Contribute
Register

Lost HDMI Audio, PB 4740s 10.10.4, PBI 6.3.9

Status
Not open for further replies.
Joined
Jan 31, 2013
Messages
255
Motherboard
HP Probook 4740s
CPU
i5-3210M CPU @ 2.50GHz (Ivy Bridge-MB PGA SV)
Graphics
Intel HD Graphics 4000 (Ivy Bridge GT2), Radeon (not disabled)
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Please help.

I lost HDMI Audio output, likely (did not log my updates) after running 10.10.4 update and PBI 6.3.9. Have fumbled around with combo update, reinstall, and other stuff...

No idea what is wrong. Nor how to fix it.
ioreg file here: View attachment Probook4840s2015-08-12.ioreg.zip

Thanks for ideas!

dg
 
Joined
Oct 22, 2012
Messages
3,466
Motherboard
HP Elitebook 8470p
CPU
i5 3320M
Graphics
HD 4000, 1600x900
Mobile Phone
  1. iOS
Give me troubleshooting files too. What is your screen resolution?
 
Joined
Jan 31, 2013
Messages
255
Motherboard
HP Probook 4740s
CPU
i5-3210M CPU @ 2.50GHz (Ivy Bridge-MB PGA SV)
Graphics
Intel HD Graphics 4000 (Ivy Bridge GT2), Radeon (not disabled)
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Files without installing anything again are install.log and PCI.txt: View attachment Troubleshooting 2015-08-12 13-50.zip

Internal screen is 1600 x 900, external varies (mostly 1920 x 1080, also 726p).

Thanks for your readiness!

dg

EDIT: now the external HDMI screen ist not recognized after sleep any more. is some sadistic hacker messing with my head!? :eek:
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Please help.

I lost HDMI Audio output, likely (did not log my updates) after running 10.10.4 update and PBI 6.3.9. Have fumbled around with combo update, reinstall, and other stuff...

No idea what is wrong. Nor how to fix it.
ioreg file here: View attachment 146850

Thanks for ideas!

dg

The ioreg is corrupt.

Download patchmatic: https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-maciasl-patchmatic/downloads/RehabMan-patchmatic-2015-0107.zip
Extract the 'patchmatic' binary from the ZIP. Copy it to /usr/bin, such that you have the binary at /usr/bin/patchmatic.

In terminal,
Code:
if [ -d ~/Downloads/RehabMan ]; then rm -R ~/Downloads/RehabMan; fi
mkdir ~/Downloads/RehabMan
cd ~/Downloads/RehabMan
patchmatic -extract

Note: It is easier if you use copy/paste instead of typing the commands manually.

Post contents of Downloads/RehabMan directory (as ZIP).

Also, post ioreg: http://www.tonymacx86.com/audio/58368-guide-how-make-copy-ioreg.html. Please, use the IORegistryExplorer v2.1 attached to the post! DO NOT reply with an ioreg from any other version of IORegistryExplorer.app.

And output from:
Code:
kextstat|grep -y acpiplat
kextstat|grep -y appleintelcpu
kextstat|grep -y applelpc

Also, post EFI/Clover folder.
 
Joined
Jan 31, 2013
Messages
255
Motherboard
HP Probook 4740s
CPU
i5-3210M CPU @ 2.50GHz (Ivy Bridge-MB PGA SV)
Graphics
Intel HD Graphics 4000 (Ivy Bridge GT2), Radeon (not disabled)
Mac
Classic Mac
Mobile Phone

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
This should be the right ioreg, and the other data.
View attachment 146867


Don't hesitate to tell me if I did something very stupid, so once will be enough. :)

Is this config.plist from PBI-CE? It does not have a correct patch for HDMI-audio. Ports are patched in 0x1660004 to enable HDMI-video, but not to change the connector-type from <00 04 00 00> to <00 08 00 00>. HDMI-audio not expected to work without connector-type patch.
 
Joined
Jan 31, 2013
Messages
255
Motherboard
HP Probook 4740s
CPU
i5-3210M CPU @ 2.50GHz (Ivy Bridge-MB PGA SV)
Graphics
Intel HD Graphics 4000 (Ivy Bridge GT2), Radeon (not disabled)
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
That was it!

I replaced the config with a working version from backup (a .dmg of the EFI partition) and sound is back.

Thank you so much!

dg
 
Joined
Oct 22, 2012
Messages
3,466
Motherboard
HP Elitebook 8470p
CPU
i5 3320M
Graphics
HD 4000, 1600x900
Mobile Phone
  1. iOS
That was it!

I replaced the config with a working version from backup (a .dmg of the EFI partition) and sound is back.

Thank you so much!

dg
Will fix in new PBI CE
 
Joined
Jan 31, 2013
Messages
255
Motherboard
HP Probook 4740s
CPU
i5-3210M CPU @ 2.50GHz (Ivy Bridge-MB PGA SV)
Graphics
Intel HD Graphics 4000 (Ivy Bridge GT2), Radeon (not disabled)
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
First check if it's not OK already. :)

Problem could have been my fault, playing with Clover configurator.
 
Joined
Oct 22, 2012
Messages
3,466
Motherboard
HP Elitebook 8470p
CPU
i5 3320M
Graphics
HD 4000, 1600x900
Mobile Phone
  1. iOS
First check if it's not OK already. :)

Problem could have been my fault, playing with Clover configurator.

It's my fault mítaking dp and hdmi patches for hd4000. Fixed in 6.3.9.5
 
Status
Not open for further replies.
Top