Contribute
Register

Dell DW 1560 Bluetooth help

Joined
Sep 7, 2012
Messages
54
Motherboard
ASUS Z97-a USB3.1
CPU
i7-4790K
Graphics
Nvidia GTX 960
I have a Dell Latitude 3340 with a successful 10.11.2 install using Clover. Wifi/BT card was replaced with a Dell DW 1560. The wifi is working but Bluetooth is not showing up in System Report. I tried to use install BrcmPatchRAM2.kext along with BrcmFirmwareRepo.kext or BrcmFirmwareData.kext, but they are not working because it seems BrcmPatchRAM2 isn't loading. When I run the permission fix and rebuilding cache, BrcmPatchRAM2 isn't showing up.

$ sudo ./permission.sh
rebuilding //System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel
kext file:///Library/Extensions/DisableTurboBoostBattery.kext/ is in hash exception list, allowing to load
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext CodecCommander.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext AppleHDA_ALC255.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID_BCM94352Z_as_BCM94360CS2.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID.kext
/System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel not cached.
Successfully updated disk0s3.
kextcache updated critical boot files, requesting launchd reboot

I tried installing BrcmPatchRAM2.kext via kext wizard but that of course didn't fix the problem. Next I wanted to try BrcmBluetoothInjector.kext, but I don't know how to build or compile it. What else can I try? Need some help.
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,929
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I have a Dell Latitude 3340 with a successful 10.11.2 install using Clover. Wifi/BT card was replaced with a Dell DW 1560. The wifi is working but Bluetooth is not showing up in System Report. I tried to use install BrcmPatchRAM2.kext along with BrcmFirmwareRepo.kext or BrcmFirmwareData.kext, but they are not working because it seems BrcmPatchRAM2 isn't loading. When I run the permission fix and rebuilding cache, BrcmPatchRAM2 isn't showing up.
Likely a USB problem (the ioreg shows no BT on the USB bus).

You can also verify by looking at System Information->USB.

http://www.tonymacx86.com/el-capitan-laptop-support/173616-guide-10-11-usb-changes-solutions.html
 
Joined
Sep 7, 2012
Messages
54
Motherboard
ASUS Z97-a USB3.1
CPU
i7-4790K
Graphics
Nvidia GTX 960
Thank you for the quick reply RehabMan. This is a M.2 wifi/BT combo card. would it still show up under usb? I'll take a look at the guide regardless.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,929
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thank you for the quick reply RehabMan. This is a M.2 wifi/BT combo card. would it still show up under usb? I'll take a look at the guide regardless.
Bluetooth is on USB.
 
Joined
Sep 7, 2012
Messages
54
Motherboard
ASUS Z97-a USB3.1
CPU
i7-4790K
Graphics
Nvidia GTX 960
You rock RehabMan! Bluetooth is working now! Since I just recently got through getting USB 3.0 working for my desktop on El Capitan, I took some notes. Following those notes, plus using the BrcmFirwareRepo and RAM2 kext, it worked! Here's what I did in case anyone else runs into the same issue:

Install FakePCIID.kext and FakePCIID_XHCIMux.kext from the latest distribution here. https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fake-pci-id/downloads and USBInjectAll.kext from the latest distribution here. https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads Put them in /Volume/EFI/EFI/CLOVER/kexts/10.11... on your system boot drive. (I had to create 10.11 directory since it was removed during install for Latitude 3340) This is done by opening Clover Configurator, mount EFI and dragging and dropping them to the directory.

Then with the EFI mounted, double click on config.plist to load the config to Clover Configurator, go to Acpi, under the DSDT -> Patches, click on the small "+" sign to the bottom right of the box to add patches. 2 are needed.

Comment Find* Replace
Change EHC1 to EHC01 45484331 45483031
Change EHC2 to EHC02 45484332 45483032

go to Boot section, in the Custom Flags box, add: (this part was necessary for my Desktop, so I did it for my laptop without checking if it worked without it)
-uia_exclude_hs

File -> Save. Then close clover configurator. Click away the warning about not able to save different versions. After reboot, I can see the USB section had the bluetooth listed, but nothing under bluetooth section in system report. At this time I was using BrcmFirmwareData.kext in /EFI/Clover/kext, so I removed those and tried BrcmFirmwareRepo.kext next.

Copy BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext to /S/L/E from here: https://github.com/RehabMan/OS-X-BrcmPatchRAM then run the permission fix.


sudo chmod -Rf 755 /L*/E*
sudo chown -Rf 0:0 /L*/E*
sudo chmod -Rf 755 /S*/L*/E*
sudo chown -Rf 0:0 /S*/L*/E*
sudo touch -f /L*/E*
sudo touch -f /S*/L*/E*
sudo kextcache -Boot -U /


rebuilding //System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel
kext file:///Library/Extensions/DisableTurboBoostBattery.kext/ is in hash exception list, allowing to load
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext CodecCommander.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext AppleHDA_ALC255.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID_BCM94352Z_as_BCM94360CS2.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext BrcmPatchRAM2.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext BrcmFirmwareRepo.kext
/System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel not cached.
Successfully updated disk0s3.
kextcache updated critical boot files, requesting launchd reboot

This time, I finally see BrcmPatchRAM2.kext on the screen, vs perviously it was absent. I also saw the bluetooth section in system report populated immediately after rebuilding the cache. I restarted the system regardless. Now I'm playing audio via my BT speaker. :D
 
Joined
Dec 9, 2013
Messages
750
Motherboard
Toshiba Portege Z30-B
CPU
i5-5300U
Graphics
HD5500
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
Android, iOS
10.11 has SIP protection, so your kexts can't be loaded. Add following above SMBIOS section in config.plist:

Code:
<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x49</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x13</string>
</dict>
 
Joined
Sep 7, 2012
Messages
54
Motherboard
ASUS Z97-a USB3.1
CPU
i7-4790K
Graphics
Nvidia GTX 960
Do I still need that section if it's currently working? Or is this for future changes? Right now, I already have that section, and it says:

<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x67</string>
</dict>
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,929
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
10.11 has SIP protection, so your kexts can't be loaded. Add following above SMBIOS section in config.plist:

Code:
<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x49</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x13</string>
</dict>
Post #5 clearly indicates SIP is already disabled.
 
Joined
May 8, 2016
Messages
48
Motherboard
Dell XPS 13, FD 9350
CPU
i5-6300u
Graphics
Intel HD 520
Mac
iMac
^ I have the same DW1560 wifi card and problem with a dell xps 13. It doesn't look like BrcmPatchRAM2 is loading. I have both the BrcmPatchRAM2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext in the /L/E folder (installed using kextbeast). The bluetooth module is showing up on the USB 3.0 bus, but no bluetooth.

I'm doing a clean install now and will see what happens. I'm using your standard config.list for intel 520 graphics.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,929
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
^ I have the same DW1560 wifi card and problem with a dell xps 13. It doesn't look like BrcmPatchRAM2 is loading. I have both the BrcmPatchRAM2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext in the /L/E folder (installed using kextbeast). The bluetooth module is showing up on the USB 3.0 bus, but no bluetooth.

I'm doing a clean install now and will see what happens. I'm using your standard config.list for intel 520 graphics.
Attach ioreg as ZIP: http://www.tonymacx86.com/audio/58368-guide-how-make-copy-ioreg.html. Please, use the IORegistryExplorer v2.1 attached to the post! DO NOT reply with an ioreg from any other version of IORegistryExplorer.app.

Provide output (in Terminal):
Code:
kextstat|grep -y acpiplat
kextstat|grep -y appleintelcpu
kextstat|grep -y applelpc
kextstat|grep -y applehda
Attach EFI/Clover folder as ZIP (press F4 at main Clover screen before collecting). Please eliminate 'themes' directory. Provide only EFI/Clover, not the entire EFI folder.

Attach output of (in Terminal):
Code:
sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
Compress all files as ZIP. Do not use external links. Attach all files using site attachments only.
 
Top