Contribute
Register

Asrock Z97 Extreme 4 can't UEFI boot to HDD/SSD

Joined
May 9, 2011
Messages
5,936
Motherboard
GA-Z170X-Gaming 3
CPU
i7-6700
Graphics
Gigabyte GTX 970 WINDFORCE / Intel HD Graphics 530
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
I was able install Yosemite on my build.

My specs are:

Motherboard: Asrock z97 extreme4
CPU: Intel Core i7 4790K
SSD: Kingston V300 120GB
GPU: On board

I used Unibeast to make my USB OS X installer. I was able to install Yosemite onto the SSD. But I can only boot from the Unibeast USB installer. Multibeast does not work for me.

Finally, I used Clover for my bootloader and was able to boot from my SSD. But now I'm having problem with my display.

Does any one here have the same experience?
What is the issue??
 
Joined
Mar 18, 2013
Messages
36
Motherboard
ASRock Z97 Extreme6
CPU
i7-4470
Graphics
GTX 770
Mac
Mac mini
Mobile Phone
Android, iOS
Hi,

Are you using SSD or regular SATA HD to boot from? I am having very weird issues:

I have XP941 M.2 x4 for about a year far but still can not manage to boot from it. ASRock Z97 Extreme6 acts very strange - with CSM disabled there is no way to see any EFI boot drive except and until the USB 2.0 EFI boot flash drive is plugged. After that there are multiple entries show up for all my drives (including SATA, SATA SSD, M.2x4 and USB) if using F11 boot screen, but if I physically remove any SATA drive - the boot entry either stays or becomes BLANK(!). Also in the boot section of the BIOS itself I can see LOTS of repeating entries in groups of either blank or showing non-existing drives, sometimes this BIOS boot section can somehow grow up to 40-60(!) entries all together. Only clearing CMOS or Re-flashing the BIOS will clean that list. I am using BIOS V1.70 but have also tried all newer versions up to 2.30 with even worse results (e.g. when booting into UEFI BIOS it becomes extremely slow with 3-5 seconds response delay to the input no matter if I am using PS/2 or USB mouse and keyboard with all USB compatibility options turned ON).

I ended up with using regular SATA HD as actual boot drive (since I am using it anyway as destination for Carbon Copy Cloner for OSX YOSEMITE) and M.2x4 drive as actual media to load OSX.

Is there any way to make the XP941 M.2 x4 drive bootable itself? I have exactly the same partition/content for this M.2 drive and SATA SSD and regular SATA HD. The only regular HD can be seen in the BIOS (apart from the USB 2.0 stick).

Once booted to CLOVER, ALL my drives with whatever OS installed become perfectly visible (M.2x4, SATA/SSD, SATA/HD, USB 3.0) and I can load whatever is installed on them...
 
Joined
Feb 9, 2016
Messages
3
Motherboard
Asrock extreme 6
CPU
i7 4790
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ho
[SOLVED]Asrock Z97 Extreme 4 can't UEFI boot to HDD/SSD

Ok, managed to sort it out.
Booted into the EFI shell from the USB key, and added a boot entry to NVRAM using bcfg pointing to fsx:\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI
Where X is the file system containing the EFI partition.
How did you manage to install osx yosemite and get it to boot
 
Joined
Oct 3, 2011
Messages
30
Motherboard
Asrock Z97 Extreme4
CPU
Intel Core i7 4790K @4.0Ghz
Graphics
Intel HD4600
Has anyone tried installing OSX 10.14 Mojave on ASRock z97 Extreme 4 motherboard?
I cannot boot directly from SSD even after using Multibeast.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
22,700
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
iOS
Has anyone tried installing OSX 10.14 Mojave on ASRock z97 Extreme 4 motherboard?
Off-topic - This is a Mavericks Desktop Support thread.
 
Top