic related entry in Devices->Properties.
Whatevergreen.kext will find the correct values on its own.

Before I had an entry for Coffee Lake in it but since I removed it sleep is working.

Another weird thing is the Fan Control in the BIOS:
If in Smart Fan settings CPU Fan Stop, or SYSTEM Fan Stop is enabled a wake will fail with a black screen.

Since I turned it off my machine sleeps (and wakes) like a Baby! :D

I hope this information is helpfull to anyone...
 

Attachments

  • BIOS Hackintosh.pdf
    37.8 KB · Views: 196
  • config.plist
    6.4 KB · Views: 229
Joined
Mar 24, 2013
Messages
47
Motherboard
ASUS Z270 TUF Mark 1
CPU
I7-7700K
Graphics
HD630 / GTX 1080 Ti
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi,

I have tried all of the above and cannot get my Hackintosh to wake from sleep.

USB initialised (keyboard and mouse light up etc), brief blip of the HDD light.

Then black screen.

System hangs, hard reset required.

pmset log shows:-

2019-06-03 18:28:16 +0100 Failure Drivers Failure during wake due to PEG0(),IGPU(),XHC(XHC),SAT0(),RP08(AirPort_BrcmNIC),HDEF(),GLAN(IntelMausi):

All my USB is patched AOK and only shows the active ports.

Connectors look AOK as well and my system is correctly identified (Kaby Lake 0x59120000 etc.)

The only thing I can see that's off is both connectors are shown as DP, whereas the second is actually HDMI - I played around with this, but it didn't fix the issue. (see screenshots)

Minimal kexts installed, Lilu, WhateverGreen, AppleALC, FakeSMC.

I posted another thread and this was linked, everyone was very helpful, but wake from sleep is still a no go.

Apart from the one person who's sleep / wake is working on this thread, did anyone manage to sort the issue?

If so, how!? ;)

Cheers,

Jon.
 

Attachments

  • Screenshot 2019-06-03 at 19.42.21.png
    Screenshot 2019-06-03 at 19.42.21.png
    132.1 KB · Views: 241
  • Screenshot 2019-06-03 at 19.43.45.png
    Screenshot 2019-06-03 at 19.43.45.png
    116.8 KB · Views: 255
  • Screenshot 2019-06-03 at 19.43.57.png
    Screenshot 2019-06-03 at 19.43.57.png
    119.3 KB · Views: 210
Joined
Sep 22, 2012
Messages
72
Motherboard
Asus Z370i ROG Strix
CPU
i7-8700K
Graphics
Nvidia GTX 1070
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I'm having the same issue with my i7-8700k with HD630: black screen after wake up but my system remains responsive. I noticed that i can connect via VNC and use my desktop remotely. A very strange thing: if the pc goes sleeping again (with black screen), on the next sleep/wake cycle everything comes back normally.

That issue is causing me a lot of headaches... Is there a solution?

Hi! I am also running the same GPU. Everything works fine via WhateverGreen.kext including HDMI audio (with framebuffer patch). However there are sleep issues (black screen on wake). Please let me know if you find any solution to this. Thank you!
 
Joined
Apr 11, 2018
Messages
68
Motherboard
Gigabyte H370M D3H
CPU
i5-8500
Graphics
RX 570
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Did anyone find a solution for the waking from sleep yet. I have completed my second build and it is fully functional with sleep and wake using UHD630. I am not sure what advice I could give you, but if I could be of some help with Clover settings or EFI folders I would be willing to help. This is on my second build with the ASRock MB and using the UHD630 graphics. Let me know if I can help in any way.

Thanks

ThaiGyver
 
Joined
Sep 22, 2011
Messages
1,527
Motherboard
HP EliteDesk 800 G5 Mini
CPU
i9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
I have sleep / wake working with my HP EliteDesk 800 G4 Mini / UHD 630 here.

The only problem I have now is documented here.
 
Status
Not open for further replies.
Top