Contribute
Register

X299 - Open Core support

Ellybz

Retired
Joined
Apr 16, 2017
Messages
415
Motherboard
Gigabyte X299 WU-8
CPU
I9-7980Xe
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. Android
Hello, after a day fooling around with opencore, it seems like i missed a few things, i can boot but as soon as i try to migrate my user from my old system, i can’t anymore :(. Please could anyone share an EFI folder for the asus ws x299 sage (not 10g) with a 7900x for mojave?

I can’t use the one from Izo1 as it seems made for catalina and i have no clue about what to do to make it work with mojave.
You need to use SMBIOS iMacPro1,1 for Mojave. MacPro7,1 is only for Catalina.
 

Ellybz

Retired
Joined
Apr 16, 2017
Messages
415
Motherboard
Gigabyte X299 WU-8
CPU
I9-7980Xe
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. Android
Sorry, I expressed myself badly. I'll list below the materials that I would have chosen following your build, indicating some doubt.
My build could be:
1. Motherboard: ASUS WS X299 Sage/10G. I don't know what BIOS will be on board on arrival, but I can flash the latest, right?
2. CPU Cooler: Fractal Design Celsius+ S36; It's silent? Can I overclock CPU with that?
3. CPU: Intel i9-10940X: I'd like to have the option to expand the RAM to 256GB in the future and I've read that it's easiest to overclock as 10980xe
4. RAM 4x32GB Corsair Vengeance 3200
5. SSD: Sabrent Rocket Nvme PCIe 4.0 M.2 2280 1T + 1 unit 8TB U.2 micron or similar + various HDD
6. GPU: Sapphire Radeon VII
7. TB3: ??? I maint to Gigabyte Titan Ridge Thunderbolt but now it is unfindable
8. WiFi/BT: as Broadcom BCM94360CD I have found various models, among which I cannot choose; I also found this: MQUPIN FENVI T919 Scheda Wireless BCM94360CD;
9. PSU: Corsair RM850X: is it enough to power the system even in overclocking?
10. case: CoolerMaster Cosmos C700P


I forgot something?
Thanks for your time

1- My CPU ( only ) use 400w under overclocking @4.9Ghz. 850w might be too low. ( I have a 1200W PSU )

2- Contrary to the popular belief, 360 AIO CPU are perfectly fine to do high Overclocking.
Checkout at my scores in Cinebench without delidding. ( AIO Thermalake FloeRing 360)
 
Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,329
Motherboard
ASUS ROG Z690 Extreme
CPU
Intel i9-12900k
Graphics
Radeon Pro W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Been seeing a lot of people just asking for other peoples EFIs to get started or referring to izo1s or shaels EFI. Unfortunately their EFis are a little outdated and are tailored to their specific builds so it's not ideal to just copy their EFI and expect it to work.

While I highly recommend reviewing the OpenCore vanilla guide linked in post 1,

I've updated the BASE-EFI folder in my github that should be valid for all ASUS X299 boards.
Instructions can be found here: https://github.com/shinoki7/Asus-X299-Hackintosh#base-efi-configuration

Updates:
1. Added USBInjectAll.kext and enabled XhciPortLimit (Kernel-Quirks).
2. Added IntelMausi.kext for Ethernet.
3. Changed alc-id to 1.
4. Removed TSCAdjustReset kext and moved it to here. https://github.com/shinoki7/Asus-X299-Hackintosh/tree/master/Kexts/TSCAdjustReset. These are already configured by core count. Just rename the file and remove '-(corecount) and copy the file to your efi folder under EFI-OC-Kexts.

2. Once properly setup, it's highly advised to create your own USB kext.

Once people have created their own, please let me know so I can add it to my GitHub
 
Last edited:
Joined
Dec 28, 2011
Messages
87
Motherboard
Asus WS X299 SAGE / Asus P9X79 WS / HP Probook
CPU
i9 7900x oc 4mhz / i7 4930k oc 4.25mhz
Graphics
Radeon RX580 / GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
You need to use SMBIOS iMacPro1,1 for Mojave. MacPro7,1 is only for Catalina.
Yes that’s where i started, i’ve been following kgb’s guide for the sage 10 but was unable to boot my old os after swapping the board.
 
Joined
Dec 28, 2011
Messages
87
Motherboard
Asus WS X299 SAGE / Asus P9X79 WS / HP Probook
CPU
i9 7900x oc 4mhz / i7 4930k oc 4.25mhz
Graphics
Radeon RX580 / GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Been seeing a lot of people just asking for other peoples EFIs to get started or referring to izo1s or shaels EFI. Unfortunately their EFis are a little outdated and are tailored to their specific builds so it's not ideal to just copy their EFI and expect it to work.

Not in my case, i went straight to OC guide and followed all the steps. Unfortunately, i’ve never been too familiar with ssdt on my previous builds, chameleon or clover has always made everything much easier.
 
Joined
Jul 14, 2019
Messages
103
Motherboard
ASUS WS SAGE/10G
CPU
i9-10940X
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Yes, depending on you CPU you can add 128gb or 256gb above 6 cores but mine is 10 cores and i couldn't even get to the bios. The ram was working on the system it was coming from, i think it was a Z390 or something. The only option i could have tried was using some compatible ram to get to the bios and disable XMP to see if the corsair was working at a different clock but i didn't had my actual ram at the time and they guy who sold me the ram from took it back without making any problem. I hope you can make it work, i gave up about looking for a solution after a few days. What's really weird is that the 3600 or the 3000mhz LPX in 32gb are listed on the asus compatibilty chart but not the 3200...
In your opinion should I change the RAM to corsair vengeance 32 gb with different clock?
 
Joined
Dec 28, 2011
Messages
87
Motherboard
Asus WS X299 SAGE / Asus P9X79 WS / HP Probook
CPU
i9 7900x oc 4mhz / i7 4930k oc 4.25mhz
Graphics
Radeon RX580 / GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
In your opinion should I change the RAM to corsair vengeance 32 gb with different clock?
Check the compatibility chart on asus website, i can’t load it right now, you have a different CPU, may be you are going to be more lucky than i was.
 
Joined
Feb 24, 2013
Messages
2,669
Motherboard
N/A
CPU
N/A
Graphics
N/A
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
In your opinion should I change the RAM to corsair vengeance 32 gb with different clock?

RAM's most important part is how fast it can move data, so timing and MHz matter. CL16 and below @ 3600 are expensive in terms of RAM. CL14 @ 3600 is much more expensive.

Having fast ram makes things feel speedier, but I'm pretty happy with 3200MHz @ CL16. Better quality RAM like Samsung B-Die (which I think they stopped manufacturing) is still expensive.
 
Joined
Dec 28, 2011
Messages
87
Motherboard
Asus WS X299 SAGE / Asus P9X79 WS / HP Probook
CPU
i9 7900x oc 4mhz / i7 4930k oc 4.25mhz
Graphics
Radeon RX580 / GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Why does CSM need to be disabled ? When i disable it, my board sends an alert thru the speaker and even with only one display connected on My RX580, i can’t see anything on screen until it is booted. No really practical for dual boot. Also i can’t get back in the bios without clearing the cmos :/

On the good side, i managed to boot my old SSD after cleaning all clover’s junks.
 
Last edited:
Joined
Feb 24, 2013
Messages
2,669
Motherboard
N/A
CPU
N/A
Graphics
N/A
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Why does CSM need to be disabled ? When i disable it, my board sends an alert thru the speaker and even with only one display connected on My RX580, i can’t see anything on screen until it is booted. No really practical for dual boot. Also i can’t get back in the bios without clearing the cmos :/

On the good side, i managed to boot my old SSD after cleaning all clover’s junks.

Disabling CSM allows your BIOS to run in full EFI mode and disables legacy protocols in the BIOS.

The alert is because you have the new audio feature in OpenCanopy enabled. Disable it in your config.plist if you don't need it.

EFI is important for macOS.

Did you set your GPU to main gpu or something in the BIOS? It might be RX580 related. Maybe it doesn't have GOP support.

I have a Radeon VII and SAGE/10G and no issues whatsoever with BIOS screen, it's perfect with no stretching when booting with CSM disabled.
 
Top