Contribute
Register

Greyed out Volume Icon.

Joined
Sep 22, 2012
Messages
10
Motherboard
p8z68-v lx
CPU
2500k
Graphics
GTX 560 TI 448
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi everyone,

I'm running ML 10.8.2, everything works fine, audio works fine too, just cant change the volume from the top bar thingy.

I'm not using the onboard audio, I'm using an external USB audio card, an Alesis iO2 express, which pretty much just worked, didn't install anything for it.

I haven't installed anything for my onboard audio, is this why it isn't working? I have a Asus p8z68-v lx motherboard.

Everything works fine, I can change volume in apps, just not the main system volume.

Here's what I mean.

volume_key_disabled.jpg
 
Joined
Jan 31, 2011
Messages
998
Motherboard
asus sabertooth x58
CPU
i7-950
Graphics
nvidia gtx 750ti
Classic Mac
Performa, Power Mac, SE
Mobile Phone
Android
make sure that in system setting that your usb device is selected.
then go to /applications/utilities/Audio MIDI Setup.
make sure the output selected has the (square with face) and speaker icons displayed on your selected output...
usb soud cards generally like the format @ 44100.0 or 48000.0 Hz settings..and 2ch-24bit...
 
Joined
Sep 22, 2012
Messages
10
Motherboard
p8z68-v lx
CPU
2500k
Graphics
GTX 560 TI 448
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Everything appears to be fine.

When I click on configure speakers though and click the test icon, it makes an odd sound.

I tried another soundcard and then volume control started working, which means its specific to the alesis soundcard. I have emailed them for support and will update this thread with what happens.
 
Top