Contribute
Register

Z490 & Z590 - Will Z590 ever have macOS Support ?

Joined
Feb 3, 2019
Messages
12
Motherboard
ASUS ROG Strix Z490-G (WiFi AC)
CPU
i9-10850K
Graphics
RX 580
I got a bit excited about the TB dock being recognized and devices plugged in to it working. Unfortunately, I've spent all morning trying to get the UA Apollo Twin X connected and it's not seen at all. I can connect that to my MBP and verified it's not a cable or hardware issue, has anyone gotten the Twin to work on the z590 Vision D board? I'm starting to wonder if the TB ports on this board just aren't reliable and debating going to a ProArt Z490 instead.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I got a bit excited about the TB dock being recognized and devices plugged in to it working. Unfortunately, I've spent all morning trying to get the UA Apollo Twin X connected and it's not seen at all. I can connect that to my MBP and verified it's not a cable or hardware issue, has anyone gotten the Twin to work on the z590 Vision D board? I'm starting to wonder if the TB ports on this board just aren't reliable and debating going to a ProArt Z490 instead.
One quick suggestion:
  • In BIOS, set Thunderbolt Boot Support to Boot Once
 
Joined
Feb 3, 2019
Messages
12
Motherboard
ASUS ROG Strix Z490-G (WiFi AC)
CPU
i9-10850K
Graphics
RX 580
One quick suggestion:
  • In BIOS, set Thunderbolt Boot Support to Boot Once
Well dang, that did it! Much easier than messing with the config and cables I was trying earlier. Now to really test it out and make sure it works. Thank you for the suggestion!
 
Joined
Oct 5, 2022
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Z590I Vision D
CPU
i7-11700F
Graphics
RX 580
@CaseySJ, this is my first comment on the page, but I've already read lost of posts and can see you are the TB king in here... so... I'm trying to make Thunderbolt work on my z590i vision D hackintosh, but can't. I try to plug my UAD Arrow audio interface in both ways, hot-pug and cold-boot, but neither will work. This interface is compatible with both Windows and macOS. So I tried using it on Windows, and it worked well. However, I'm not having luck with macOS. :( This is the SSDT I'm using now.
 

Attachments

  • SSDT-MAPLE-RIDGE-RP05-V2.aml
    2.1 KB · Views: 10

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Tried that just now.. and it works! But no hot-plugging.... any tip for that?
Hello @theeastsideof

To begin the troubleshooting process, please post a screenshot of IORegistryExplorer --> RP05 section. After running IORegistryExplorer, scroll (not search) down to RP05 and post a screenshot (CMD-Shift-5).
 
Joined
Oct 5, 2022
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Z590I Vision D
CPU
i7-11700F
Graphics
RX 580
Hello @theeastsideof

To begin the troubleshooting process, please post a screenshot of IORegistryExplorer --> RP05 section. After running IORegistryExplorer, scroll (not search) down to RP05 and post a screenshot (CMD-Shift-5).
Gotta say, it seems it's working now, but no hot-plugging
 

Attachments

  • Screenshot 2022-10-05 at 15.32.00.png
    Screenshot 2022-10-05 at 15.32.00.png
    96.1 KB · Views: 22
Joined
Oct 5, 2022
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Z590I Vision D
CPU
i7-11700F
Graphics
RX 580
Does anyone knows if I can make my UAD Arrow interface work by hot-plugging it? It's working, but only if I start the PC with it plugged in.
 
Joined
Dec 5, 2017
Messages
170
Motherboard
ASUS ROG Maximus XIII Hero Z590
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 6800
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Plus
Mobile Phone
  1. iOS
Any idea how I could get my I225V Ethernet working again, now that I've upgraded to Ventura 13.0? Ethernet was working fine under Monterey; all I had to do was select "Full-Duplex" in Network>Hardware tab to get my mobo's I225V ports working. But neither that setting (nor any others under Hardware) work for me any more under Ventura :(
 

Leesureone

Moderator
Joined
Feb 21, 2010
Messages
3,466
Motherboard
Asus Z690 Rog Strix G Gaming
CPU
i9-12900K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Any idea how I could get my I225V Ethernet working again, now that I've upgraded to Ventura 13.0? Ethernet was working fine under Monterey; all I had to do was select "Full-Duplex" in Network>Hardware tab to get my mobo's I225V ports working. But neither that setting (nor any others under Hardware) work for me any more under Ventura :(
Hey @buddyjack2 , check out this post here. #29 or here #1,764
 
Top