Contribute
Register

Audio - HDMI Audio AppleHDA [Guide]

Status
Not open for further replies.
Joined
Jan 10, 2016
Messages
35
Motherboard
P8Z77 V PRO
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 4000
Mac
  1. Mac Pro
Code:
File: audio_cloverHDMI-120.command_v1.0d
Release Mode
EFI partition is mounted
HDMI audio codec(s)
Intel:    0x80862806
HD4000 HDMI audio is enabled, connector edit may be required
Verify HD4000 HDMI audio connector/s (y/n): y
One display connected, proceeding
Confirm DP to HDMI connector edit on port 0x7 (y/n): n
Ignore port 0x7
No framebuffer edits requested

Install finished, restart required.
To save a Copy of this Terminal session: Terminal/Shell/Export Text As ...
logout
Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.

[Process completed]

And still no sign of HDMI... :'(

Sorry here are the files.
 
Joined
Oct 23, 2013
Messages
24
Motherboard
Clevo P775DM3-G
CPU
i7 7700k
Graphics
GTX 1080
I finally find a way to inject my graphics card property, and it's working now!:lol:
I use EFI string to inject "hda-gfx" property in config.plist and your SSDT to inject HDAU device now, HDMI/DisplayPort are all working now.

But I'm still confused, why graphics DSDT and SSDT patch/injection will cause glitch/blackscreen/kernel panic, are there any difference between my DSDT and SSDT to others'?

Really appreciate your help!

Dear Sir!
Please, can you upload your Clover Package !
Thank you veru much!
 
Joined
Jul 28, 2017
Messages
9
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z270I GAMING
CPU
Intel Core i7-7700K Kaby Lake
Graphics
ASUS ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS
Mac
  1. iMac
Hello Toleda and all,

I’m working on my first Hackintosk. And I spent the last three days (almost all day on it) trying to make my HDMI and DP sound to work.

I really tried hard. I tried almost all solutions available that I could find. Before each one of them I reverted the previous change to a clean install (reverting Clove changes, deleting files and recovering config.plist backup everytime).

Procedures:
1. ssdt_hdef-1-100-hdas.zip
2. audio_200_Series_hda-124_v1.0.command
3. audio_cloverALC-1220-120.command.zip
4. audio_cloverHDMI-120_v1.0d.command

Guides:
1. https://www.tonymacx86.com/threads/...p-realtek-applehda-guide.219810/#post-1492288
2. https://www.tonymacx86.com/threads/...lake-audio-onboard-and-or-hd-6x0-hdmi.221618/
3. https://www.tonymacx86.com/threads/audio-realtek-alc-applehda-guide.143757 - cloverALC/Beta method
4. https://github.com/toleda/audio_CloverHDMI - cloverHDMI method

Results:
- Mobo 5.1 audio and front panel is working
- when I choose Internal speaker, the sound output goes to the green audio jack.
- SPDIF output doesn’t work
- DP output doesn’t work
- HDMI output doesn’t work

My built:
OSX: Sierra 10.12.6
Mobo: Asus ROG Strix Z270i Gaming
Mobo Bios version: 0607 x64
CPU: Intel Core i7-7700K Kaby Lake
GPU: Asus ROG Strix GTX1080-O8G-11GBPS

ALL information requested for Problem Reporting is on the attached zip file.

I appreciate your attention and look forward to your help.

Mark
 

Attachments

  • Problem Report Files.zip
    7.1 MB · Views: 57
Joined
Jul 28, 2017
Messages
9
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z270I GAMING
CPU
Intel Core i7-7700K Kaby Lake
Graphics
ASUS ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS
Mac
  1. iMac
Hello Toleda and all,

I’m working on my first Hackintosk. And I spent the last three days (almost all day on it) trying to make my HDMI and DP sound to work.

I really tried hard. I tried almost all solutions available that I could find. Before each one of them I reverted the previous change to a clean install (reverting Clove changes, deleting files and recovering config.plist backup everytime).

Procedures:
1. ssdt_hdef-1-100-hdas.zip
2. audio_200_Series_hda-124_v1.0.command
3. audio_cloverALC-1220-120.command.zip
4. audio_cloverHDMI-120_v1.0d.command

Guides:
1. https://www.tonymacx86.com/threads/...p-realtek-applehda-guide.219810/#post-1492288
2. https://www.tonymacx86.com/threads/...lake-audio-onboard-and-or-hd-6x0-hdmi.221618/
3. https://www.tonymacx86.com/threads/audio-realtek-alc-applehda-guide.143757 - cloverALC/Beta method
4. https://github.com/toleda/audio_CloverHDMI - cloverHDMI method

Results:
- Mobo 5.1 audio and front panel is working
- when I choose Internal speaker, the sound output goes to the green audio jack.
- SPDIF output doesn’t work
- DP output doesn’t work
- HDMI output doesn’t work

My built:
OSX: Sierra 10.12.6
Mobo: Asus ROG Strix Z270i Gaming
Mobo Bios version: 0607 x64
CPU: Intel Core i7-7700K Kaby Lake
GPU: Asus ROG Strix GTX1080-O8G-11GBPS

ALL information requested for Problem Reporting is on the attached zip file.

I appreciate your attention and look forward to your help.

Mark
Sorry.. I forgot to say that I cleaned all previous tries and did the procedure above. That is the best I got up to this moment.
 

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Results:
- when I choose Internal speaker, the sound output goes to the green audio jack.
- SPDIF output doesn’t work
- DP output doesn’t work
- HDMI output doesn’t work
Green: Expected
SPDIF: If green works, SPDIF works, details?
DP: Details
HDMI: HDMI audio does not work on the HDMI port, Nvidia problem.

IOReg: shows GFX0@0 and PEG0/GFX1@0 instead of PEG0/GFX0@0, how and why?
IOReg: what display is connected to what port?
 
Joined
Jul 28, 2017
Messages
9
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z270I GAMING
CPU
Intel Core i7-7700K Kaby Lake
Graphics
ASUS ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS
Mac
  1. iMac
Green: Expected
SPDIF: If green works, SPDIF works, details?
DP: Details
HDMI: HDMI audio does not work on the HDMI port, Nvidia problem.

IOReg: shows GFX0@0 and PEG0/GFX1@0 instead of PEG0/GFX0@0, how and why?
IOReg: what display is connected to what port?
 
Joined
Jul 28, 2017
Messages
9
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z270I GAMING
CPU
Intel Core i7-7700K Kaby Lake
Graphics
ASUS ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS
Mac
  1. iMac
Green: Expected
SPDIF: If green works, SPDIF works, details?
DP: Details
HDMI: HDMI audio does not work on the HDMI port, Nvidia problem.

IOReg: shows GFX0@0 and PEG0/GFX1@0 instead of PEG0/GFX0@0, how and why?
IOReg: what display is connected to what port?

Tkx for the quick response!

DP: No sound
Green: Ok then, this is no biggie
SPDIF: since you mentioned it should work I decided to test my cable. Cable is not working properly. I don't have another to test it so, it should be it.
HDMI: didn't know...i lost so much time trying...

IOReg / GFX0@0 and PEG0/GFX1@0: to be honest, I have no clue. How do I fix it?
IOReg / Displays: I just have one monitor so I have DP and HDMI are both connected to my Predator X34. Just for tests. I’m planning to connect HDMI to my Home Theater.

I hope I answered your answers correctly (I’m a newbie on this is stuff).

Thank you!
 

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
have no clue. How do I fix it?
It is not in the dsdt or attached ssdts, Have to remove something, don't know what is doing it.
Did not answer if IOReg shows HDMI connector or DP connector.
Attach IOReg using DP connector.
Once DP works, a DP2HDMI adapter will provide HDMI audio
 
Status
Not open for further replies.
Top